Το εμβόλιο ήρθε αλλά το lockdown θα παραμείνει: Προς άνοιγμα των σχολείων τον Ιανουάριο - Τι λένε οι ειδικοί για την άρση των μέτρων

Το εμβόλιο ήρθε αλλά το lockdown θα παραμείνει: Προς άνοιγμα των σχολείων τον Ιανουάριο - Τι λένε οι ειδικοί για την άρση των μέτρων

Μπορεί η χθεσινή μέρα να ήταν ιστορική μιας και ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση, ωστόσο η νίκη κατά της πανδημίας του κοροναϊού αργεί μάλλον να έρθει, ενώ τα μέτρα περιορισμού είναι βέβαιο οτι θα μείνουν για καιρό ακόμη στην ζωή μας.

Το επόμενο διάστημα είναι κρίσιμο, αφού μπορεί να υπάρξει μείωση των κρουσμάτων, υπάρχουν όμως, στοιχεία που δεν επιτρέπουν εφησυχασμό.

Οι θάνατοι σε ημερήσια βάση παραμένουν σε υψηλά επίπεδα ενώ δυσθεώρητος είναι ακόμη και ο αριθμός των διασωληνωμένων αφού περισσότεροι από 460 συμπολίτες μας βρίσκονται στις ΜΕΘ και δίνουν μάχη για να κρατηθούν στην ζωή. Γίνεται αντιληπτό λοιπον πως ο δρόμος για την άρση των περιοριστικών μέτρων σε ευρεία κλίμακα είναι μακρύς χαρίζοντάς μας, όμως, μερικές εκλάμψεις αισιοδοξίας.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς μιλώντας στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ σχετικά με το lockdown και το πότε θα αποφασιστεί αν θα συνεχιστεί ανέφερε χαραστηριστικά οτι «όλα τα μέτρα αξιολογούνται στη βάση των επιδημιολογικών στοιχείων και δεδομένων που καθημερινά εξετάζουν οι ειδικοί μας και ανάλογα εισηγούνται.

Το ίδιο θα γίνει και όταν έρθει η ώρα να αποφασιστεί πώς θα βγούμε με ασφάλεια από το παρόν απαγορευτικό. Κι αυτό προφανώς θα γίνει σταδιακά. Η όποια άρση μέτρων θα πρέπει να υλοποιείται με πολλή προσοχή, να δοκιμάζεται, να αξιολογείται και μετά, καλώς εχόντων των πραγμάτων, να διευρύνεται. Δεν πρόκειται, συνεπώς, να προχωρήσουμε σε καθολική άρση του απαγορευτικού από τη μια μέρα στη άλλη. Αλλά με προσοχή, με ασφάλεια και με σύνεση ευελπιστούμε ότι σταδιακά και σε συνδυασμό με το πρόγραμμα εμβολιασμού του πληθυσμού θα προχωράμε προς την κανονικότητα»

Πότε ανοίγουν τα σχολεία

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας είχε υποστηρίξει ότι το ζήτημα της ασφάλειας αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση, επισημαίνοντας ότι είναι πιθανό να ανοίξουν τα σχολεία στις 8 Ιανουαρίου.

Ερωτηθείς, εξάλλου, για το ενδεχόμενο η επαναλειτουργία να γίνει σε δυο κύματα -δηλαδή να ανοίξουν πρώτα νηπιαγωγεία και δημοτικά και στη συνέχεια γυμνάσια και λύκεια- ο κ. Πέτσας είπε πως θα ανοίξουν ταυτόχρονα όλες οι βαθμίδες

Την εικόνα της πανδημίας στην χώρα μας σχολίασε και η πρόεδρος των νοσοκομειακών ιατρών Αθήνας – Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Όπως είπε, με βάση τα σημερινά δεδομένα μπορούν να ανοίξουν όλες οι βαθμίδες της εκπαίδευσης στις 7 Ιανουαρίου, διευκρινίζοντας πάντως ότι εκφράζει προσωπική άποψη.

Η κυρία Παγώνη πάντως έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την τήρηση των μέτρων για τις ημέρες των εορτών που απομένουν λέγοντας πως το δεκαήμερο που έρχεται θα φανερώσει εάν μπορούν να ανοίξουν τα σχολεία. «Αν πάμε καλά και οι δείκτες είναι καλοί μέχρι και τις 5 του μηνός δεν υπάρχει πρόβλημα να μην ανοίξουν τα σχολεία, αλλά αν ξεκινήσουμε πάρτι τα κρούσματα θα αυξηθούν» προειδοποίησε.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας του πανεπιστημίου Πατρών, και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας, Χαράλαμπος Γώγος, ο οποίος μιλώντας στο MEGA, σημείωσε πως «υπάρχει αυτό το κενό μεταξύ 7-10 ημερών για να δούμε τα αποτελέσματα μιας κατάστασης επιδημιολογικά. Αυτό περιμένουμε».

Μιλώντας για τα σχολεία, είπε χαρακτηριστικά: «Αν μπορέσουμε να ανοίξουμε τα σχολεία στις 8 του μηνός αυτό θα είναι θετικό. Τετάρτη με Πέμπτη θα δούμε αν θα ξεκινήσουμε με τα σχολεία, και δη με τα δημοτικά. Υπάρχει προσπάθεια να δούμε τα πράγματα θετικά για τα σχολεία, γιατί έχει τραβήξει πολύ η κατάσταση αυτή».

Η διαδικασία εμβολιασμού

Σήμερα, συνεχίζονται για δεύτερη μέρα οι εμβολιασμοί επαγγελματιών υγείας κατά της covid-19 σε πέντε νοσοκομεία αναφοράς της Αττικής, και συγκεκριμένα στα νοσοκομεία «Ευαγγελισμός», «Σωτηρία», «Αττικόν», «Θριάσιο» και «Ασκληπιείο» Βούλας.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, σήμερα αναμένεται να εμβολιαστούν σε κάθε νοσοκομείο 50 άτομα, μια διαδικασία που θα εξελιχθεί ταυτόχρονα από τη μια το μεσημέρι έως και τις 5 το απόγευμα.

Εκτός από την πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργό και τα υπόλοιπα πολιτικά στελέχη σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού, έχει σχεδιαστεί να εμβολιαστούν και οι διευθυντές όλων των νοσοκομείων της Αττικής, καθώς και οι προϊστάμενοι κάθε τμήματος των νοσοκομείων.

Το σχέδιο εμβολιασμού του πληθυσμού

Δεδομένου ότι οι παραδόσεις των εμβολίων θα γίνονται σταδιακά, κρίθηκε απαραίτητη η προτεραιοποίηση των εμβολιασμών σε συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες. Ως εκ τούτου, το σχέδιο «Ελευθερία» αρχικά θα εστιάσει στις ομάδες με την υψηλότερη προτεραιότητα, όπως έχει προταθεί από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. Στην πρώτη φάση θα εμβολιαστούν οι υγειονομικοί και προσωπικό κοινωνικών υπηρεσιών, οι διαμένοντες και προσωπικό οίκων ευγηρίας, οι διαμένοντες, ασθενείς και προσωπικό δομών φροντίδας χρόνιων πασχόντων και κέντρων αποκατάστασης και προσωπικό προτεραιότητας για κρίσιμες λειτουργίες της Κυβέρνησης. Στην δεύτερη φάση θα εμβολιαστούν άτομα 70 ετών και άνω (ανεξαρτήτως ιστορικού νοσημάτων), με περαιτέρω προτεραιοποίηση: άτομα ηλικίας 85 ετών και άνω, άτομα ηλικίας 80 ετών και άνω, άτομα ηλικίας 75 ετών και άνω, άτομα ηλικίας 70 ετών και άνω. Ασθενείς με νοσήματα που συνιστούν πολύ υψηλό κίνδυνο για νόσηση με COVID-19 ανεξαρτήτως ηλικίας, προσωπικό προτεραιότητας για κρίσιμες λειτουργίες του Κράτους, άτομα 60 έως 69 ετών (ανεξαρτήτως ιστορικού νοσημάτων), ασθενείς 18 έως 59 ετών με νοσήματα που συνιστούν υψηλό κίνδυνο για νόσηση με COVID-19.

Στην τρίτη φάση θα εμβολιαστούν άτομα 18 ετών και άνω χωρίς υποκείμενα νοσήματα.

Ο πολίτης θα μπορεί να ελέγξει αν ανήκει σε κάποιες από τις ομάδες προτεραιότητας, εισάγοντας τον ΑΜΚΑ και το Ονοματεπώνυμό του στην ιστοσελίδα emvolio.gr και τη web/mobile εφαρμογή, ή αποστέλλοντας γραπτό μήνυμα (SMS) στον 5-ψήφιο κωδικό αποκλειστικής χρήσης (13034). Από τον Ιανουάριο 2021 μπορεί να προγραμματίσει το ραντεβού του για εμβολιασμό.

Εφόσον είναι εγγεγραμμένος στην άυλη συνταγογράφηση, λαμβάνει αυτόματα ένα sms/email με το προκαθορισμένο σημείο ραντεβού, σε συγκεκριμένη ημέρα και ώρα. Μαζί με τις πληροφορίες του ραντεβού λαμβάνει ειδικό κωδικό επαλήθευσης και σχετικό link, στο οποίο μπορεί να επιβεβαιώσει και να οριστικοποιήσει το ραντεβού του.

Ο εμβολιασμός είναι δωρεάν και θα γίνεται στα οργανωμένα εμβολιαστικά κέντρα, όπου θα λαμβάνεται ιατρικό ιστορικό του πολίτη και μετά τον εμβολιασμό θα παραμένει γύρω στα 15 λεπτά για πιθανές ήπιες ανεπιθύμητες ενέργειες.

Το εμβόλιο για τον νέο κορονοϊό SARS-CoV-2 χορηγείται σε δύο δόσεις με μεσοδιάστημα 21-28 ημέρες με σκοπό να είναι αποτελεσματικά.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS