Θεσσαλονίκη: Στον εισαγγελέα σήμερα ο αστυνομικός που πυροβόλησε τον 16χρονο - Φόβοι για νέα επεισόδια

Θεσσαλονίκη: Στον εισαγγελέα σήμερα ο αστυνομικός που πυροβόλησε τον 16χρονο - Φόβοι για νέα επεισόδια

Στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης αναμένεται να οδηγηθεί σήμερα το πρωί ο 34χρονος αστυνομικός της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. που φέρεται να πυροβόλησε και να τραυμάτισε σοβαρά στο κεφάλι, τον 16χρονο Ρομά, κατά τη διάρκεια καταδίωξης τα ξημερώματα της Δευτέρας.

Σε βάρος του έχει σχηματιστεί δικογραφία για απόπειρα ανθρωποκτονίας και από χθες βρίσκεται υπό κράτηση. Τόσο ο αστυνομικός που πυροβόλησε όσο και οι υπόλοιποι συνάδελφοί του που συμμετείχαν στο συμβάν, έχουν κληθεί να καταθέσουν και να παρέχουν εξηγήσεις για όσα έγιναν τα ξημερώματα της Δευτέρας. Σύμφωνα με πληροφορίες, στις πρώτες εξηγήσεις τους υποστηρίζουν ότι ο 16χρονος επιχείρησε να τους εμβολίσει με το αγροτικό όχημα που οδηγούσε, πριν τον πυροβολισμό, κατά τη διάρκεια της καταδίωξης στην Συμμαχική Οδό.

Όπως ανακοινώθηκε από το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, ο 34χρονος αστυνομικός που φέρεται να πυροβόλησε τέθηκε σε διαθεσιμότητα και διατάχθηκε η διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης σε βάρος του.

Σε κρίσιμη κατάσταση ο 16χρονος

Στο μεταξύ, ο ανήλικος Ρομά και πατέρας ενός παιδιού, εξακολουθεί να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου Ιπποκράτειο, ενώ τη Δευτέρα υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση στο κεφάλι, καθώς έφερε τραύμα από σφαίρα.

Όπως δήλωσε το μεσημέρι της Δευτέρας, ο δικηγόρος της οικογένειας, Θοδωρής Αλεξόπουλος, από τη σφαίρα που δέχθηκε στην πίσω μεριά του κεφαλιού, υπέστη «τρώση σημαντικών σημείων του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη λειτουργία ζωτικών οργάνων. Η σφαίρα αφαιρέθηκε έπειτα από πολύωρη χειρουργική επέμβαση, ωστόσο η ζωή του κρέμεται από μια κλωστή».

Σχετικά με την ανακοίνωση που εξέδωσε για το περιστατικό η Ελληνική Αστυνομία, νωρίς το μεσημέρι της Δευτέρας, ο κ. Αλεξανδρούπολος μίλησε για «δηλώσεις και ανακοινώσεις οι οποίες είναι αυτές που οπλίζουν τα χέρια αστυνομικών για να λειτουργούν με τέτοιο τρόπο. Δεν πρόκειται για μια ακόμη εκδήλωση ακραίας αστυνομικής βίας«, τόνισε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι «πρόκειται για μια ευθεία βολή, μια εν ψυχρώ δολοφονική επίθεση».

Ο δικηγόρος της οικογένειας, ανέφερε ότι από την έρευνα που έχει αναλάβει το Τμήμα Εγκλημάτων Κατά Ζωής της Ασφαλείας Θεσσαλονίκης, αποτυπώνεται ακριβώς πως έχει γίνει η συγκεκριμένη επίθεση, όπως την χαρακτήρισε.

«Τα πραγματικά περιστατικά και η προανακριτική έρευνα της ΕΛ.ΑΣ., φωτίζουν ακριβώς τον τρόπο με τον οποίο έγινε. Δεν υπήρχε καμία απολύτως ενέργεια του παιδιού κατά των αστυνομικών. Ότι υπήρξε εμβολισμος μηχανής είναι τελείως ανυπόστατο. Το μόνο που ήθελε το παιδί ήταν να φύγει, να αποφύγει τη σύλληψη, δεδομένου ότι είχε κάνει μόλις μία κλοπή ευτελούς αξίας, έβαλε βενζίνη 20 ευρώ στο πρατήριο υγρών καυσίμων. Οι αστυνομικοί γνώριζαν ακριβώς γιατί τον καταδιώκουν. Δεν τον καταδιωκαν γιατί έκανε μια ληστεία, έναν βιασμό, μια απόπειρα ανθρωποκτονίας, αλλά για αυτό ακριβώς (σ.σ. την κλοπή). Όταν είδαν τελικά ότι δεν συμμορφώνεται, σήκωσαν πιστόλι από πίσω», ανέφερε.

Ο κ. Αλεξόπουλος τόνισε ότι η βολή τρύπησε το πίσω τζάμι του αγροτικού αυτοκινήτου, καρφώθηκε στο μαξιλαράκι του οδηγού και μετά στο κεφάλι του 16χρονου. «Όλα αυτά τα στοιχεία καταγράφονται στην έρευνα της αστυνομίας», τόνισε.

Φόβος για νέα επεισόδια στη Θεσσαλονίκη

Την ίδια ώρα, αυξημένος είναι ο φόβος για νέους γύρους επεισοδίων στη Θεσσαλονίκη, καθώς οι συγγενείς και οι φίλοι του 16χρονου εξέφρασαν με δηλώσεις τους ανοιχτά τη πρόθεσή τους να πάρουν τον νόμο στα χέρια τους και να εκδικηθούν για το σοβαρό τραυματισμό του ανηλίκου. Ήδη τα μέτρα της αστυνομίας είναι αυξημένα στη Θεσσαλονίκη, καθώς για σήμερα έχουν προγραμματιστεί αρκετές κινητοποιήσεις για την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, το 2008 αλλά και για τον πυροβολισμό που δέχθηκε ο 16χρονος από αστυνομικό της ΔΙ.ΑΣ. Στο Δικαστικό Μέγαρο έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας για σήμερα το πρωί, άτομα του αντιεξουσιαστικου χώρου.

Υπενθυμίζεται ότι, δύο ολόκληρες ώρες κράτησε η έκρυθμη κατάσταση που δημιούργησαν το απόγευμα της Δευτέρας οργισμένοι Ρομά έξω από το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, όπου νοσηλεύεται 16χρονος που τραυματίστηκε σοβαρά από όπλο αστυνομικού της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. Περίπου 60 άτομα βγήκαν επί της οδού Κωνσταντινουπόλεως λίγο μετά τις 18.30 και ξεκίνησαν να πυρπολούν κάδους ανακύκλωσης και απορριμάτων. Οι Ρομά συνέχισαν κατά μήκος της οδού και έβαλαν φωτιά σε περισσότερους από δέκα κάδους, αφού πρώτα τους τράβηξαν στη μέση του δρόμου για να στήσουν οδοφράγματα. Παράλληλα, με γυάλινα μπουκάλια, πέτρες, τούβλα και άλλα αντικείμενα στα χέρια, προκαλούσαν τις αστυνομικές δυνάμεις να πλησιάσουν προς το μέρος τους, προκειμένου να συγκρουστούν μαζί τους.

«Θέλουμε δικαίωση», «είστε ρατσιστές», φώναζαν παράλληλα με τα συνθήματα κατά της αστυνομίας, τονίζοντας ότι θα πάρουν τον νόμο στα χέρια τους για το σοβαρό τραυματισμό του 16χρονου. Επιπλέον, λίγο πριν τις 19.30 και παράλληλα με τις εκρήξεις που σημειώνονταν από τα εύφλεκτα υλικά που καίγονταν, αναποδογύρισαν ένα σταθμευμένο Ι.Χ., έσπασαν τα τζάμια και προκάλεσαν σοβαρές φθορές. Σημειώνεται ότι σε όλη τη διάρκεια της έκρυθμης κατάστασης, η αστυνομία παρακολουθούσε τα άτομα από απόσταση, ενώ είχε διακόψει την κυκλοφορία των οχημάτων στην οδό Κωνσταντινουπόλεως.

Περίπου στις 20.20 εμφανίστηκαν δυνάμεις της Πυροσβεστικής και με διακριτική συνοδεία από τα ΜΑΤ κατάφεραν να σβήσουν τους πρώτους φλεγόμενους κάδους, ενώ με την αποχώρηση των ατόμων από το οδόστρωμα, έσβησαν και τους υπόλοιπους. Σημειώνεται ότι προκλήθηκαν αρκετές φθορές και σε άλλα σταθμευμένα οχήματα, αφού οι συμμετέχοντες στην διαμαρτυρία ξήλωσαν ακόμα και τάσια από τις ρόδες. Υπενθυμίζεται ότι επεισόδια σημειώθηκαν νωρίτερα και στην οδό Εγνατία, στο ύψος της Καμάρας, όταν ατομα του αντιεξουσιαστικού χώρου εκτόξευσαν βόμβες μολότοφ και πέτρες προς τις αστυνομικές δυνάμεις με τις δυνάμεις των ΜΑΤ να απαντούν με χρήση χειροβομβίδων κρότου λάμψης και χημικών.

Λίγη ώρα αργότερα κουκουλοφόροι, κατά τη διάρκεια της πορείας, προκάλεσαν φθορές σε βιτρίνες εμπορικών καταστημάτων της οδού Τσιμισκή.

Η αστυνομία προχώρησε σε συνολικά έξι προσαγωγές ατόμων.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ