Θανάσης Σπυρόπουλος: Έφυγε από τη ζωή ο «εθνικός μας καραγκιοζοπαίχτης»

Θανάσης Σπυρόπουλος: Έφυγε από τη ζωή ο «εθνικός μας καραγκιοζοπαίχτης»

Σε ηλικία 92 ετών άφησε την τελευταία του πνοή ο γνωστός καραγκιοζοπαίχτης Θανάσης Σπυρόπουλος, ο οποίος γεννήθηκε το 1931 στο Κοπανάκι Μεσσηνίας.

Την τέχνη του την είχε διδάξει και στο γιο του, Κώστα, μαζί με τον οποίο λειτουργούσαν το Θέατρο Σκιών Καραγκιόζη - Θανάση και Κώστα Σπυρόπουλου.

Ο Θανάσης Σπυρόπουλος πρωτοείδε Καραγκιόζη στο καφενείο του πατέρα του. «Το πανί, οι φιγούρες πίσω από αυτό, οι φωνές, ο φωτισμός» ήταν τα ερεθίσματα που τον έκαναν αρχικά στην ηλικία περίπου των δεκαπέντε χρόνων βοηθό-μαθητή στον τοπικό καραγκιοζοπαίχτη Βασίλη Φιλντισάκο. Μαθητεύοντας κοντά του, έμαθε τις παραστάσεις και τα μυστικά της τέχνης.

Ήταν επί δεκαέξι συνεχόμενα χρόνια πρόεδρος του Πανελλήνιου Σωματείου Θεάτρου Σκιών και συλλέκτης του Θεάτρου Σκιών, με μεγάλη συλλογή από φιγούρες και σκηνικά απ’ όλους τους καραγκιοζοπαίχτες (Φρίξο Γαζεπίδη, Βασίλη Ανδρικόπουλο (Βασίλαρος), Αβραάμ Αντωνάκο κ.ά.).

Είχε δώσει παραστάσεις στο εξωτερικό κι επί δέκα συνεχόμενα χρόνια έπαιζε στην τότε ΕΡΤ2 τις ιστορίες του Καραγκιόζη, μέσα από την εκπομπή του «Χρόνια συντροφιά με τον Καραγκιόζη».

Το μεγαλείο της ψυχής του και το ταλέντο του τον έκαναν να πάρει τον τίτλο του «Εθνικού Καραγκιοζοπαίχτη».

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS