Συναγερμός με τα συνεχώς αυξανόμενα κρούσματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη: Ανησυχία των ειδικών με τους νέους που «βοηθούν» τον ιό

Συναγερμός με τα συνεχώς αυξανόμενα κρούσματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη: Ανησυχία των ειδικών με τους νέους που «βοηθούν» τον ιό

Έντονη ανησυχία προκάλεσε το αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων κορονοϊού που καταγράφηκε χθες Τετάρτη 26/8 τα οποία ανήλθαν σε 293.

Μετά από δύο μέρες με μειωμένο αριθμό νέων περιστατικών COVID-19, τα χθεσινά κρούσματα αποδεικνύουν ότι δεν μπορεί να υπάρξει επανάπαυση. Παρά τα περιοριστικά μέτρα που πήρε η κυβέρνηση, οι συνέπειες της χαλαρότητας και των συνωστισμών του Δεκαπενταύγουστου γίνονται τώρα φανερές, ενώ αναμένεται περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων καθώς επιστρέφουν και οι τελευταίοι αδειούχοι.

Ο ιός κάνει «πάρτι» στα μεγάλα αστικά κέντρα, με την Αττική και την Θεσσαλονίκη να βρίσκονται ξανά στο κόκκινο με 103 και 54 κρούσματα αντίστοιχα σε μία μέρα.

Πέρα από την ανησυχητική αύξηση των νέων μολύνσεων, μεγαλύτερος είναι και ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ, που φτάνει τους 33.

Οι νέοι «οδηγούν» την πανδημία

Όπως ανέφερε ο Νίκος Σύψας στον ΑΝΤ1, υπάρχει μεγάλη ανησυχία στην επιτροπή των λοιμωξιολόγων καθώς ο μέρος όρος των νοσούντων έχει πέσει στα 35 με 36 έτη. «Δυστυχώς οι νέοι μεταξύ 20 και 30 δεν πείστηκαν να τηρήσουν τα μέτρα προφύλαξης», είπε χαρακτηριστικά.

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας συνέστησε στους νέους που επιστρέφουν από τις διακοπές τους να φοράνε με ευλάβεια τη μάσκα παντού για επτά μέρες και να αποφεύγουν ηλικιωμένους και ευπαθείς ομάδες.

Τέλος, για την επιστροφή των παιδιών στα σχολεία ο καθηγητής ανέφερε ότι αναμένουμε αύξηση του δείκτη μεταδοτικότητας, του δείκτη «R», αλλά όπως διευκρίνισε «αν τα παιδιά μείνουν στο σπίτι τους οι συνέπειες θα είναι δυσανάλογα μεγάλες. Τα σχολεία είναι τα τελευταία που πρέπει να κλείσουν».

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΜEGA, μόνο τον Αύγουστο, οι άνθρωποι που μολύνθηκαν ήταν κατά μέσο όρο 36 χρονών, ενώ σε κάποιες περιοχές, όπως στη Μύκονο, η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι τα 23 χρόνια.

Πρωταθλήτρια η Αττική με πάνω από 100 κρούσματα – Έξι νέοι θάνατοι

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Τετάρτη 293 νέα κρούσματα του ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 22 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 9.280, εκ των οποίων το 55.5% άνδρες.

1943 (21.0%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 4179 (45.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Από τα 293 κρούσματα, τα 261 είναι εγχώρια, τα 24 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας, ενώ τα 16 συνδέονται με επαφή ή στενή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Τέλος, το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν έξι θάνατοι, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θυμάτων σε 249.

Αναλυτικά ο χάρτης των κρουσμάτων

 22 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,

10 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο,

103 κρούσματα στην Π.Ε. Αττικής, εκ των οποίων 18 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας ,

54 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 4 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας

1 στην Π.Ε. Αργολίδας

2 στην Π.Ε. Άρτας

2 στην Π.Ε. Αχαΐας

1 στην Π.Ε. Βοιωτίας

5 στην Π.Ε. Δράμας

6 στην Π.Ε. Έβρου

1 στην Π.Ε. Εύβοιας

9 στην Π.Ε. Ημαθίας, εκ των οποίων 3 αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα

3 στην Π.Ε. Ηρακλείου

1 στην Π.Ε. Ιωαννίνων

1 στην Π.Ε. Καβάλας

2 στην Π.Ε. Καρδίτσας

2 στην Π.Ε. Κέρκυρας

9 Π.Ε. Κοζάνης, 6 εκ των οποίων αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα και 1 πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας

1 στην Π.Ε. Κορινθίας

9 στην Π.Ε. Κυκλάδων

4 στην Π.Ε Λάρισας

1 στην Π.Ε. Λασιθίου

3 στην Π.Ε. Λέσβου

1 στην Π.Ε Μαγνησίας

5 στην Π.Ε. Μεσσηνίας

4 στην Π.Ε Πέλλας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας

5 στην Π.Ε. Πιερίας

1 στην Π.Ε. Πρέβεζας

3 Π.Ε. Ρεθύμνου, τα οποία αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα

1 στην Π.Ε. Ροδόπης

1 στην Π.Ε. Τρικάλων

9 στην Π.Ε. Χαλκιδική,

5 στην Π.Ε Χανίων, εκ των οποίων 4 αποτελούν στενή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα

6 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση

Κεραμέως: Την Τρίτη οι τελικές αποφάσεις για το άνοιγμα των σχολείων – «Δεν νοείται κανείς χωρίς μάσκα»

Οι τελικές αποφάσεις για το άνοιγμα των σχολείων θα ανακοινωθούν την ερχόμενη Τρίτη (1/9) όπως τόνισε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, σημειώνοντας ότι «υπάρχει προγραμματισμός για άνοιγμα των σχολείων στις 7 του μηνός, ωστόσο θα υπάρξουν ανακοινώσεις την Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου. Περιμένουμε να επιστρέψουν όλοι οι εκδρομείς για να μην υπάρχουν μετακινήσεις ασυμπτωματικών».

Για τον αριθμό των μαθητών ανά τάξη επεσήμανε ότι «η πρόταση των ειδικών είναι η λειτουργία σε πλήρη σύνθεση, αλλά με αυξημένα μέτρα προστασίας. Η μάσκα είναι ένα αυστηρό μέτρο, πλην όμως λειτουργεί ως ασπίδα προστασίας, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Όπως, είπα και στη Βουλή η μάσκα σε καιρό πανδημίας είναι η μάσκα είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό εργαλείο, δεν είναι το μόνο ωστόσο. Έχουμε προβλέψει μια τεράστια ενημερωτική καμπάνια μέσω video και οδηγιών του ΕΟΔΥ.

Επιπρόσθετα οι γιατροί σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο έχουν προβλέψει διαφορετικές ώρες διαλειμμάτων για να μειώσουν τον συγχρωτισμό των ομάδων».

Μιλώντας στην ΕΡΤ, η υπουργός Παιδείας έκανε αναφορά και στη χρήση των αντισηπτικών αλλά και στην πρόβλεψη για τον συχνότερο καθαρισμό των σχολικών μονάδων και κατά την ώρα λειτουργίας των σχολείων αλλά και μετά το πέρας των μαθημάτων.

Απηύθυνε δε, μια προτροπή στους γονείς να εγγράψουν τα παιδιά τους στα ολοήμερα σχολεία. «Κάναμε», είπε «μια μεγάλη κίνηση και με προτροπή πρωθυπουργού να επεκτείνουμε σημαντικά τις ώρες λειτουργίας τους και για παιδαγωγικούς λόγους και προκειμένου να περιορίσουμε τον συγχρωτισμό με τους παππούδες και τις γιαγιάδες τους».

Η κα Κεραμέως διαβεβαίωσε ότι «το Υπουργείο Παιδείας αξιολογεί σε συνεργασία με τους ειδικούς τα δεδομένα και επικαιροποιεί τις αποφάσεις λαμβάνοντας τα πιο αποτελεσματικά μέτρα προστασίας».

Απαντώντας σε ερώτηση για τους μαθητές εκείνους που δεν θα φορέσουν μάσκα στο σχολείο, είπε ότι «αυτοί οι μαθητές δεν θα συμμετέχουν στο μάθημα με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Στα σχολεία, γονείς, εκπαιδευτικοί και μαθητές είναι υποχρεωμένοι να φορούν μάσκα» τόνισε και  ξεκαθάρισε επίσης ότι «σε περίπτωση άρνησης ή προτροπής από γονείς για μη χρήση μάσκας θα ακολουθηθούν όλα τα παιδαγωγικά μέτρα που προβλέπονται».

«Δεν νοείται να είναι κανείς στο σχολείο χωρίς μάσκα» κατέληξε η κ. Κεραμέως.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ