Xαρδαλιάς: Ανοίγει το λιανεμπόριο σε Θεσσαλονίκη και Αχαΐα - Δεν ανοίγει στην Κοζάνη

Xαρδαλιάς: Ανοίγει το λιανεμπόριο σε Θεσσαλονίκη και Αχαΐα - Δεν ανοίγει στην Κοζάνη

Τα νέα μέτρα που θα ισχύουν για το λιανεμπόριο, στις τρεις επιβαρυμένες περιοχές

Η επανέναρξη του λιανεμπορίου σε Θεσσαλονίκη και Αχαΐα ανακοινώθηκε από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά, στην ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την πορεία της πανδημίας στη χώρα. Στην ενημέρωση συμμετείχε και η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου ο Επίκουρος Καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, προκειμένου να απαντά σε ερωτήματα που αφορούν στο σύστημα Υγείας.

Παπαευαγγέλου: Το επιδημιολογικό φορτίο στην επικράτεια εξακολουθεί να είναι σημαντικά επιβαρυμένο

Το επιδημιολογικό φορτίο στην επικράτεια εξακολουθεί να είναι σημαντικά επιβαρυμένο, η διασπορά στην κοινότητα συνεχίζεται, υψηλό παραμένει το επίπεδο στο συνολικό αριθμό κρουσμάτων και κυριότερη αιτία είναι η ενδοοικογενειακή μετάδοση, ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την ενημέρωση για την πανδημία.

Ο δείκτης θετικότητας παραμένει υψηλός στο 6,1%, ενώ σημαντική αύξηση των νέων κρουσμάτων παρατηρείται, σύμφωνα με την καθηγήτρια, στη Βόρειο Ελλάδα και σταθεροποίηση στην Αττική, με υψηλό όμως επιδημιολογικό επίπεδο.

Συνολικά νοσηλεύονται σε όλη την επικράτεια 5.500 ασθενείς- διπλασιασμός νοσηλειών παρουσιάστηκε στην Θεσσαλονίκη. Η κ. Παπαευαγγέλου χαρακτήρισε εξαιρετικά αισιόδοξα τα μηνύματα του ανοίγματος δραστηριοτήτων. Μίλησε για αύξηση κρουσμάτων στην ηλικιακή ομάδα 15-19 ετών και -όπως είπε- αυτό διότι τα παιδιά βρίσκονται με φίλους τους, εκτός σπιτιού.

Ανέφερε ότι στην Επιτροπή συζητήθηκε το άνοιγμα σχολείων και είπε ότι τα ατομικά τεστ αποτελούν όπλο για τον εντοπισμό των ασυμπτωματικών κρουσμάτων. Επανέλαβε επίσης την αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας. Προχωράμε με μικρά αλλά σταθερά βήματα, είπε η καθηγήτρια.

Μαγιορκίνης: Να μην χρησιμοποιούμε το αρνητικό αποτέλεσμα του self-test για να αλλάξουμε την συμπεριφορά μας

Την τελευταία εβδομάδα ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια παρουσίασε μικρή σχετικά αύξηση, ενώ η πίεση στο σύστημα Υγείας παραμένει, ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας. Στην Αττική, η επιβάρυνση της επιδημίας ήταν στο 7% και στο 8% στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε ότι σε κάθε φάση της πανδημίας επιδιώκουμε την συμμετοχή όλων και έκανε λόγο για τιτάνια προσπάθεια εκκίνησης της καθημερινότητας.

Αναφέρθηκε στα ατομικά τεστ, τα οποία είναι ένα επιπλέον εργαλείο στη φαρέτρα μας, είπε τονίζοντας ωστόσο να μην χρησιμοποιούμε το αρνητικό αποτέλεσμα του τεστ για να αλλάξουμε τη συμπεριφορά μας.

Χαρδαλιάς: Ανοίγει το λιανεμπόριο σε Θεσσαλονίκη και Αχαΐα

Το άνοιγμα του λιανεμπορίου στη Θεσσαλονίκη και την Αχαΐα, αλλά όχι την Κοζάνη ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς. Όπως είπε, από Δευτέρα 12 Απριλίου αποφασίστηκε η επαναλειτουργία του λιανεμπορίου στην Αχαΐα με click in shop και click away, ενώ στη Θεσσαλονίκη μόνο με click away. Στην Κοζάνη δεν θα επαναλειτουργήσουν τα καταστήματα λιανικού εμπορίου, λόγω του αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου.

Παράλληλα ανακοίνωσε από 12 Απριλίου την επαναλειτουργούν των καταστημάτων του ΟΠΑΠ, με εξαίρεση τα ΟΠΑΠ play και τα τυχερά παιχνίδια με κερματοδέκτη. Σε ό,τι αφορά το λιανικό εμπόριο είπε ότι αίρεται το πλαφόν των 20 ατόμων και πλέον η αναλογία πληθυσμού/εμβαδού έχει ως εξής:

Για επιφάνειες έως 500 τμ ένα άτομο ανά 25 τμ, για επιφάνειες άνω των 500 τμ, κάθε 100 τμ πλέον των 500 τμ, επιτρέπεται ένας πελάτης επιπρόσθετα.

Αυτές οι περιοχές θα είναι στο «βαθύ κόκκινο»

Στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου «βαθύ κόκκινο» μπαίνουν η Περιφερειακή Ενότητα της Κω και ο δήμος Ήλιδας της ΠΕ Ηλείας, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας της λοίμωξης Covid-19.

Ως εκ τούτου στο «βαθύ κόκκινο» βρίσκονται οι εξής περιοχές:

- η Περιφέρεια Αττικής,
- η Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας,
- οι Περιφερειακές Ενότητες Βοιωτίας, Εύβοιας (πλην των Δήμων Μαντουδίου- Λίμνης - Αγίας Άννας και Ιστιαίας - Αιδηψού) και Ευρυτανίας
- οι Περιφερειακές Ενότητες Αρκαδίας και Κορινθίας
- οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Κιλκίς και Πέλλας
- η Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης
- η Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου
- η Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου
- η Περιφερειακή Ενότητα Μυκόνου και η Περιφερειακή Ενότητα Κω
- οι δήμοι Καλυμνίων και Λέρου
- ο δήμος Ρόδου
- ο δήμος Χίου
- ο δήμος Ανωγείων και ο δήμος Χανίων
- οι δήμοι Ιωαννιτών και Κόνιτσας
- ο δήμος Αμφίπολης, ο δήμος Βέροιας και ο δήμος Σερρών
- ο δήμος Καρδίτσας
- οι δήμοι Καστοριάς και Ορεστίδος, ο δήμος Γρεβενών, η δημοτική Κοινότητα Γαλατινής της Δημοτικής Ενότητας Ασκίου του δήμου Βοΐου της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης
- οι δήμοι Λαμιέων και Λοκρών
- ο δήμος Ήλιδας της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Κοντοζαμάνης: Μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί 246.700 self tests

Μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί 246.700 self tests από 9.941 φαρμακεία σε όλη την επικράτεια σε μαθητές Λυκείου 16-18 ετών και εκπαιδευτικούς, ανέφερε κατά την ενημέρωση για την πανδημία ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Ξεκαθάρισε επίσης ότι για μαθητές και εκπαιδευτικούς η διενέργεια self test δύο φορές την εβδομάδα θα είναι τώρα στην αρχή, προκειμένου με ασφάλεια να ανοίξουν τα σχολεία. Επανέλαβε ότι υποχρεωτική θα είναι η καταχώριση στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr, του αποτελέσματος (θετικό ή αρνητικό), προκειμένου αν υπάρχει ανάγκη να γίνει το επαναληπτικό test από επαγγελματία υγείας, αλλά και να κατοχυρωθούν τα όποια δικαιώματα έχει ο κάθε πολίτης, για παράδειγμα απουσία από τη δουλειά του ή από το σχολείο. Στην σπάνια περίπτωση μη έγκυρου test ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας ανέφερε ότι ο δικαιούχος θα πρέπει να προσέλθει σε δημόσια δομή όπου γίνεται επαναληπτικό test για covid-19.

Όπως είπε ο κ. Κοντοζαμάνης, σύμφωνα με τον σχεδιασμό που αφορά στην προτεραιοποίηση πληθυσμιακών ομάδων που μετά τους μαθητές θα κάνουν το self test, ακολουθούν οι εργαζόμενοι στο λιανεμπόριο, τις μεταφορές, τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, την μεταποίηση, το χονδρικό εμπόριο και την εστίαση, στην περίπτωση που είναι ανοιχτή. Στη συνέχεια θα προχωρήσει η χορήγησή τους στο γενικό πληθυσμό.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS