Υπουργείο Παιδείας: Με αλλαγές και καινοτομίες επιστρέφουν στις τάξεις οι μαθητές στις 12 Σεπτεμβρίου

Υπουργείο Παιδείας: Με αλλαγές και καινοτομίες επιστρέφουν στις τάξεις οι μαθητές στις 12 Σεπτεμβρίου

Όλα όσα αλλάζουν τόσο για τους εκπαιδευτικούς όσο και τους μαθητές - Έρχεται ο παιδαγωγικός Σύμβουλος - Μέντορας - Οι μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη ψηφιστεί και τίθενται σε ισχύ

 Στις 12 Σεπτεμβρίου θα χτυπήσει φέτος το πρώτο κουδούνι της νέας σχολικής χρονιάς, με αλλαγές και καινοτομίες τόσο για τους εκπαιδευτικούς όσο και για τους μαθητές.

Πιο συγκεκριμένα, στις τάξεις θα βρεθούν σχεδόν 8.600 νέοι εκπαιδευτικοί σε Πρωτοβάθμια, Δευτεροβάθμια, Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση μετά από 12 χρόνια στα οποία δεν είχε γίνει κανένας μόνιμος διορισμός.

Στη φετινή σχολική χρονιά επεκτείνεται χρονικά το ολοήμερο σχολείο από τις 4:00 στις 5:30 μ.μ., με στόχο αφ’ ενός την αναβάθμιση της παρεχόμενης δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης, αφ’ ετέρου τη στήριξη των εργαζόμενων γονέων και των οικογενειών, με την προσέγγιση του σχολικού και του εργασιακού ωραρίου. Παράλληλα αναβαθμίζεται το περιεχόμενο, με νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, με περισσότερες δημιουργικές δράσεις για τα παιδιά (δημιουργική γραφή, εικαστικά κ.ά.) με περισσότερες παροχές από τη δωρεάν δημόσια εκπαίδευση. Η εφαρμογή ξεκινά στο 50% των τμημάτων που λειτουργούν σήμερα ως ολοήμερα, νηπιαγωγεία και δημοτικά (περίπου 5.000) χωρίς κριτήρια εγγραφής.

Νέα δεδομένα για τους μαθητές μέσα στις τάξεις

Διαφορετική θα είναι η εικόνα που θα συναντήσουν οι μαθητές και μέσα στις αίθουσες καθώς θα υπάρχουν διαδραστικοί πίνακες, σετ ρομποτικής, ψηφιακό εκπαιδευτικό υλικό, τα οποία στοχεύουν στην περαιτέρω ανάπτυξη ενός οικοσυστήματος ψηφιακής εκπαίδευσης υψηλών προδιαγραφών και τα οποία θα ξεκινήσουν να εγκαθίστανται κατά τη διάρκεια της φετινής σχολικής χρονιάς.

Έρχεται ο παιδαγωγικός Σύμβουλος - Μέντορας

"Πρεμιέρα" κάνει και ο παιδαγωγικός Σύμβουλος - Μέντορας. Ο ρόλος του θα είναι να εμπνεύσει, να προσανατολίσει και να υποστηρίξει κάθε νεοδιοριζόμενο ή πρόσφατα τοποθετημένο στη σχολική μονάδα εκπαιδευτικό, με προϋπηρεσία έως πέντε έτη, με στόχο την ποιοτική αναβάθμιση της διδασκαλίας του και εν γένει του παρεχόμενου από αυτόν εκπαιδευτικού έργου.

Παράλληλα ο Ενδοσχολικός Συντονιστής θα συντονίζει και υποστηρίζει τους εκπαιδευτικούς στο έργο τους, καθώς και τις προσπάθειες της Διεύθυνσης κάθε σχολικής μονάδας να την ενισχύσουν ως επαγγελματική κοινότητα μάθησης και ανάπτυξης.

Οι μεταρρυθμίσεις που τίθενται σε ισχύ

Κομβική θα είναι η νέα σχολική χρονιά καθώς υλοποιούνται μεταρρυθμίσεις που θεσμοθετήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια.

Ενδεικτικά:

  • Νηπιαγωγείο από τα 4 έτη

  • Αγγλικά στο Νηπιαγωγείο

  • Εργαστήρια Δεξιοτήτων

  • Οριζόντιες επιμορφώσεις εκπαιδευτικών

  • 166 Νέα Προγράμματα Σπουδών στα Πρότυπα και Πειραματικά σχολεία της χώρας

  • Διπλασιασμός των Πρότυπων και Πειραματικών σχολείων: από 62 σε 120

  • Ίδρυση για πρώτη φορά Πρότυπων Επαγγελματικών Λυκείων,

  • Αξιολόγηση στα σχολεία

  • Τράπεζα Θεμάτων στην Α, Β & Γ΄ Λυκείου

  • Ενισχυτική διδασκαλία Ειδικών Πανελλαδικώς Εξεταζόμενων Μαθημάτων

Ταυτόχρονα διορίστηκαν περίπου 6.000 μόνιμοι εκπαιδευτικοί και έγινε πράξη ένα νέο ψηφιακό εκπαιδευτικό υλικό για μαθητές με αναπηρία.

Επίσης εντάχθηκε το σύνολο σχεδόν των προσφύγων μαθητών στην ελληνική εκπαιδευτική κοινότητα (για πρώτη φορά σε ποσοστό-ρεκόρ της τάξης του 95%) με ίδρυση τμημάτων Υποδοχής.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS