Τρίτη νύχτα στο κελί της ΓΑΔΑ ο Λιγνάδης: Οι καταθέσεις που τον «καίνε» και οι νέες καταγγελίες που σοκάρουν

Τρίτη νύχτα στο κελί της ΓΑΔΑ ο Λιγνάδης: Οι καταθέσεις που τον «καίνε» και οι νέες καταγγελίες που σοκάρουν

Βόμβα στον καλλιτεχνικό χώρο αλλά και στην ελληνική κοινωνία που παρακολουθεί άναυδη τις εξελίξεις  αποτελεί ο ορυμαγδός αποκαλύψεων από ηθοποιούς -και όχι μόνο- για συμπεριφορές και πράξεις επωνύμων, που υπερβαίνουν όχι απλώς την ηθική, αλλά και τον νόμο. 



Από το Σάββατο, μετά τις καταγγελίες και τη στοιχειοθέτηση των κατηγοριών εναντίον του, που οδήγησε στη σύλληψή του, ο σκηνοθέτης και ηθοποιός Δημήτρης Λιγνάδης, βρίσκεται στο επίκεντρο των εξελίξεων.

Στα χέρια του Δημήτρη Λιγνάδη και των συνηγόρων του βρίσκεται εδώ και λίγες ώρες η δικογραφία - καταπέλτης που έχει σχηματιστεί εις βάρος του, με τον σκηνοθέτη να την μελετά στο κελί του στον 7ο όροφο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αθηνών. 

Η εισαγγελία διέταξε προκαταρκτική έρευνα για τα δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι δομές ανηλίκων προωθούσαν προσφυγόπουλα στο θεατρικό εργαστήρι του σκηνοθέτη.

Κοινό μυστικό η δράση Λιγνάδη στη γειτονιά του

Τα στόματα ανοίγουν μέρα με την ημέρα στην γειτονιά του Δημήτρη Λιγνάδη.

Άνθρωποι που μένουν στην ίδια πολυκατοικία με τον σκηνοθέτη μιλούν για συγκλονιστικά περιστατικά που εκτυλίσσονταν στο διαμέρισμά του με πρωταγωνιστή τον ίδιο και μικρά παιδιά.

«Τον έβλεπα σε ένα γηπεδάκι μπάσκετ που έχει εδώ δίπλα που είναι γεμάτο με μετανάστες, ψάρευε παιδάκια από εκεί και τα έφερνε προς τα εδώ» λέει γείτονας.

«Πάρα πολλά παιδιά ερχόντουσαν πολλές φορές χτυπούσαν το κουδούνι και προσπαθούσαν να μπούνε μέσα και λέγανε πάω για τον κύριο Λιγνάδη» προσθέτει άλλος.

«Και στη μηχανή πάνω τον είχαμε δει με πιτσιρικάδες και στην πλατεία εδώ πέρα με πιτσιρίκια. Ακουγόταν ξέρεις ότι χρηματοδοτούσε παιδιά, ότι έδινε χρήματα αυτό είχε ακουστεί» υποστηρίζεται χαρακτηριστικά.

Οι ένοικοι της πολυκατοικίας περιγράφουν απίστευτα περιστατικά. Μια γυναίκα γειτόνισσα του Δημήτρη Λιγνάδη εξηγεί πως η ίδια έστησε ολόκληρη επιχείρηση για να απεγκλωβίσει τον γνωστό σκηνοθέτη από το μπαλκόνι του σπιτιού του , μετά από ένα περίεργο καυγά με έναν άγνωστο επισκέπτη.

Ο Δημήτρης Λιγνάδης εμφανιζόταν πρόθυμος να βοηθήσει τα μικρά της πολυκατοικίας αλλά κάποιοι είχαν ήδη φοβηθεί.

«Είχε κάνει πρόταση στον άνδρα μου να ανέβει το παιδί μου επάνω ότι είχε πολύ μεγάλο ταλέντο και ότι ήταν πολύ καλός μίμος εγώ όμως επειδή είχα καταλάβει σαν μάνα είχα μία πολύ κακή προαίσθηση και το είχα καταλάβει και δεν ήθελα με τίποτα να πάει» αναφέρει γειτόνισσά του.

Όταν ξεκίνησαν οι πρώτοι ψίθυροι οι βόλτες και οι εμφανίσεις του Δημήτρη Λιγνάδη στο Μεταξουργείο κόπηκαν απότομα.

Οι κάτοικοι της περιοχής μετά τις εξελίξεις για τη δράση και τις κατηγορίες κατά του γνωστού σκηνοθέτη, την Πέμπτη ετοιμάζουν συγκέντρωση στην περιοχή.


Σε εξηγήσεις καλείται ο δεύτερος πρωταγωνιστής που βρίσκεται στο «μικροσκόπιο» της δικαιοσύνης

Πάντως, εκτιμάται ότι οι εξελίξεις στην δεύτερη υπόθεση που βρίσκεται στα χέρια της δικαιοσύνης με κεντρικό πρόσωπο ηθοποιό, γνωστό από σήριαλ της τηλεόρασης,θα είναι ραγδαίες. Ο νεαρός πρωταγωνιστής, ο οποίος ερευνάται μετά από μήνυση σε βάρος του για βιασμό και φέρεται να συνδέεται με τον Δημήτρη Λιγνάδη, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει κληθεί σε ανωμοτί κατάθεση από τις αρμόδιες αρχές.

Η προκαταρκτική εξέταση που διενεργείται σε βάρος του νεαρού βρίσκεται στην τελική ευθεία καθώς το στοίχημα για τους εισαγγελείς είναι να προλάβουν ενδεχόμενο παραγραφής των πράξεων.

Η συγκεκριμένη περίπτωση φέρεται να βρίσκεται στο όριο της παραγραφής καθώς το αδίκημα καταγγέλλεται ότι τελέστηκε το 2006.
Στο φως όλα τα στοιχεία εις βάρος του

Αποτροπιασμό στο πανελλήνιο έχουν προκαλέσει τα όσα έρχονται στο φως για την υπόθεση Λιγνάδη, που παραμένει κρατούμενος στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση έως ότου απολογηθεί για το βαρύτατο κατηγορητήριο που έχει συνταχθεί σε βάρος του για βιασμούς ανηλίκων κατά συρροή. Ο πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, Σπύρος Μπιμπίλας, πέρασε σήμερα το κατώφλι της Εισαγγελίας Πρωτοδικών και κατέθεσε ενώπιον του εισαγγελέα Κώστα Σπυρόπουλου. Οι εισαγγελικές Αρχές ζητούν όλους τους φακέλους για τα αδικήματα που σχετίζονται με υποθέσεις σεξουαλικής βίας και δεν έχουν παραγραφεί.

Ο κ. Μπιμπίλας δήλωσε αναρμόδιος να μιλήσει για την ουσία των καταγγελιών που έχουνε φτάσει στο Σωματείο Ελλήνων ηθοποιών και παρέπεμψε στον πρόεδρο του πειθαρχικού, Πασχάλη Τσαρούχα, ο οποίος και καλείται από τον εισαγγελέα και την προσεχή Τετάρτη θα υποβάλει το σύνολο των καταγγελιών.

«Με απείλησε πως θα με σκοτώσει»

Η μαρτυρία που σφράγισε τη σύλληψη Λιγνάδη είναι αυτή της 40χρονης γυναίκας από το στενό του περιβάλλον. Όπως υποστηρίζει η ίδια, την είχε απειλήσει ότι θα τη σκοτώσει. «Όταν τον επισκεπτόμουν στο σπίτι του, κάποιες φορές έβλεπα νεαρά αγόρια και κορίτσια να φεύγουν. Κι όταν εγώ έφευγα κάποια άλλα έρχονταν. Το 2016 του είπα “Θα πάω στην Αστυνομία και θα σε δώσω. Μου απάντησε: Αν τολμήσεις να μιλήσεις, θα πάρω το όπλο και θα σου τινάξω τα μυαλά στον αέρα», κατέθεσε η γυναίκα.

Ο Αλέξης Κούγιας αναλαμβάνει τον Λιγνάδη

Αποχωρεί από την νομική εκπροσώπηση του Δημήτρη Λιγνάδη ο δικηγόρος Νίκος Γεωργουλέας. Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι αποφάσισαν από κοινού με το Δημήτρη Λιγνάδη να λύσουν την συνεργασία τους. Η εξέλιξη αυτή ήρθε λίγες ώρες αφού ανέλαβε την υπεράσπιση του ηθοποιού – σκηνοθέτη ο γνωστός ποινικολόγος Αλέξης Κούγιας.

Ο Αλέξης Κούγιας ανέλαβε λοιπόν την υπεράσπιση του Δημήτρη Λιγνάδη. Σε ανακοίνωση που διένειμε το δικηγορικό του γραφείο, αναφέρεται συγκεκριμένα:

«Πριν από λίγη ώρα, ο επικεφαλής του δικηγορικού μας γραφείου κύριος Αλέξιος Κούγιας απεδέχθη την εντολή του κορυφαίου σκηνοθέτου και ηθοποιού και μέχρι προ ολίγου διευθυντού του Εθνικού Θεάτρου της Ελλάδος κυρίου Δημητρίου Λιγνάδη και θα είναι μαζί με τον εξαίρετο συνάδελφο κύριο Νικόλαο Γεωργουλέα υπερασπιστής του κατά την απολογία του, η οποία έχει προσδιοριστεί για την Τετάρτη 24/02/2021 και ώρα 12:00 ενώπιον της 19ης Τακτικής Ανακριτού.

Ο κύριος Αλέξης Κούγιας θα επισκεφθεί αύριο την κυρία Ανακριτή, θα ζητήσει και θα λάβει αντίγραφα της δικογραφίας και θα ζητήσει η απολογία να προσδιορισθεί για την Πέμπτη 25/02/2021, ώστε μαζί με τον κύριο Γεωργουλέα να ανταποκριθούν με επάρκεια, λόγω του περιορισμένου χρόνου, στα υπερασπιστικά τους καθήκοντα, όπως απαιτούν οι αρχές του δικηγορικού σώματος και οι συνθήκες της δίκαιης δίκης σύμφωνα με το άρθρο 6 της ΕΣΔΑ, οι οποίες μέχρι τώρα έχουν καταρρακωθεί από ταπεινή πολιτική εκμετάλλευση και κακή άσκηση του δημοσιογραφικού λειτουργήματος, κατακρεουργώντας το τεκμήριο αθωότητας του κατηγορουμένου».

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA, ο Αλέξης Κούγιας, συνήγορος Δημήτρη Λιγνάδη, σημείωσε πως μίλησε με τον σκηνοθέτη το μεσημέρι της Δευτέρας προκειμένου να τον γνωρίσει.

«Είδα έναν δυστυχισμένο και συγκλονισμένο άνθρωπο», επισήμανε ο κ. Κούγιας και τόνισε πως δεν έχει πειστεί για την αθωότητα του σκηνοθέτη.

Στη συνομιλία που είχαν οι δυο τους στη ΓΑΔΑ, όπου κρατείται ο Δημήτρης Λιγνάδης μέχρι την απολογία του την προσεχή Τετάρτη, ο γνωστός ηθοποιός είπε στον συνήγορό του ότι «η μεγαλύτερη στεναχώρια του ήταν αυτά που είπε η κ. Μενδώνη για αυτόν», και όχι οι δεκάδες καταγγελίες που εκκρεμούν εναντίον του, ενώ δήλωσε και «απολύτως αθώος για όλα».

«Βροχή» οι καταγγελίες»

Πληθαίνουν οι καταγγελίες που καταφτάνουν στο Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών για άσκηση σεξουαλικής και λεκτικής βίας και προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας.

Μέρα με τη μέρα όλο και μεγαλώνει ο κατάλογος των καταγγελιών που φτάνουν στο Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών για γνωστούς πρωταγωνιστές του θεάτρου, σκηνοθέτες και σεναριογράφους. Οι δικηγόροι των καταγγελλομένων περνούσαν, ένας ένας την πόρτα του Σωματείου, για να συμμετάσχουν στην κρίσιμη συνεδρίαση για τους εντολείς τους.

Οι καταγγελίες, σύμφωνα με πληροφορίες, αυτήν την στιγμή είναι πολύ λιγότερες από 1.000, όπως είχε ακουστεί, ωστόσο δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα να φτάσουν και να ξεπεράσουν αυτόν τον αριθμό.

Την Τετάρτη θα απολογηθεί ενώπιον της ανακρίτριας

Την Τετάρτη ο Δημήτρης Λιγνάδης αναμένεται να βρεθεί ενώπιον της ανακρίτριας προκειμένου να απολογηθεί για το κακούργημα του βιασμού κατά συρροή.

Την Τετάρτη και η κατάθεση Τσαρούχα στον εισαγγελέα

Εν τω μεταξύ, το σύνολο των καταγγελιών που έχουν κατατεθεί μέχρι σήμερα στο Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ) αναμένεται να παραδώσει εν τέλει ο Πασχάλης Τσαρούχας στις εισαγγελικές αρχές, ως πλέον αρμόδιος υπό την ιδιότητά του ως πρόεδρος του πειθαρχικού συμβουλίου του ΣΕΗ.

Ο κ. Τσαρούχας, ο οποίος έχει δηλώσεις πως οι καταγγελίες αυτές είναι περίπου 1000, έχει κληθεί να καταθέσει στην εισαγγελία την ερχόμενη Τετάρτη. Σήμερα στην εισαγγελία προσήλθε ο πρόεδρος του ΣΕΗ Σπύρος Μπιμπίλας, ο οποίος όμως, σύμφωνα με πληροφορίες δήλωσε αναρμόδιος να διαβιβάσει τους φακέλους των καταγγελιών στις εισαγγελικές αρχές και για αυτό φέρεται να παρέπεμψε τους εισαγγελείς στον κ. Τσαρούχα. Πάντως οι φάκελοι με τις καταγγελίες αυτές θα ελέγχουν από την εισαγγελία αναμένεται να ξεκινήσει έρευνα για όσες από κριθεί ότι δεν υφίστανται ζητήματα παραγραφής, αξιοπιστίας, κ.λπ.

Για τους εξής οχτώ λόγους εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης:

  • σοβαρές ενδείξεις ενοχής για βιασμό κατά συρροή
  • ιδιαίτερα ευαίσθητη ηλικία θυμάτων
  • μεθοδική και συστηματική προσέγγιση ανήλικων αγοριών
  • καλλιέργεια κλίματος εμπιστοσύνης
  • εκμετάλλευση επαγγελματικής ιδιότητας του
  • άσκηση βίας ή οδηγούσε τα θύματά του σε κατάσταση αναισθησίας ή ανικανότητας
  • εμμονή και εγκληματική ροπή για πολλά έτη
  • κυρίως αλλοδαποί οι ανήλικοι παθόντες
  • σοβαρές ενδείξεις ότι έχει σχεδιάσει και άλλα παρόμοιες πράξεις σε βάρος ανηλίκων.

Παράλληλα, κατάθεση – κλειδί για την πορεία της έρευνας ήταν και αυτή της 40χρονης από το στενό περιβάλλον του ηθοποιού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πλαίσιο της έρευνας, κατέθεσε και τραγουδιστής – ηθοποιός ο οποίος εισέφερε στοιχεία για τη γενικότερη συμπεριφορά του σκηνοθέτη. Ο τραγουδιστής συνεργαζόταν με τον σκηνοθέτη μέχρι το 2006 και στην κατάθεσή του κάνει λόγο για «ανήλικα που μπαινοέβγαιναν στο καμαρίνι» του Δημήτρη Λιγνάδη.

Σε αυτήν τη σημαντική κατάθεση, αλλά και στην κατάθεση της 40χρονης που φαίνεται να διατηρούσε σχέση με τον σκηνοθέτη, βάσισαν οι Αρχές το κατηγορητήριο εναντίον του.

Το ζήτημα των ΜΚΟ

Στο στόχαστρο της εισαγγελίας μπαίνουν και ενδεχόμενες αξιόποινες πράξεις που τελέστηκαν κατά την περίοδο 2017 – 2018 σε βάρος ασυνόδευτων ανηλίκων. Σύμφωνα με πληροφορίες, προσφυγόπουλα από τουλάχιστον τρεις ΜΚΟ έκαναν μαθήματα στον Δημήτρη Λιγνάδη, και στη συνέχεια φέρονται να αρνήθηκαν να τα συνεχίσουν.

Εθνικό Θέατρο: Ο Λιγνάδης δεν είχε εμπλοκή σε πρόγραμμα προς Έλληνες ή πρόσφυγες ανήλικους

«Το Εθνικό Θέατρο είναι συγκλονισμένο από τον ορυμαγδό των τελευταίων καταγγελιών ενώπιον της ελληνικής Δικαιοσύνης. Συμπαρίσταται αμέριστα σε όσους έχουν υποστεί οποιασδήποτε μορφής κακοποιητική, παραβατική συμπεριφορά και καλεί κάθε θύμα να απευθυνθεί ελεύθερα και άφοβα στα αρμόδια θεσμικά όργανα.

Μολονότι, και σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε, δεν έχει προκύψει οποιαδήποτε διερευνητέα συμπεριφορά κατά το διάστημα της θητείας του κ. Λιγνάδη ως Καλλιτεχνικού Διευθυντή, σχετιζόμενη με τις δραστηριότητες του Εθνικού Θεάτρου, το σύνολο των υπηρεσιών μας βρίσκεται στη διάθεση κάθε αρμόδιας δημόσιας Αρχής για τη διερεύνηση και την αποκάλυψη της αλήθειας. Αισθανόμαστε ειδικώς την ανάγκη να διευκρινίσουμε ότι ο κ. Λιγνάδης ουδέποτε είχε οποιαδήποτε διδακτική ή οργανωτική εμπλοκή με εργαστηριακά προγράμματα του Εθνικού Θεάτρου, προς Έλληνες ή πρόσφυγες ανηλίκους, τα οποία διεξάγονταν ανέκαθεν με εγγυήσεις διαφάνειας ως προς το περιεχόμενο και την ταυτότητα διδασκόντων και διδασκομένων, αλλά και συμμετεχουσών οργανώσεων. Οποιαδήποτε σύνδεση της επικαιρότητας με το εκπαιδευτικό έργο του Εθνικού Θεάτρου είναι ανακριβής και αποπροσανατολιστική. Κατά τα λοιπά, το Εθνικό Θέατρο αυτονοήτως απέχει από το σχολιασμό οποιασδήποτε δικονομικής εξέλιξης επί εκκρεμούς ποινικής υπόθεσης.

Θα δώσουμε τη μάχη μαζί με όλη τη θεατρική οικογένεια, την Πολιτεία και το σύνολο του καλλιτεχνικού και εργασιακού δυναμικού μας για να αποσυνδεθεί στη συνείδηση της ελληνικής κοινωνίας κάθε επίμεμπτη συμπεριφορά ατόμων από τη λειτουργία και το κύρος των θεσμών της τέχνης και του πολιτισμού, τους οποίους οφείλουμε να διαφυλάξουμε, να θωρακίσουμε και να ενδυναμώσουμε.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Η ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ

Η ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΗΣ ΔΡΑΜΑΤΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ»

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS