Τσελέντης: Η Θήβα είναι από τις χειρότερα θεμελιωμένες πόλεις -Το Αρκαλοχώρι είναι σαν να έφαγε γροθιά από τον σεισμό

Τσελέντης: Η Θήβα είναι από τις χειρότερα θεμελιωμένες πόλεις -Το Αρκαλοχώρι είναι σαν να έφαγε γροθιά από τον σεισμό

Μικρή, αλλά υπαρκτή είναι σύμφωνα με τον διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Ακη Τσελέντη η πιθανότητα για έναν μεγάλο σεισμό της τάξης των 5 ρίχτερ στη Θήβα.

Οπως δήλωσε στο ΣΚΑΪ ο ίδιος όμως πρόκειται για μια από τις χειρότερα θεμελιωμένες πόλεις στην Ελλάδα. «Η Θήβα ήταν μια ιστορική πόλη, η αρχαιολογική υπηρεσία έχει κάνει δεκάδες ανασκαφές και όλα τα μπάζα τα ρίξανε πάλι πίσω, και πάνω στα μπάζα αυτά οικοδομήσανε πενταώροφες πολυκατοικίες. Aυτά τα σπίτια κινδυνεύουν και με μικρότερους σεισμούς. Επειδή είναι άσχημα θεμελιωμένα τα σπίτια τους, πρέπει οπωσδήποτε να ξεσκονίσουν τα μέτρα αντισεισμικής προστασίας. Ο δήμος να επιδοτήσει το τοπικό ΤΤΕΕ γιατί είδα σπίτια με μεγάλο βαθμό αυθαιρεσίας. Έχουν γίνει αυθαίρετα επεκτάσεις αυτά είναι επικίνδυνα», ανέφερε ο κ. Τσελέντης.

Όπως επισήμανε, «η Θήβα είναι μια μεγάλη ιστορία και έχουμε τον κόσμο στα κάγκελα με ευθύνη δικιά μας. Το Δεκέμβρη ξεκίνησε μια δράση ανατολικά της Θήβας εδώ και λίγο καιρό πήγε δυτικά. Το ρήγμα αυτό είναι σχετικά μικρό, είναι κάτω από την πόλη δίνει μικρά γεγονότα. Τα μεγαλύτερα που γράψαμε ήταν ένα πάνω από 4 και ένα 4,3. Δεν είναι όπως το Αρκαλοχώρι όπου είχαμε δεκάδες πάνω από 4. Έγιναν δυο επιτροπές σεισμικού κινδύνου στις οποίες συζητήθηκε η ευρύτερη περιοχή και εκεί είπαμε ότι η περιοχή η ευρύτερη όχι συγκεκριμένα η Θήβα, έχει και μεγάλα ρήγματα μπορούν να δώσουν ακόμα και 6,5, όπως η Σάμος, η Κεφαλονιά. Δεν είπαμε ότι η Θήβα κινδυνεύει από 6,5 από το συγκεκριμένο σεισμό. Όμως κάποιος για το 1 λεπτό δημοσιότητας έκατσε κι είπε ότι περιμένει η Θήβα 6,5 Ρίχτερ και βγάλαμε τον κόσμο στα κεραμίδια. Ευτυχώς χθες ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ είπε ότι άντε να έχουμε ένα 5,5αρι στην περιοχή».

«Σα να έφαγε μπουνιά το Αρκαλοχώρι από τον σεισμός»

Για το Αρκαλοχώρι ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «είναι σα να έφαγε μια γροθιά το Αρκαλοχώρι που κατέβασε την περιοχή κατά 14 εκατοστά και η επιτάχυνση ήταν 0,8G, όταν για να φύγεις από τη γη θες 1 G. Ακριβώς κάτω από το Αρκαλοχώρι ήταν ο σεισμός».

Συνεχίζοντας είπε: «Το Γενάρη είδα κάποιες συμπεριφορές στο νομό Ηρακλείου, βρίσκω το δήμαρχο κ. Λαμπρινό. Με επιδοτεί ο δήμος και βάζω επιπλέον 6 όργανα στην περιοχή. Ευτυχώς που τα έβαλα. Με αυτά τα όργανα είδα την ακολουθία των μικροσεισμών που ξεκίνησε. Μέχρι τώρα έχουμε γράψει γύρω στους 2.800 μικροσεισμούς. Πίστευα ότι ο σεισμός δεν πρόκειται να ξεπεράσει το 5,2 – 5,3. Είχα προειδοποιήσει στο Αρκαλοχώρι το καλοκαίρι ‘προσέξτε τα πέτρινα σπίτια, η ακολουθία θα κρατήσει καιρό».

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS