Τσιόδρας για πανδημία: Οι εκτιμήσεις του για το εμβόλιο, τις μάσκες και τις νέες παραλλαγές

Τσιόδρας για πανδημία: Οι εκτιμήσεις του για το εμβόλιο, τις μάσκες και τις νέες παραλλαγές

Όλα τα επιστημονικά νέα σχετικά με την πανδημία ανέλυσαν 12 κορυφαίοι Έλληνες καθηγητές στην δεύτερη εκδήλωση της ιατρικής σχολής του ΕΚΠΑ για τον κοροναϊό.

 

Η εκδήλωση χωρίστηκε σε δύο μέρη, καθώς στο ένα αναλύθηκε η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα και η επέλαση της Όμικρον και της Όμικρον 2, ενώ στο άλλο οι ειδικοί εξειδικεύτηκαν κυρίως στις παρενέργειες που προκαλεί η νόσος αλλά και στις παθήσεις που επιβαρύνουν τη νόσηση.

Συντονιστής της συζήτησης ήταν για ακόμη μία φορά ο καθηγητής, κ. Τσίοδρας, ο οποίος αν και δεν προχώρησε σε κάποια συγκεκριμένη παρουσίαση, σχολίασε τα περισσότερα εκ των θεμάτων που συζητήθηκαν στο συνέδριο.

O αγώνας μας δίνεται με το δευτερόλεπτο, όχι με το λεπτό


Όπως ανέφερε ο κ. Τσιόδρας, «ο αγώνας για την επιστημονική κοινότητα δίνεται με το δευτερόλεπτο και όχι με το λεπτό», ενώ μοιράστηκε και τις πιο δυνατές και συνάμα σκληρές εικόνες που του έχουν αποτυπωθεί στο μυαλό από τη μάχες που δίνονται καθημερινά στα νοσοκομεία.

Η πιο σκληρή εικόνα που έχω από την πανδημία


«Οι εικόνες που μου έχουν μείνει στο μυαλό είναι κυρίως οι έγκυες γυναίκες με λοίμωξη Covid-19 που νοσηλεύτηκαν. Δεν υπάρχει χειρότερη εικόνα από μία έγκυο γυναίκα να «παλεύει» με τον κοροναϊό στη ΜΕΘ, πόσω μάλλον όταν βλέπουμε έγκυες που τους παίρνουν το παιδί», ανέφερε ο καθηγητής.

Πιθανή μία νέα παραλλαγή στο μέλλον


Επανερχόμενος στην πανδημία, ο καθηγητής τόνισε πως είναι πιθανή μία νέα παραλλαγή στο μέλλον.

Όπως επισήμανε τα δεδομένα κινούνται σε αυτή την κατεύθυνση και πως ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να αποτελέσει έναν παράγοντα.

«Η Αφρική ήταν η γενέτειρα νέων στελεχών. Είναι πολύ σημαντική η εμβολιαστική κατάσταση και η διασπορά σε ένα πληθυσμό», ανέφερε.

Τέταρτη δόση


Ο Τσιόδρας μίλησε αναλυτικά και για την τέταρτη δόση εμβολίου κατά της Covid – 19, ενώ θέση στο ζήτημα πήραν και άλλοι ειδικοί που έλαβαν μέρος στην εκδήλωση.

Ειδικότερα, την αρχή έκανε η καθηγήτρια Υγιεινής και Επιδημιολογίας, Παγώνα Λάγιου, η οποία αποκάλυψε πως σύντομα θα ληφθεί απόφαση για τέταρτη δόση και από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

«Ακόμη είμαστε εν αναμονή των αποφάσεων των διεθνών οργανισμών» ανέφερε η κα. Λάγιου ενώ επισήμανε πως η τέταρτη δόση «δεν προστατεύει κάποιον από την ικανότητα να μεταδίδει, αλλά προστατεύει τους ανθρώπους μεγαλύτερη σε ηλικία από το να κολλήσουν βαριά».

Όσον αφορά τα παιδιά, διευκρίνισε πως η επιτροπή εμβολιασμών έχει αποφασίσει μόνο αναμνηστική τρίτη δόση σε ειδικές κατηγορίες παιδιών και επισήμανε πως λίγες είναι ακόμη οι χώρες που έχουν αποφασίσει το αντίθετο.

«Οι αναμνηστικές δόσεις θα έχουν ιδιαίτερη σημασία για τις ομάδες αυξημένου κινδύνου και όχι για τον γενικό πληθυσμό» ανέφερε από την πλευρά του ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Ο καθηγητής παθολογίας και λοιμώξεων επισήμανε πως οι συγκρίσεις των εμβολιασμένων πρέπει να γίνονται με το σωστό τρόπο.

«Κάποια κράτη προχωρούν στον εμβολιασμό με 4η δόση κυρίως σε εμβολιασμένους αλλά έχοντας περιορισμένα δεδομένα. Προβλέπω πως θα είναι μία συνεχής συζήτηση».

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS