«Δεν υπάρχουν θύματα ή τραυματίες στη Μόρια» - Το σχέδιο της κυβέρνησης για τη διαχείριση των προσφύγων μετά την πυρκαγιά

«Δεν υπάρχουν θύματα ή τραυματίες στη Μόρια» - Το σχέδιο της κυβέρνησης για τη διαχείριση των προσφύγων μετά την πυρκαγιά

Σε πλοίο που παρέχεται δωρεάν από την εταιρεία Blue Star αναμένεται να μεταφερθούν περί τους 1.000 πρόσφυγες, οι οποίοι ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες, ώστε να διαμείνουν το επόμενο διάστημα μετά και την πυρκαγιά στη Μόρια. Οι υπόλοιποι πρόσφυγες θα μεταβούν από αύριο σε δύο αρματαγωγά του Πολεμικού Ναυτικού και, από εκεί και πέρα, σε σκηνές και δομές φιλοξενίας της α' και β' βάθμιας διοίκησης.

Αυτά ανακοίνωσαν κατά την αναλυτική ενημέρωση αναφορικά με την καταστροφή που προκάλεσαν οι πυρκαγιές στη Μόρια αλλά και τα βήματα που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση για τη διαχείριση της κατάστασης και την αποκατάσταση της στέγης των μεταναστών, προσφύγων και αιτούντων άσυλο ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, στη Μυτιλήνη.

«Η κρίση απαιτεί απόλυτη ενότητα και υπευθυνότητα από όλους κι αυτό έχει τη σφραγίδα συντονισμού από όλες τις υπηρεσίες. Έχει σημασία, ίδίως την περίοδο που διανύουμε, να διασφαλιστεί πλήρως η έννομη τάξη. Ο στόχος είναι η προστασία των κατοίκων και των ανθρώπων που μένουν στον καταυλισμό», σημείωσε ο κ. Θεοδωρικάκος και συμπλήρωσε ότι «έχοντας κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχουμε την υποστήριξη των κατοίκων για να βρεθούν λύσεις άμεσα. Υπερασπιζόμαστε αποτελεσματικά και άμεσα την εθνική αξιοπρέπειά μας».

Σύμφωνα με τον Νότη Μηταράκη, η πυρκαγιά ξεκίνησε από τους πρόσφυγες λόγω των νέων κρουσμάτων που εντοπίστηκαν στη Μόρια και την καραντίνα που ζητήθηκε από πλευράς κυβέρνησης. «Χάρη στην άμεση επέμβαση του προσωπικού και της αστυνομίας, μέσα σε λίγες ώρες όλα τέθηκαν υπό έλεγχο», σημείωσε. Καταστράφηκαν, όπως είπε, ο χώρος εντατικής θεραπείας και οι χώροι διοίκησης και ένα μικρό τμήμα από τους χώρους διαμονής των προσφύγων. «Δεν υπάρχουν τραυματίες, θύματα ή αγνοούμενοι», ξεκαθάρισε ο κ. Μηταράκης. Τόνισε δε, ότι μεταφέρθηκαν 400 ασυνόδευτοι ανήλικοι προκειμένου να προστατευτούν. «Ο σεβασμός στην έννομη τάξη είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη διαχείριση του ζητήματος», κατέληξε ο Ν. Μηταράκης.

Από εκεί και πέρα, έκανε λόγο για στήριξη της τοπικής κοινωνίας μέσω του Ταμείου Αλληλεγγυής και άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων προς την τοπική αυτοδιοίκηση. Ο κ. Μηταράκης γνωστοποίησε ακόμη ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα φτάσει στη Μόρια και ο Μαργαρίτης Σχοινάς.

Από τη δική του πλευρά, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, σημείωσε πως κάποιοι από τους θετικούς έφυγαν από την καραντίνα, εκ των οποίων οι οχτώ (8) έχουν εντοπιστεί και έχουν μεταφερθεί, από κοινού με τις στενές επαφές τους, σε νέο χώρο απομόνωσης. Ακόμη, νέο κλιμάκιο του ΕΟΔΥ κάνει τεστ σε ασυνόδευτούς ανήλικους που θα παραμείνουν σε υγειονομικό περιορισμό μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα για τον κοροναϊό. Από αύριο, όπως είπε, θα ξεκινήσουν εξετάσεις και στους κατοίκους της Λέσβου. Τέλος, ο κ. Αρκουμανέας ανέφερε ακόμη ότι υγειονομικοί υπάλληλοι θα μεταβούν στο νησί προκειμένου να εξασφαλίσουν την υγεία των κατοίκων του νησιού.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε πως «η κατάσταση στη Μόρια δεν μπορεί να συνεχιστεί γιατί αποτελεί ταυτόχρονα ζήτημα δημόσιας υγείας, ανθρωπισμού αλλά και εθνικής ασφάλειας» και συμπλήρωσε πως «μόλις αξιολογηθεί η ζημιά στη Μόρια, και σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα αναλάβουμε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες. Προτεραιότητά μας παραμένει η υγεία και η ασφάλεια όλων. Κατοίκων και μεταναστών».

Δείτε αναλυτικά τι ειπώθηκε στη συνέντευξη Τύπου:


googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS