Ανησυχία Τσελέντη μετά τα 6,3 Ρίχτερ στην Κρήτη: «Δυστυχώς, δεν έχουμε ακόμα μεγάλο μετασεισμό»

Ανησυχία Τσελέντη μετά τα 6,3 Ρίχτερ στην Κρήτη: «Δυστυχώς, δεν έχουμε ακόμα μεγάλο μετασεισμό»

«Δυστυχώς δεν έχουμε ακόμα μεγάλο μετασεισμό. Θα έπρεπε να έχουμε πλούσια ακολουθία, έχουμε καταγράψει μόνο έναν μετασεισμό πάνω από 4 Ρίχτερ.

Τον ήθελα τον μεγάλο μετασεισμό. Όσο καθυστερεί – επειδή θα γίνει κάποια στιγμή – θα είναι λίγο πιο μεγάλος. Αν ο μετασεισμός γίνει κοντά στις ακτές, μπορεί να έχει πιο πολλές επιπτώσεις από ό,τι ο κύριος σεισμός», δήλωσε σήμερα μιλώντας στο Mega ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης.

Αναφερόμενος στην πιθανότητα να μην ήταν τα 6,3 Ρίχτερ ο κύριος σεισμός, εξήγησε: «Επειδή γνωρίζουμε την περιοχή, η πιθανότητα να δώσει μεγαλύτερο σεισμό από 6,3 Ρίχτερ είναι μικρή, κάτω από 20%. Θα έχουμε καθυστερημένη μετασεισμική ακολουθία, με μεγάλους μετασεισμούς».

«Είμαστε τυχεροί που ο σεισμός ήταν στη θάλασσα. Αυτό το ρήγμα δεν μπορεί να επηρεάσει τα άλλα μεγάλα ρήγματα της περιοχής, γιατί είναι πολύ μικρό. Δεν διεγείρονται έτσι εύκολα», συνέχισε ο κ. Τσελέντης.

Σχετικά με όσους συνδέουν τον σεισμό στο Αρκαλοχώρι με τα 6,3 Ρίχτερ ο κ. Τσελέντης ανέφερε: «Λένε όλοι ότι το Αρκαλοχώρι ενεργοποίησε αυτό το ρήγμα, αλλά δεν έχει καμία σχέση το ρήγμα του Αρκαλοχωρίου με το νέο σεισμό. Η Κρήτη κινδυνεύει από θαλάσσια ρήγματα, έτσι μας εξέπληξε ο σεισμός του Αρκαλοχωρίου, για αυτόν ακριβώς το λόγο. Ξεκινάω ένα μεγάλο πρόγραμμα όπου θα μελετήσουμε όλα τα ρήγματα στην ξηρά της Κρήτης».

«Οχτώ λεπτά μετά το σεισμό στην Κρήτη, έγινε ο σεισμός στην Κάρπαθο. Εκεί ο σεισμός έγινε σε ζώνη που είχε εκτονωθεί και δεν μας προβλημάτισε», δήλωσε σε άλλο σημείο ο κ. Τσελέντης.

Κλείνοντας σημείωσε: «Θέλαμε να βάλουμε μηχανήματα πρόληψης για τσουνάμι στην Ιεράπετρα και είπαν όχι. Γιατί πολύ παραθαλάσσιοι δήμοι αποφεύγουν τέτοια συστήματα, για να μην απομακρύνουν τους τουρίστες».

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ