Τραγωδία στη Λιβύη: Εισαγγελική παρέμβαση για τις συνθήκες του πολύνεκρου τροχαίου - Έρευνα για ανθρωποκτονία από πρόθεση ή αμέλεια

Τραγωδία στη Λιβύη: Εισαγγελική παρέμβαση για τις συνθήκες του πολύνεκρου τροχαίου - Έρευνα για ανθρωποκτονία από πρόθεση ή αμέλεια

Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης θα διερευνηθεί αν έχουν τελεστεί τυχόν αξιόποινες πράξεις όπως ανθρωποκτονία κατά συρροή και σωματικές βλάβες κατά συρροή από πρόθεση ή και αμέλεια. Το τροχαίο που στοίχισε τη ζωή σε πέντε Έλληνες, που βρίσκονταν στη Λιβύη ως μέλη ανθρωπιστικής βοήθειας -ανάμεσά τους τρία στελέχη των Ένοπλων Δυνάμεων- έδωσε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Η εντολή για προκαταρκτική δόθηκε στην Υποδιεύθυνση Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας (ΥΔΕΖΙ) της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής και αφορά στην εξέταση ανθρωποκτονίας κατά συρροή και σωματικές βλάβες κατά συρροή από πρόθεση ή και αμέλεια για την τραγωδία στη Λιβύη.

Αυτό συνεπάγεται την παράσχεση κρίσιμων εγγράφων, όπως:

  • Αντίγραφα από όλη την αλληλογραφία του στρατού
  • Ιατροδικαστικές εκθέσεις
  • Σχετικές αποφάσεις για την αποστολή
  • Σχετικές εισηγήσεις
  • Καταθέσεις μαρτύρων, συγγενών και συναδέλφων
  • Επισύναψη όποιας άλλης αλληλογραφίας σχετίζεται με την υπόθεση από άλλες υπηρεσίες (π.χ ΕΥΠ , Ένοπλες Δυνάμεις κ.λπ.)
  • Αλληλογραφία και από το 401 σχετικά με τους τραυματίες
  • Υλικό από τη Λιβύη εφόσον υπόθεση ερευνάται και από τις τοπικές Αρχές

Πέντε οι νεκροί της ελληνικής αποστολής

Σημειώνεται ότι στο φρικτό τροχαίο σκοτώθηκαν πέντε άτομα της ελληνικής ανθρωπιστικής αποστολής. Οι δύο νεκροί, πέραν των τριών στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, ήταν τα αδέλφια Μανδαλιού, η Μοίρα-Αντζελα Μανδαλιού και ο Φιλίπ Μανδαλιός, παιδιά του προέδρου της ελληνικής κοινότητας της Βεγγάζης που είχαν πάει εθελοντικά για να βοηθήσουν ως διερμηνείς.

Οι σοροί των τριών στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων επαναπατρίστηκαν ξημερώματα Δευτέρας, 18/9.

Κατόπιν ταυτοποίησης των σορών, διαπιστώθηκε ότι οι θανάσιμα τραυματισμένοι είναι:
Η Αντιπλοίαρχος (ΥΝ) Γλυκερία Μεμεκίδου ΠΝ της Διεύθυνσης Υγειονομικού του ΓΕΕΘΑ.

Η Επισμηναγός (ΥΝ) Ευαγγελία Ανδρεαδάκη της Διεύθυνσης Υγειονομικού του ΓΕΕΘΑ.

Ο Αρχιλοχίας (ΠΖ) Γεώργιος Βούλγαρης της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ.

Το ΓΕΕΘΑ εκφράζει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στις οικογένειές τους.

Τα αίτια και οι συνθήκες του δυστυχήματος διερευνώνται αρμοδίως, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Σημειώνεται ότι στο φρικτό τροχαίο σκοτώθηκαν πέντε άτομα της ελληνικής ανθρωπιστικής αποστολής.

Για το τρομακτικό αυτό δυστύχημα διεξάγεται έρευνα και από την ελληνική πλευρά στην οποία συνδράμει και η ΕΥΠ με την παροχή πληροφοριών. Ολα δείχνουν πάντως πως πρόκειται για ένα φρικτό τροχαίο δυστύχημα. Το τροχαίο συνέβη όταν το λεωφορείο στο οποίο επέβαινε η ελληνική αποστολή είχε πλαγιομετωπική σύγκρουση με αυτοκίνητο που έφυγε από το δρόμο. Το ΙΧ φέρεται να είχε μεγάλη δεξαμενή καυσίμου που ήταν και η αιτία που μετέτρεψε το λεωφορείο σε πύρινη κόλαση.

Μαρινάκης: Πρόκειται για ένα τραγικό αυτοκινητιστικό δυστύχημα αυτό είναι ξεκάθαρο

Νωρίτερα και απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης όσον αφορά στα αίτια του δυστυχήματος ξεκαθάρισε ότι δεν μετέβη κλιμάκιο της ΕΥΠ στη Λιβύη, σημείωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση συνέλεξε πληροφορίες και είπε ότι είναι ξεκάθαρο πως επρόκειτο για δυστύχημα.

«Επιβεβαιώθηκαν οι αρχικές πληροφορίες. Πρόκειται για ένα τραγικό αυτοκινητιστικό δυστύχημα αυτό είναι ξεκάθαρο. Η ελληνική κυβέρνηση συνέλεξε πληροφορίες μετά το τραγικό συμβάν. Δεν ισχύει η πληροφορία ότι μετέβη κλιμάκιο της ΕΥΠ στη Λιβύη. Το διαψεύδουμε αυτό», είπε χαρακτηριστικά.

Την ίδια ώρα, σοκ προκαλεί ένα νέο βίντεο που βλέπει το φως της δημοσιότητας λίγο μετά από το φονικό τροχαίο της ελληνικής ανθρωπιστικής αποστολής.

Στο βίντεο φαίνεται να έχει τυλιχθεί στις φλόγες τόσο το λεωφορείο τη ελληνικής αποστολής, όσο και το φορτηγό με το οποίο συγκρούστηκε, τα οποία έχουν καεί ολοσχερώς

Στο μεταξύ, τη Δευτέρα, στην ιστοσελίδα The Libya Update δημοσιεύτηκαν φωτογραφίες που δείχνουν τα 19 μέλη της ελληνικής αποστολής -16 εκ των οποίων ήταν στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων- να ενημερώνονται στην πίστα του αεροδρομίου πριν επιβιβαστούν στο μοιραίο λεωφορείο για να ξεκινήσουν την αποστολή έρευνας και διάσωσης στη πλημμυρισμένη Λιβύη.

Στο μεταξύ, τη Δευτέρα, στην ιστοσελίδα The Libya Update δημοσιεύτηκαν φωτογραφίες που δείχνουν τα 19 μέλη της ελληνικής αποστολής -16 εκ των οποίων ήταν στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων- να ενημερώνονται στην πίστα του αεροδρομίου πριν επιβιβαστούν στο μοιραίο λεωφορείο για να ξεκινήσουν την αποστολή έρευνας και διάσωσης στη πλημμυρισμένη Λιβύη.

Αυτή η αποστολή δεν ολοκληρώθηκε, καθώς λίγη ώρα μετά ενεπλάκησαν στο τρομακτικό τροχαίο.

«Μονάδες του ελληνικού στρατού φτάνουν στη Λιβύη για να βοηθήσουν στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης για τον εντοπισμό των θυμάτων από τις πλημμύρες που σάρωσαν περιοχές της ανατολικής περιοχής της χώρας» έγραφε σε άρθρο του ο ιστότοπος The Libya Update.

Σε επόμενη ανάρτησή του, το ΜΜΕ από τη Λιβύη δημοσίευσε το βίντεο με το φλεγόμενο λεωφορείο της ελληνικής αποστολής, λίγο μετά τη σύγκρουσή του με φορτηγό.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ