Θεσσαλονίκη: Εντολή για επίταξη δύο ιδιωτικών κλινικών και του προσωπικού τους

Θεσσαλονίκη: Εντολή για επίταξη δύο ιδιωτικών κλινικών και του προσωπικού τους

Σε τραγική κατάσταση, παρά τις δυο εβδομάδες lockdown, βρίσκεται η Βόρεια Ελλάδα. Η επιδημιολογική εικόνα της περιοχής, όχι μόνο δεν έχει βελτιωθεί, αλλά δείχνει να δυσκολεύει όσο περνούν οι μέρες.

 

Ενδεικτικό της κατάστασης, είναι ότι χθες η Θεσσαλονίκη σημείωσε νέο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων και συγκεκριμένα 774 κρούσματα.

Όμως δεν είναι μόνο η Θεσσαλονίκη που τρομάζει, αφού από τα 3.227 κρούσματα που ανακοινώθηκαν στο σύνολο της χώρας τα 1.432 εντοπίστηκαν στην Κεντρική Μακεδονία.

Αυτός είναι ο λόγος που χθες ο Στέλιος Πέτσας ανακοίνωσε νέα μέτρα για την Βόρεια Ελλάδα, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Ανακοίνωση Υπουργείου Υγείας για την επίταξη ιδιωτικών θεραπευτηρίων

Κατά τη διάρκεια του πρώτου, όπως και του δεύτερου κύματος της πανδημίας COVID-19, το Υπουργείο Υγείας ενέταξε στον εθνικό σχεδιασμό διαχείρισης της κρίσης, τόσο τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, τα στρατιωτικά νοσοκομεία και την ΠΦΥ όσο και κλίνες απλές και ΜΕΘ non COVID του ιδιωτικού τομέα, σε αγαστή συνεργασία.

Στο νομό Θεσσαλονίκης και μετά το πολύ επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο που δοκιμάζει τα όρια των νοσοκομείων όπως και του προσωπικού, κρίθηκε απαραίτητο να λειτουργήσουν απλές κλίνες COVID-19 και σε ιδιωτικά θεραπευτήρια.

Αφ’ ενός διότι τα νοσοκομεία του ΕΣΥ πρέπει να συνεχίσουν με ασφάλεια τις εφημερίες, τους αφ’ ετέρου διότι πρέπει να αποφευχθεί η πιθανότητα ενδο-νοσοκομειακής διασποράς του κορονοϊού λόγω του ραγδαία αυξανόμενου αριθμού των νοσηλευόμενων.
Απεστάλη σχετικό αίτημα προς τα ιδιωτικά θεραπευτήρια και παρά την προσπάθεια, δεν κατέστη δυνατή η εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης.

Κατόπιν τούτου, βάσει του σχεδίου που έχει εκπονήσει το Υπουργείο Υγείας και στο πλαίσιο του σχετικού νόμου που έχει ψηφιστεί στη Βουλή, από σήμερα 20/11/2020 με βάση το ΦΕΚ 5148, επιτάσσονται 2 ιδιωτικά θεραπευτήρια και το προσωπικό τους και τίθενται στη διάθεση της 4ης ΥΠΕ.

Στο σχετικό έγγραφο του γενικού γραμματέα των Υπηρεσιών Υγείας προς την Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών και τον Σύνδεσμο Ελληνικών Κλινικών αναφέρεται ότι έχουν αποσταλεί έγγραφες προσκλήσεις, αλλά έχουν γίνει και προφορικές για την εθελοντική διάθεση κλινών νοσηλείας ασθενών Covid-19, εντός της περιφερειακής ενότητα Θεσσαλονίκης, λόγω των ιδιαίτερων έκτακτων και επειγουσών συνθηκών που επικρατούν από την εξάπλωση της Covid-19 και τα μέλη τους έχουν αρνηθεί.

Την ασφυκτική πίεση που δέχονται οι ΜΕΘ εξαιτίας περιστατικών covid-19 αποτυπώνουν ανάγλυφα τα στατιστικά στοιχεία.

Ως την περασμένη Δευτέρα (16/11) 400 ασθενείς νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ της χώρας εξαιτίας του κορωνοϊού, ενώ εκείνοι που εξήλθαν από τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας ανήλθαν σε 382.

Ο αριθμός των διασωληνωμένων σε ΜΕΘ παρουσιάζει σταθερή αύξηση, ημέρα με την ημέρα. Έτσι, την Τρίτη, 43 ακόμη ασθενείς με κορωνοϊό διασωληνώθηκαν, την ώρα που 9 εξέρχονταν από τις ΜΕΘ σε ένα 24ωρο.

Παρόμοια η εικόνα και την Τετάρτη, αφού σε ένα 24ωρο διασωληνώθηκαν 37 ασθενείς, με τον συνολικό αριθμό διασωληνωμένων να φτάνει τους 480. Στο ίδιο διάστημα εξέρχονταν από τις ΜΕΘ 18 ασθενείς Covid (410 συνολικά από την έναρξη της πανδημίας).

Τέλος, την Πέμπτη, που σημειωτέον καταγράφηκε νέο ρεκόρ διασωληνωμένων, αγγίζοντας τους 500, με 499 ασθενείς, στις ΜΕΘ της χώρας προστέθηκαν 19 ακόμη άτομα, ενώ εξιτήριο από αυτές πήραν 17.

Αν παρατηρήσει κανείς τον απόλυτο αριθμό νέων διασωληνώσεων, ενδεχομένως να υπάρχει μια επιβράδυνση στον αριθμό των διασωληνωμένων, η οποία μένει να διαπιστωθεί τις επόμενες ημέρες. Πρέπει ωστόσο να σημειωθεί εδώ πως υπάρχουν ασθενείς σε ΜΕΘ που δεν διασωληνώνονται απαραίτητα.

Συνολικά, στη διάρκεια αυτών των ημερών μπήκαν στις ΜΕΘ 99 ασθενείςκαι βγήκαν 44.

Μπορεί το 81.6% των διασωληνωμένων να έχει υποκείμενο νόσημα ή να είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω, ωστόσο και άτομα νεαρής ηλικίας διασωληνώνονται και μάλιστα χωρίς υποκείμενα νοσήματα.

Σήμερα έγινε γνωστό ότι ένας 27χρονος που προσεβλήθη από κορωνοϊό νοσηλεύεται στην εντατική του 251 Γενικού Νοσοκομείου Αεροπορίας, διασωληνωμένος, χωρίς να αντιμετωπίζει άλλο πρόβλημα με την υγεία του.

Νωρίτερα, γνωστοποιήθηκε επίσης ότι ένας ακόμη 27χρονος, αλλοδαπός, που ζει στη Μανωλάδα Ηλείας, διακομίσθηκε σε κρίσιμη κατάσταση στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας, όπου νοσηλεύεται διασωληνωμένος. Δεν έχει διευκρινιστεί εάν έχει υποκείμενα νοσήματα.

Η κατάσταση στις ΜΕΘ στη Βόρεια Ελλάδα

Σύμφωνα με τα στοιχεία (σε αυτά ίσως δεν περιλαμβάνονται οι νέες διασωληνώσεις), το πρωί της Πέμπτης συνολικά στη Βόρεια Ελλάδα, Μακεδονία και Θράκη, νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ 259 ασθενείς με κορωνοϊό, ενώ χθες έγιναν 120 εισαγωγές σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.

Οπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, το νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» ξεκίνησε τη σημερινή εφημερία του με όλες τις κλίνες ΜΕΘ κατειλημμένες.

Προκειμένου να αποσυμφορηθεί το σύστημα έχει προκριθεί η μεταφορά ασθενών στην Αττική είτε με C-130 (σ.σ.: μπορούν να μεταφερθούν μέχρι τρεις ασθενείς), είτε με τρένο, με το οποίο μπορούν να μεταφερθούν περισσότεροι.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS