Ν. Χαρδαλιάς: Είναι ένα δύσκολο 24ωρο μπροστά μας, είμαστε σε συναγερμό

Ν. Χαρδαλιάς: Είναι ένα δύσκολο 24ωρο μπροστά μας, είμαστε σε συναγερμό

Στην επιχειρησιακή ετοιμότητα του μηχανισμού πολιτικής προστασίας ενόψει της κακοκαιρίας «Ιανός» αναφέρθηκε, μετά από νέα τεχνική σύσκεψη, ο υφ. Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Ν. Χαρδαλιάς.

Όπως είπε, αυτές οι συσκέψεις γίνονται κάθε 6 ώρες, ώστε να αξιολογούνται και να σταθμίζονται τα δεδομένα που παρουσιάζουν οι μετεωρολόγοι και οι αναλυτές. «Αυτό το οποίο φαίνεται ξεκάθαρο από την πρώτη στιγμή είναι ότι τα νησιά μας, και ειδικά η Κεφαλονιά, η Ζάκυνθος, η Ιθάκη κι ένα κομμάτι της Λευκάδας, θα δεχτούν τις επόμενες ώρες και μέχρι τα μεσάνυχτα, το πρώτο κύμα της κακοκαιρίας» τόνισε.

 

Όπως εξήγησε, αυτό που αλλάζει σε σχέση με τα μοντέλα που τρέχουν αυτή τη στιγμή είναι ότι φαίνεται πως το μέτωπο αυτό της κακοκαιρίας θα παραμείνει για αρκετές ώρες σταθερό πάνω από τις δυτικές ακτές. «Δηλαδή, η Αιτωλοακαρνανία, ειδικά οι περιοχές από το Μεσολόγγι και τη Ναύπακτο, η Αχαΐα, η Ηλεία και η Μεσσηνία είναι ξεκάθαρο ότι θα δεχθούν μεγάλο όγκο νερού και το βασικότερό είναι ότι θα υπάρχουν σφοδροί άνεμοι που οι ριπές τους θα φτάνουν μέχρι και τα 11 μποφόρ» επισήμανε.

Ως εκ τούτου, συνέχισε, ο αρχικός σχεδιασμός παραμένει ως έχει. «Τα σχολεία αύριο θα παραμείνουν κλειστά στις περιοχές που έχουν κηρυχθεί σε έκτακτη ανάγκη, πλην της Αρκαδίας, η οποία ναι μεν είναι σε έκτακτη ανάγκη για να προετοιμαστεί για τη δεύτερη φάση, αλλά δε φαίνεται να επηρεάζεται από τα καιρικά φαινόμενα αύριο το πρωί, οπότε τα παιδιά μπορούν να πάνε κανονικά στα σχολεία.

Θεωρώ υπερβολικές τις αποφάσεις αυτοδιοικητικών να κλείνουν τα σχολεία, χωρίς προηγούμενη συνεννόηση μαζί μας για τα πραγματικά καιρικά φαινόμενα. Δυστυχώς, υπάρχουν αποφάσεις δημάρχων οι οποίοι κλείνουν τις περιοχές τους χωρίς να υπάρχει κανένα πρόβλημα κακοκαιρίας αύριο» είπε ο κ. Χαρδαλιάς.

Ο ίδιος τόνισε πως όλος ο κρατικός μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας είναι σε απόλυτη επιφυλακή. «Ενεργοποιούμε όλον τον μηχανισμό μας από παντού, για να συνδράμουν στα θέματα διαχείρισης του κινδύνου που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε τις επόμενες ώρες» δήλωσε.

Όπως ανέφερε αναλυτικά, στο Πυροσβεστικό Σώμα:

- Κινητοποιήθηκαν και ήδη μεταστάθμευσαν σε στρατηγικά σημεία των περιοχών όπου αναμένεται να εκδηλωθούν φαινόμενα ομάδες διάσωσης σε ορμητικά νερά, με ειδικό εξοπλισμό και ερπυστριοφόρα οχήματα των Ειδικών Μονάδων Αντιμετώπισης Καταστροφών από τη Θεσσαλονίκη, τα Ιωάννινα, τη Λάρισα και τη Λαμία.

- Έχουν τεθεί σε ετοιμότητα άμεσης επέμβασης 5 πεζοπόρα τμήματα με κατάλληλο εξοπλισμό, αντλητικά μηχανήματα και λοιπό διασωστικό εξοπλισμό στην Άρτα, την Πρέβεζα, τα Ιωάννινα και τη Θεσσαλονίκη.

- Επίσης, έχουν τεθεί σε ετοιμότητα για άμεση επέμβαση 3 ελικόπτερα έρευνας-διάσωσης, ένα του Πυροσβεστικού Σώματος και δύο του Πολεμικού Ναυτικού, καθώς κι ένα ελικόπτερο έρευνας-συντονισμού.

Επίσης, απαγορεύεται η κυκλοφορία βαρέων οχημάτων, οχημάτων με τρέιλερ και λεωφορείων κατά μήκος του Εθνικού οδικού δικτύου στους Νομούς Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας, Ηλείας, Μεσσηνίας από σήμερα στις 9:00 το βράδυ μέχρι αύριο Παρασκευή την ίδια ώρα για 24 ώρες. Θα παραμείνει ανοιχτή η Ολυμπία Οδός, τουλάχιστον μέχρι να επαναξιολογηθεί αυτό αύριο το μεσημέρι.

ΕΚΑΒ

Ήδη αναπτύσσει επιπλέον του δυναμικού στην περιοχή 25 ασθενοφόρα και 50 διασώστες στις περιοχές όπου αναμένεται να εκδηλωθούν καιρικά φαινόμενα, ενώ τα Κέντρα Υγείας θα παραμείνουν ανοιχτά όλο το 24ωρο.

Λιμενικό Σώμα

Τέθηκε ήδη σε γενική επιφυλακή το προσωπικό της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών και των επιχειρησιακών μέσων για άμεση παροχή βοήθειας σε κινδυνεύοντα άτομα στη θάλασσα, εάν προκύψουν.

Τέθηκαν σε ετοιμότητα όλα τα Κεντρικά Λιμεναρχεία για απαγόρευση εξόδου από χώρους λιμένων σε φορτηγά και βαρέα οχήματα σε περίπτωση απαγόρευσης ολικής κυκλοφορίας στο οδικό δίκτυο.

ΔΕΔΔΗΕ

Κινητοποιήθηκε επιπλέον τεχνικό προσωπικό και μηχανήματα έργων και εργολάβων κατασκευών δικτύων. Συγκεκριμένα:

Δυτική Πελοπόννησος και Ιόνια νησιά: Επιπλέον 225 άτομα προσωπικό και 50 μηχανήματα έργου

Κεντρική Ελλάδα και Εύβοια: 205 άτομα προσωπικό και 20 μηχανήματα έργου

Αττική: Μεγάλη κινητοποίηση σε περίπτωση που προχωρήσει το δεύτερο κύμα, το οποίο αναμένεται από τα ξημερώματα του Σαββάτου και μετά, με 400 άτομα προσωπικό και 60 μηχανήματα έργου

Συνολικά, σε επιφυλακή, μετακίνηση και προς αρωγή των υπαρχόντων συνεργείων είναι 830 άτομα προσωπικό και 130 μηχανήματα έργου.

Πάροχοι κινητών επικοινωνιών

Υπάρχει πλήρης κινητοποίηση κι έχουν ήδη ολοκληρώσει προληπτικούς τεχνικούς ελέγχους που έπρεπε να γίνουν σήμερα στις περιοχές που αναμένεται να πληγούν και έχουν ήδη ενισχύσει το τεχνικό προσωπικό τους.

Παραχωρησιούχοι αυτοκινητοδρόμων

Έχουν τεθεί σε ετοιμότητα για άμεση επέμβαση τα μηχανήματα έργου των παραχωρησιούχων, καθώς και των υπεργολάβων συντήρησης κατά μήκος των Εθνικών Οδών, που αναμένεται να βρίσκονται χωροταξικά εκεί που θα εκδηλωθεί το φαινόμενο.

Μορέας: 21 μηχανήματα έργου

Αττική Οδός: 27 μηχανήματα έργου

Νέα & Κεντρική Οδός: 4 μηχανήματα έργου

Έχουν ενισχυθεί τα κέντρα διαχείρισης κυκλοφορίας και τα εκεί τηλεφωνικά τους κέντρα.

Η προληπτική παρουσία οχημάτων και προσωπικού στο πεδίο θα είναι αυξημένη, με διαρκή κίνηση κατά μήκος των αυτοκινητοδρόμων.

Το 112 έχει αποστείλει συγκεκριμένο μήνυμα στους κατοίκους των νησιών της Κεφαλονιάς, της Ζακύνθου, της Ιθάκης και της Λευκάδας, ενώ αναμένεται να αποσταλεί τις επόμενες ώρες, με τις οδηγίες που χρειάζονται, στις περιοχές της Αχαΐας, της Ηλείας, της Αιτωλοακαρνανίας και της Μεσσηνίας.

«Είναι ένα δύσκολο 24ωρο που ξεκινάει μπροστά μας. Θεωρώ όμως, ότι με την προσπάθεια που θα γίνει και από πλευράς του μηχανισμού της Πολιτικής Προστασίας και όλων των εμπλεκόμενων φορέων, των περιφερειών, των δήμων, είμαστε όλοι σε απόλυτη επιφυλακή. Είμαστε σε συναγερμό. Καλούμε τους πολίτες να παραμείνουν σε επαγρύπνηση και θεωρώ ότι όλα θα πάνε καλά».

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS