ΕΛΛΑΔΑ

Σύνοδος Κορυφής: Η Ελλάδα πιέζει για κυρώσεις στην Τουρκία -Η Γερμανία τις στέλνει για Δεκέμβριο

Η Τουρκία θα βρεθεί εκ νέου στο τραπέζι της σημερινής Συνόδου Κορυφής με το κλίμα να είναι βαρύ μετά την έξοδο του Oruc Reis, χωρίς ωστόσο να λαμβάνονται αποφάσεις για άμεση επιβολή κυρώσεων.

Αυτές αναμένεται να δρομολογηθούν το επόμενο διάστημα και σίγουρα πριν τον Δεκέμβριο, από την στιγμή που η Άγκυρα δείχνει να έχει επιλέξει το δρόμο της έντασης, παρά τις προειδοποιήσεις της προηγούμενης Συνόδου.

Ο Μητσοτάκης φέρνει από σήμερα το θέμα στην Σύνοδο Κορυφής

Τα θέματα εξωτερικής πολιτικής είναι προγραμματισμένο να συζητηθούν την Παρασκευή, αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης προτίθεται να θέσει το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας από σήμερα. Η Ελλάδα επιθυμεί να υπάρχει μια αυστηρή διατύπωση στα συμπεράσματα που θα δημιουργεί ένα απτό πλαίσιο για προώθηση των κυρώσεων το επόμενο διάστημα.

Στα συμπεράσματα της προηγούμενης Συνόδου η ΕΕ έθετε ως χρονικό όριο τον Δεκέμβριο για την αξιολόγηση της Τουρκίας και λήψης αποφάσεων από την πλευρά των Βρυξελλών. Η ξαφνική έξοδος όμως του Oruc Reis για έρευνες κοντά στο Καστελόριζο, αιφνιδίασε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και κυρίως το Βερολίνο προκαλώντας εκνευρισμό και δυσαρέσκεια. Χώρες που το προηγούμενο διάστημα επιχείρησαν να κρατήσουν ίσες αποστάσεις και ήταν διστακτικές στην επιβολή κυρώσεων πλέον αντιλαμβάνονται τα επικίνδυνα παιχνίδια της Άγκυρας, η οποία χάνει πλέον και αυτά τα ερείσματα. Το κλίμα είναι δεδομένα βαρύ και η προοπτική των κυρώσεων μοιάζει μονόδρομος.

Το Βερολίνο βάζει «φρένο» στις κυρώσεις για την Τουρκία

Το Βερολίνο δεν επιθυμεί την λήψη απόφασης για κυρώσεις αυτό το διήμερο, παρά τις αυστηρές συστάσεις που απευθύνει στην Άγκυρα. Οπως δήλωσε στο Reuters κυβερνητική πηγή από τη Γερμανία, «είναι απίθανο η ΕΕ να επιβάλει κυρώσεις ενάντια στην Τουρκία κατά τη Σύνοδό της που ξεκινά την Πέμπτη, παρά τη «διαφωνία για το φυσικό αέριο» στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η κυβέρνηση της Γερμανίας διεμήνυσε ωστόσο νωρίτερα στην Τουρκία να σταματήσει τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, επαναλαμβάνοντας ότι εναπόκειται στην Αγκυρα «να αποκαταστήσει τη χαμένη εμπιστοσύνη και να δημιουργήσει ατμόσφαιρα στην οποία οι διερευνητικές συνομιλίες να υπόσχονται επιτυχία».

Κυβερνητικές πηγές: Πρέπει να δρομολογηθούν κινήσεις πριν τον Δεκέμβρη

«Ο Δεκέμβριος μοιάζει πια πολύ μακρινός και θα πρέπει να δρομολογηθούν κινήσεις νωρίτερα», σημειώνουν διπλωματικές και κυβερνητικές πηγές, περιγράφοντας το κλίμα από ελληνικής πλευράς.

Παρά τους δισταγμούς από ορισμένες χώρες, που κάνουν τα πάντα προκειμένου να μην διαρραγούν εντελώς οι ευρωτουρκικές σχέσεις, γίνεται εμφανές ότι ο πρόεδρος Ερντογάν αψηφά τις προειδοποιήσεις, επιμένει στην προκλητική και επιθετική τακτική του και η Ένωση καλείται να πάρει ουσιαστικές αποφάσεις για να προασπίσει τα συμφέροντα της.

Είναι πιθανό να ανατεθεί στους υπουργούς Εξωτερικών να δημιουργήσουν έναν οδικό χάρτη που θα οδηγεί σε κυρώσεις. Να προηγηθεί η επεξεργασία ενός χρονοδιαγράμματος ενεργοποίησης τους με βάση την συμπεριφορά της Άγκυρας και οι τελικές αποφάσεις να ληφθούν από τους ηγέτες ακόμα και σε μια έκτακτη Σύνοδο, εφόσον κριθεί απαραίτητο.

 ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
 Copyright © 2014 - 2021 YSTEROGRAFO NEWS