Στο «μάτι του Εγκέλαδου» οι Κυκλάδες: Συνεχίζονται οι σεισμοί άνω των 4 Ρίχτερ

Στο «μάτι του Εγκέλαδου» οι Κυκλάδες: Συνεχίζονται οι σεισμοί άνω των 4 Ρίχτερ

Συνεδριάζουν εκ νέου το μεσημέρι οι Επιτροπές

Συνεχίζονται, δίχως σταματημό, οι σεισμικές δονήσεις στις Κυκλάδες, και συγκεκριμένα στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα της Σαντορίνης και της Αμοργού, με τις αρμόδιες Αρχές να βρίσκονται σε επιφυλακή και εγρήγορση.

Μέσα σε λίγα λεπτά, από τις 09:36 έως τις 10:26 καταγράφηκαν πέντε σεισμικές δονήσεις μεγέθους άνω των 4 βαθμών, με μεγαλύτερη αυτή στις 10:26 με μέγεθος 4,7 Ρίχτερ και επίκεντρο 20 χιλιόμετρα ΝΝΔ της Αρκεσίνης Αμοργού.

Συνεδριάζουν εκ νέου το μεσημέρι οι Επιτροπές

«Η ακολουθία που είναι σε εξέλιξη βόρεια της Σαντορίνης έχει τεκτονική προέλευση, ξεκίνησε από ηφαιστειακή διέγερση, η οποία ξεκίνησε 2 Αυγούστου 2024 με μία αργή διαστολή του ηφαιστείου. Υπάρχει σε εξέλιξη μια σεισμοηφαιστειακή κρίση στο ηφαιστειακό σύμπλεγμα Θήρας – Κολούμπο, η οποία παρακολουθείται και λαμβάνονται όλα τα μέτρα για τα πιθανά σενάρια», δήλωσε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Αθανάσιος Γκανάς.

Εν τω μεταξύ, σε εγρήγορση βρίσκονται οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας, καθώς μία ομάδα της 1ης ΕΜΑΚ με διασωστικό σκύλο, δύο ομάδες της 1ης ΕΜΟΔΕ, ομάδα χειριστών drones με τον εξοπλισμό τους αλλά και εναέριοι διασώστες έχουν μεταβεί στη Σαντορίνη. Επικεφαλής είναι ο περιφερειακός διοικητής της Πυροσβεστικής Διοίκησης Νοτίου Αιγαίου, ενώ σε γενική επιφυλακή βρίσκεται η Περιφερειακή Πυροσβεστική Διοίκηση (ΠΕΠΥΔ) Νοτίου Αιγαίου. Σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική, ανάλογα με την εξέλιξη του φαινομένου θα αποφασιστεί η επιπλέον συνδρομή δυνάμεων και σε άλλα νησιά εκτός από τη Σαντορίνη. Σημειώνεται, ότι από χθες οι δυνάμεις της ΕΜΑΚ και τις ΕΜΟΔΕ έχουν στήσει σκηνές έξω από τις αθλητικές εγκαταστάσεις ΔΑΠΠΟΣ για να διαμείνουν σε αυτές, όπως ορίζεται από το πρωτόκολλο.

Παράλληλα, το μεσημέρι αναμένεται να συνεδριάσουν εκ νέου στην Πολιτική Προστασία, υπό τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια, οι Επιτροπές Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ.

Νέος σεισμός 4,7 Ρίχτερ στην Αμοργό

Μόλις πριν από λίγη ώρα, σημειώθηκε σεισμός μεγέθους 4,9 Ρίχτερ ανοιχτά της Αμοργού. Σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, ο σεισμός είχε εστιακό βάθος 129,8 χιλιόμετρα και το επίκεντρο είναι 4 χιλιόμετρα βόρεια της Αρκεσίνης Αμοργού. Δείτε περισσότερα

Νωρίτερα, δύο σεισμοί εντάσεως 4 και 4,1 Ρίχτερ σε διάστημα μόλις 6 λεπτών, σημειώθηκαν ανάμεσα στην Ανάφη και την Σαντορίνη.

Δεκάδες σεισμοί κατά την διάρκεια της νύχτας

Μέσα στη νύχτα κατεγράφησαν δεκάδες σεισμικές δονήσεις. Μεγαλύτερου μεγέθους ήταν ο σεισμός 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε ανοιχτά της Σαντορίνης λίγο πριν τις 2 τα ξημερώματα της Δευτέρας και σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο το επίκεντρο της δόνησης εντοπίστηκε 22 χλμ νότια της Αμοργού και το εστιακό βάθος ήταν στα 10 χλμ.

Ενώ στις 04:35, στην υποθαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού σημειώθηκε ακόμη μία μεγέθους 4,3 Ρίχτερ, 16 χλμ βόρεια βορειοδυτικά της Ανάφης με εστιακό βάθος στα 5 χλμ, σύμφωνα με την Αυτόματη Λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου.

«Ήταν ένα δύσκολο 48ωρο»

Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην περιοχή, με τους ειδικούς να αφήνουν ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα. «Ήταν ένα δύσκολο 48ωρο, κυρίως για τους κατοίκους που έχουν ανησυχία. Η ανησυχία προκύπτει πρωτίστως από τα επιστημονικά δεδομένα, που αυτά ήταν που στήριξαν τις αποφάσεις για τα έκτακτα μέτρα αντισεισμικής προστασίας», είπε στο MEGA ο κ. Παπαδόπουλος.

«Οι σεισμοί έχουν απομακρυνθεί κατά κατά κύριο λόγο από την Σαντορίνη και έχουν πλησιάσει κάπως την Αμοργό. Οι αποστάσεις από τα επίκεντρα των σεισμών είναι 10 με 20 έως 40 χιλιόμετρα μακριά από Σαντορίνη και Αμοργό. Αυτό είναι το καλό νέο της ημέρας. Είναι μία απόσταση ασφαλείας που ακόμα κι αν μεγαλώσουν τα μεγέθη των σεισμών, νομίζω ότι πρέπει να μεγαλώσουν πολύ για να βλάψουν ουσιαστικά τα νησιά».

«Το άσχημο νέο είναι ότι η σεισμική δραστηριότητα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Έχει αποκτήσει ξεκάθαρα χαρακτηριστικά προσεισμών κι αυτό το βλέπουμε τη σταδιακή αύξησή τους. Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά πλέον. Η σεισμική ακολουθία έχει όλα τα χαρακτηριστικά των προσεισμών: αύξηση πλήθους σεισμών, του μεγέθους τους και σταδιακή μετατόπιση των επικέντρων τους, που σημαίνει ότι διευρύνεται το ρήγμα που έχει ενεργοποιηθεί».

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, η σεισμική δραστηριότητα στην Σαντορίνη δεν συνδέεται με το ηφαίστειο. «Όλη αυτή η σεισμική ακολουθία έχει χαρακτηριστικά τεκτονικών σεισμών που έχουν σχέση με ενεργά ρήγματα της περιοχής. Δεν έχουν χαρακτηριστικά ηφαιστειακών σεισμών», είπε.

«Ακραίο σενάριο τα 6 Ρίχτερ»

Μιλώντας στο MEGA, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, τόνισε πως το σενάριο για έναν σεισμό της τάξης των 6 Ρίχτερ, είναι ακραίο.

«Αυτό είναι το ακραίο σενάριο, δεν είναι το πιο πιθανό. Οι πιθανότητες όσο ανεβαίνουμε σε μέγεθος στην κλίμακα Ρίχτερ, μειώνονται δραστικά. Είναι πιθανό να γίνει ένας σεισμός της τάξεως των 5 βαθμών, λιγότερο πιθανό να γίνει ένας σεισμός της τάξεως των 5,5 βαθμών και πάρα πολύ μικρές πιθανότητες υπάρχουν για να γίνει ένας σεισμός της τάξεως των 6 βαθμών. Αυτό είναι το ακραίο σενάριο αλλά δεν νομίζω ότι θα φτάσουμε εκεί και εκεί συγκλίνουν και οι γνώμες όλων των συναδέλφων».

Όπως λέει ο ίδιος για τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί: «Όλα αυτά συμπεριλαμβάνονται στην πρόληψη, μια πρόληψη η οποία θα πρέπει να υπάρχει και θα πρέπει να υπήρχε σε προηγούμενες περιπτώσεις, αλλά είναι σίγουρο ότι όλα αυτά εντάσσονται μέσα στην πρόληψη η οποία συντονίζεται από τον υπουργό, τον κ. Κικίλια. Πρόληψη με διάφορες δράσεις, σε διάφορα επίπεδα. Έρχονται όλοι αυτοί για προληπτικούς καθαρά λόγους έτσι ώστε να είμαστε έτοιμοι έστω και στο ακραίο σενάριο. Θεωρώ ότι αυτό είναι μία πάρα πολύ καλή, συντονισμένη ενέργεια η οποία γίνεται εκ μέρους του υπουργείου. Για πρώτη φορά στη χώρα μας παρατηρούνται ανάλογα γεγονότα».

Σχετικά με την εξέλιξη του φαινομένου, αναφέρει: «Δεν μπορεί να λήξει σε μία ημέρα, σε δύο ημέρες. Μπορεί να κρατήσει μερικές ημέρες, μερικές εβδομάδες, αλλά και μερικούς μήνες. (…) Δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να προβλέψουμε τη διάρκεια του φαινομένου, απλά και μόνο προετοιμαζόμαστε πάντα για το ακραίο σενάριο, το οποίο υπάρχουν πολύ μικρές πιθανότητες να πραγματοποιηθεί».

Ερωτηθείς για ενδεχόμενη έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης, σημειώνει: «Σε καμία περίπτωση. Μπορεί να φανεί μια σεισμοηφαιστιακή δραστηριότητα, δηλαδή το ηφαίστειο να ξυπνήσει, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα έχουμε έκρηξη».

«Το έδαφος της Σαντορίνης, επειδή είναι ηφαιστειακό έδαφος, αλλά και των γύρω νησιών, είναι ποικιλόμορφο», συμπληρώνει, ενώ για τους κατοίκους που έχουν αποφασίσει να εγκαταλείψουν το νησί, επισημαίνει: «Δεν υπάρχει λόγος για αυτό που γίνεται. Ο κίνδυνος είναι ελεγχόμενος, η διαμονή στη Σαντορίνη είναι απολύτως ασφαλής».

Τα προληπτικά μέτρα
Σε σύσκεψη χθες στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης αποφασίστηκε η εφαρμογή νέων προληπτικών μέτρων σε Σαντορίνη, Ανάφη, Ίο και Αμοργό.

Έτσι, τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά σήμερα, Δευτέρα 3/2, σε Σαντορίνη, Ίο, Αμοργό και Ανάφη, ενώ οι πολίτες θα πρέπει:

  • Να αποφεύγουν τις μεγάλες συναθροίσεις εντός κτιρίων.
  • Να αποφεύγουν την προσέγγιση σε εγκαταλελειμμένα κτίρια.
  • Να αποφεύγουν την πρόσβαση και παραμονή στα λιμάνια Αμμουδίου, Αρμένης, Κόρφου και Παλαιού Λιμένα Φηρών.
  • Να προχωρήσουν σε άρση επικίνδυνων στοιχείων μη δομικής τρωτότητας στα κτίριά τους και στο άδειασμα των υδάτων στις κολυμβητικές δεξαμενές (πισίνες).
  • Να επιλέγουν ασφαλείς διαδρομές κατά τη μετακίνησή τους μέσα στον αστικό ιστό και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, ιδιαίτερα στα σημεία που υπάρχουν έντονες μορφολογικές κλίσεις και είναι πιθανόν να εκδηλωθούν κατολισθητικά φαινόμενα.
  • Να υπάρχει άμεση απομάκρυνση από τις παράκτιες περιοχές, σε περίπτωση ισχυρής σεισμικής δόνησης.

Σε γενική επιφυλακή η Πυροσβεστική

Επίσης, λόγω της αυξημένης σεισμικής δραστηριότητας στη θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού, το Πυροσβεστικό Σώμα έχει προχωρήσει σε προληπτικές ενέργειες.

Συγκεκριμένα:

  1. Έχει τεθεί σε γενική επιφυλακή η Περιφερειακή Πυροσβεστική Διοίκηση (ΠΕ.ΠΥ.Δ.) Νοτίου Αιγαίου. Ο Περιφερειακός Διοικητής έχει μεταβεί ως επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων στη νήσο Θήρα.
  2. Ήδη έχουν μεταβεί αεροπορικώς στη νήσο Θήρα με έκτακτη πτήση (ATR) μια (1) ομάδα της 1ης Ε.Μ.Α.Κ. με διασωστικό σκύλο και δύο (2) ομάδες της 1ης Ε.ΜΟ.Δ.Ε.
  3. Χθες έφτασε στη νήσο Θήρα με ελικόπτερο του Πυροσβεστικού Σώματος, ομάδα χειριστών drones με τον εξοπλισμό τους, καθώς και εναέριοι διασώστες.
googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ