Τα έξι σημεία της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας – Το τελικό σχέδιο Χρυσοχοϊδη και Κεραμέως

Τα έξι σημεία της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας – Το τελικό σχέδιο Χρυσοχοϊδη και Κεραμέως

Έως το καλοκαίρι θα αναλάβουν υπηρεσία οι Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος (ΟΠΠΙ), η νέα αστυνομική δύναμη που συστήνεται με σκοπό την εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας και διατήρησης της τάξης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ώστε η επιστημονική κοινότητα να επιτελεί ανεμπόδιστα το έργο της.

Σύμφωνα με τις αναφορές των αρμόδιων υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Μιχ. Χρυσοχοϊδη και Παιδείας Ν. Κεραμέως αλλά και νεώτερα στοιχεια, ο πρωτοποριακός για τα ελληνικά δεδομένα θεσμός, θα πλαισιωθεί αρχικώς από 1.000 ειδικούς φρουρούς, οι οποίοι θα προσληφθούν μέσω ΑΣΕΠ το προσεχές διάστημα και θα τοποθετηθούν στα 5 μεγαλύτερα ιδρύματα, το Καποδιστριακό των Αθηνών, το Αριστοτέλειο, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Οικονομικό (πρώην ΑΣΟΕΕ) και το Πανεπιστήμιο της Πάτρας.

Τα καθήκοντα

Τα γραφεία τους θα βρίσκονται εντός των ιδρυμάτων και θα λειτουργούν με 5 βάρδιες σε 24ωρη βάση. Τα καθήκοντα των κατώτερων αξιωματικών και ειδικών φρουρών εστιάζονται στην εσωτερική φύλαξη των χώρων με την πραγματοποίηση περιπολιών, επίσης θα έχουν προανακριτικές αρμοδιότητες καθώς και το δικαίωμα να καλούν τις εξωτερικές μονάδες της ΕΛΑΣ σε περίπτωση που θα αδυνατούν να αντιμετωπίζουν βιαιότητες και εγκληματικές πράξεις, αφού δεν προβλέπεται να οπλοφορούν.

Θα φορούν στολή

Οι αστυνομικοί της ΟΠΠΙ, με στολή πράσινη μπλούζα χακί παντελόνι, θα υπάγονται και θα μισθοδοτούνται από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη όπου έχει προβλεφθεί σχετική δαπάνη στον Προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους, ενώ η εξέλιξη τους θα ακολουθεί την αντίστοιχη βαθμολογική - επιδοματική του κατώτερου προσωπικού της ΕΛΑΣ. Σε περίπτωση που τα Πανεπιστήμια απορρίψουν το νέο μοντέλο φύλαξης, η απόφαση τους θα αξιολογείται αρνητικά στην τακτική τους χρηματοδότηση. Περαιτέρω, εξετάζεται να εφαρμοστεί φόρμουλα αστικών κυρώσεων που θα βαρύνει προσωπικώς όσους πανεπιστημιακούς επιτελείς αρνηθούν τη φρούρηση των χώρων της εποπτείας τους από την ΟΠΠΙ, εάν κατά τη θητεία τους καταγραφούν έκνομες ενέργειες και φθορές στη δημόσια περιουσία.

Τα έξι σημεία της Ομάδας

Το πλάνο περιλαμβάνει έξι μέτρα που θα συμβάλλουν στην καλύτερη αστυνόμευση και στην αποτελεσματικότερη και πρακτικότερη συνεργασία της Ομάδας με τις πρυτανικές αρχές. Ειδικότερα:

α) οι φρουροί θα ελέγχουν τις εισόδους και εξόδους των ιδρυμάτων,

β) θα δημιουργηθεί εντός συντονιστικό κέντρο διαχείρισης καταστροφών και συμβάντων,

γ) θα οριστεί τεχνικός ασφαλείας σε κάθε ΑΕΙ ο οποίος θα επιφορτιστεί με τη κατάρτιση μελετών πυροπροστασίας, αναβάθμισης του φωτισμού, της «εποπτείας», των εγκαταστάσεων και των κοινόχρηστων κτιρίων.

δ) σε ορισμένα σημεία η πρόσβαση θα ελέγχεται με το σύστημα cctv, δηλαδή με μικτή καταγραφή από κάμερες και ασύρματους ενδοεπικοινωνίας. Το υλικό είτε θα διαβιβάζεται σε ανάλογες διευθύνσεις της Αστυνομίας, είτε ο τερματικός σταθμός σε κάθε ΑΕΙ θα είναι απευθείας συνδεδεμένος με την ΕΛΑΣ.

ε) η συγκρότηση της εν λόγω υποομάδας ήπιας κοινοτικής επιτήρησης, θα υπάγεται απευθείας στον αρχηγό του Σώματος ενώ οι 1.000 ειδικοί φρουροί, θα εκπαιδευτούν στις ακαδημίες της ΕΛΑΣ η οποία θα τους διαθέσει και τον εξοπλισμό.

Τι συμβαίνει στο εξωτερικό

Στο εξωτερικό και δη στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο ή τον Καναδά, η πανεπιστημιακή αστυνομία συγκροτείται κυρίως από αστυνομικούς. Μετά το 2004-2005 μάλιστα, όπως προκύπτε από επιστημονικές δημοσιεύσεις, «το 87% των πανεπιστημιουπόλεων έχει αστυνομικούς με τη δύναμη να συλλάβουν και στην πλειονότητά τους οπλισμένους».

Στην Μ. Βρετανία ο δημοφιλής «νόμος 1825» δίνει στις διοικήσεις της Οξφόρδης και του Κέμπριτζ τη δυνατότητα να προσλαμβάνουν αστυνομικούς. Στο κρατικό ίδρυμα της Νέας Υόρκης (State University of New York, SUNY, εκτός από την επιβολή των κρατικών και τοπικών νόμων, κανόνων και κανονισμών, οι αστυνομικοί χειρίζονται θέματα όπως η σεξουαλική επίθεση, τα ναρκωτικά, η πρόληψη του εγκλήματος.

Τέλος στη Γαλλία, πλέον της απαραίτητης επίδειξης ηλεκτρονικής κάρτας και της χρήσης προσωπικών ηλεκτρονικών κωδικών σε όλα τις αίθουσες και τα αμφιθέατρα, οι ιδιωτικές εταιρείες ελέγχουν και τους χώρους των φοιτητικών εστιών. Συνεργάζονται με την αστυνομία και κάθε φορά που κρίνουν ότι η κατάσταση τίθεται εκτός ελέγχου την καλούν να επιβάλλει την τάξη ενημερώνοντας παράλληλα και την πρυτανεία.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ