Τσελέντης: Εγκληματικές οι προβλέψεις για 6,5 Ρίχτερ στη Θήβα

Τσελέντης: Εγκληματικές οι προβλέψεις για 6,5 Ρίχτερ στη Θήβα

«Εγκληματικές» χαρακτήρισε τις προβλέψεις για σεισμό 6,5 Ρίχτερ στη Θήβα ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών Άκης Τσελέντης, ενώ εμφανίστηκε καθησυχαστικός για την εν λόγω περιοχή, τονίζοντας ότι «δεν βλέπει μεγάλο σεισμό».

«Το ρήγμα που έχει ενεργοποιηθεί δεν μπορεί να δώσει μεγάλο σεισμό», εξήγησε, χαρακτηρίζοντας «εγκληματικές» τις δηλώσεις ότι περιμένουμε σεισμό 6,5 Ρίχτερ στην περιοχή. «Πρέπει να παρέμβει εισαγγελέας», τόνισε, μιλώντας στον «ΑΝΤ1».

«Δεν περίμενα 6 Ρίχτερ στην Κρήτη»

Για τον σεισμό των 5,8 Ρίχτερ που έπληξε χθες την Κρήτη, ο κ. Τσελέντης επεσήμανε ότι το ρήγμα, γνωστό ως «ρήγμα του Καστελίου», είχε δώσει ενδείξεις από τον Ιανουάριο και για το λόγο αυτόν ζήτησε από το δήμαρχο και μπήκαν τέσσερα επιπλέον όργανα παρακολούθησης των σεισμικών ακολουθιών.

Αιτιολογώντας το γιατί προκλήθηκαν τόσο μεγάλες ζημιές στο Αρκαλοχώρι, είπε πως αφενός ήταν το υπόκεντρο του σεισμού, αφετέρου έκανε λόγο για «μοναδική περίπτωση επιτάχυνσης της τάξης του 0,8g».

«Έλεγα στον κόσμο να αποφεύγει τα παλιά πέτρινα σπίτια, αλλά δεν περίμενα 6 Ρίχτερ», είπε, τονίζοντας παράλληλα πως «το καλό είναι ότι το ρήγμα έχει εξαντλήσει το σεισμικό υλικό και άρα αυτός ήταν ο κύριος σεισμός».

«Δεν μπορεί να μας δώσει πάνω από 6 ρίχτερ, θα έχουμε όμως συνεχείς μετασεισμούς για μήνες», συμπλήρωσε και κάλεσε τους κατοίκους να είναι προσεκτικοί. Από την άλλη, καθησύχασε τους κατοίκους της πόλης του Ηρακλείου για τυχόν καταστροφές, προειδοποιώντας τους παράλληλα να είναι προσεκτικοί για τυχόν πτώση υλικών στους στενούς δρόμους.

Όσο αφορά στα μεγέθη των μετασεισμών, χαρακτήρισε «ελάχιστη» την πιθανότητα να σημειωθεί μετασεισμός μεγέθους 5,5 Ρίχτερ, αλλά περισσότερο πιθανά τα 5,2 και 5,3 Ρίχτερ.

Για τη Νίσυρο

Για τη Νίσυρο, ο σεισμολόγος είπε ότι «οι σεισμοί είναι σε υποθαλάσσια ρήγματα και δεν έχουν σχέση με το ηφαίστειο, ο κόσμος μπορεί να ησυχάσει».

Τέλος ξεκαθάρισε ότι, ο σεισμός στην Κρήτη «δεν υπάρχει περίπτωση αυτός ο σεισμός να ενεργοποιήσει άλλα ρήγματα» και κατέληξε εξηγώντας πως «δεν ισχύει ότι έχουμε ενεργοποιήσει τα ρήγματα στην Ελλάδα λόγω της ζέστης».

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS