Τραγωδία στο Μάτι: Αποζημίωση 310.000 ευρώ σε συγγενείς θύματος - Πνίγηκε στη θάλασσα στην προσπάθειά του να γλιτώσει από τις φλόγες

Τραγωδία στο Μάτι: Αποζημίωση 310.000 ευρώ σε συγγενείς θύματος - Πνίγηκε στη θάλασσα στην προσπάθειά του να γλιτώσει από τις φλόγες

Ευθύνες στην Περιφέρεια Αττικής και τον Δήμο Μαραθώνα για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι επιρρίπτει για πρώτη φορά δικαστική απόφαση.

Πρόκειται για απόφαση που εκδόθηκε από το Διοικητικό Πρωτοδικείο της Αθήνας και με αυτή επιδικάστηκε αποζημίωση ύψους 310.000 ευρώ σε συγγενείς θύματος που πνίγηκε στη θάλασσα προσπαθώντας να γλιτώσει από τις φλόγες.

«Η πρώτη υπόθεση που αφορά θύμα»

Σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσαν οι Κωνσταντίνος Φούσας και Δημήτριος Σκύφτας, δικηγόροι της οικογένειας του θύματος, οι οποίοι και χειρίστηκαν την υπόθεση, αναφέρουν: «Δημοσιεύτηκε η υπ’ αριθμ. 8941/2023 απόφαση του Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου της Αθήνας, δυνάμει της οποίας επιδικάστηκε αποζημίωση για χρηματική ικανοποίηση λόγω ψυχικής οδύνης σε συγγενείς θύματος από την τραγική πυρκαγιά που έλαβε χώρα 23/7/2018 στην Ανατολική Αττική (περιοχή Μάτι).

Η απόφαση αυτή του Διοικητικού Πρωτοδικείου της Αθήνας είναι κομβική και πολύ σημαντική, διότι πρόκειται για την πρώτη υπόθεση που αφορά θύμα που πνίγηκε στη θάλασσα στην προσπάθειά του να σωθεί από τον όλεθρο της φωτιάς. Επίσης, η συγκεκριμένη απόφαση επιρρίπτει ευθύνες όχι μόνο στο Πυροσβεστικό Σώμα και στην Πολιτική Προστασία, όπως οι προηγούμενες, αλλά και στην Περιφέρεια Αττικής και στο δήμο Μαραθώνα για σημαντικές παραλείψεις τους, που οδήγησαν στο τραγικό αποτέλεσμα. Η ποινική δίκη, στην οποία έχουμε δηλώσει παράσταση προς υποστήριξη της κατηγορίας, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη».

Πνίγηκε προσπαθώντας να ξεφύγει από τη φωτιά

Συγκεκριμένα, η υπόθεση αφορά την άτυχη Ε.Σ., η οποία πνίγηκε στην προσπάθειά της να ξεφύγει από τη φωτιά, που σκόρπισε το θάνατο στο Μάτι το καλοκαίρι του 2018.

Μεταξύ άλλων, στην αγωγή τους οι συγγενείς του θύματος υποστήριζαν πως εξαιτίας των παραλείψεων των οργάνων του κράτους, «η Ε.Σ. είχε βασανιστικό και επίπονο θάνατο», αν και «παρά την ηλικία της, ήταν υγιής και αυτοεξυπηρετούνταν».

Όπως ακόμη ανέφεραν οι ενάγοντες, η συγγενής τους, στην προσπάθειά της να σωθεί από τη φονική πυρκαγιά, κατευθύνθηκε στη θάλασσα, όπου εκεί παρέμεινε αβοήθητη και πνίγηκε τελείως μόνη.

«Ενημέρωσε από τη Δανία»

Την ίδια στιγμή, πάντως, η ποινική δίκη για το Μάτι βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και στο δικαστήριο κατέθεσε ο μάρτυρας Μιχ. Αυγουλέας, αξιωματικός που υπηρετούσε την κρίσιμη ημέρα στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων.

Μεταξύ άλλων, κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του ο μάρτυρας επιβεβαίωσε ότι την ημέρα της φονικής πυρκαγιάς δεν γνώριζαν ούτε για τους νεκρούς στο Μάτι ούτε για τους πνιγμένους στη θάλασσα.

«Η πρώτη πληροφορία ήρθε από το ελικόπτερο για τους τουρίστες της Δανίας. Κάποιος από αυτούς πάτησε το “112” στο κινητό του, ενημερώθηκε το δανέζικο δίκτυο και από εκεί ζήτησαν συνδρομή από τον αντίστοιχο φορέα στην Ελλάδα» είπε ο μάρτυρας, επιβεβαιώνοντας την κατάθεση του διευθυντή του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Σταύρου Μπάνου.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ