Χαρδαλιάς: Παραμένει το SMS για τις μετακινήσεις μέχρι 15 Μαΐου - Το «6» για εστίαση

Χαρδαλιάς: Παραμένει το SMS για τις μετακινήσεις μέχρι 15 Μαΐου - Το «6» για εστίαση

Παραμένει η χρήση των sms για μετακίνηση, έως της 15 Μαΐου, ενώ απελευθερώνονται από αύριο, Μεγάλη Πέμπτη οι διαδημοτικές μετακινήσεις, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς στην ενημέρωση για τον κορωνοϊό.

Παράλληλα, ανοίγει από σήμερα η πλατφόρμα εμβολιασμών για την ηλικιακή ομάδα 40-44 ετών, όπως ανακοίνωσε ο υπ. Υγείας.

Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για τις ηλικίες 40-44

Αυτή την εβδομάδα, το πρόγραμμα εμβολιασμού σπάει καθημερινά το ρεκόρ εμβολιασμών ανά ημέρα, είπε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας. «Επιταχύνουμε και θα φτάσουμε να αγγίξουμε τους 100.000 εμβολιασμούς την ημέρα. Τον Μάιο θα ξεπεράσουμε τους δύο εκατομμύρια εμβολιασμούς και τον Ιούνιο θα ξεπεράσουμε τα τρία εκατομμύρια», συνέχισε ο υπουργός Υγείας.

«Από σήμερα ανοίγει η πλατφόρμα για τους συμπολίτες μας ηλικιακής ομάδας 40-44 με AstraZeneca. Υπάρχουν διαθέσιμα ραντεβού μέσα στο Σαββατοκύριακο» πρόσθεσε και τόνισε πως «τον Μάιο θα εμβολιάζονται στην Ελλάδα όλοι οι συμπολίτες μας άνω των 30 ετών». Σε ό, τι αφορά στους πολίτες μεταξύ 30 -39 ετών, ο υπουργός σημείωσε πως έχουν ήδη εμβολιαστεί 9.142 πολίτες.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο Βασίλης Κικίλιας αναφέρθηκε σε φωνές της αντιπολίτευσης, φροντίζοντας να αποδώσει τα εύσημα στην εθνική επιτροπή εμβολιασμών που έχει επιδείξει υψηλότατο επιστημονικό επίπεδο, επαγγελματισμό και σοβαρότητα. Τους ευχαριστώ δημοσίως για την προσφορά τους.

«Δεν διόρισα εγώ αυτή την επιτροπή, την διόρισε η κυβέρνηση Τσίπρα το 2017» απαντώντας έμμεσα στα περί «ξεστοκαρίσματος» που είπε ο Αλέξης Τσίπρας αναφορικά με την επιλογή να δοθούν μόνο εμβόλια της AstraZeneca στην ηλικιακή ομάδα 30-39.

Δείτε την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας:

Δεν καταργούνται τα SMS για τις μετακινήσεις

Στο 13033 θα συνεχίσουμε να στέλνουμε SMS για τις μετακινήσεις μας -και για την εστίαση - έως και τις 15 Μαΐου, όπως ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Ετσι, από τη Δευτέρα του Πάσχα, όταν θέλουμε να μετακινηθούμε για χώρους εστίασης, θα στέλνουμε sms στο 13033 με τον κωδικό 6.

Επίσης ανακοίνωσε ότι από αύριο, Μεγάλη Πέμπτη, απελευθερώνονται οι διαδημοτικές μετακινήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι από τη Δευτέρα του Πάσχα διευρύνεται και το ωράριο των μετακινήσεων, καθώς η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ξεκινάει στις 11 το βράδυ.

Αποκλιμάκωση της πανδημίας

Για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα, παρατηρείται σταθερή αποκλιμάκωση της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα. Συγκεκριμένα, παρατηρήθηκε μείωση 15% στα νέα κρούσματα από την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ ο δείκτης θετικότητας μειώθηκε στο 4,58%. Για πρώτη φορά μετά από εβδομάδες, ο δείκτης θετικότητας από τα rapid test έπεσε κάτω από το 2%, στο 1,43%, σημείωσε η Βάνα Παπαευαγγέλου.

Περισσότερες οι αποσωληνώσεις από τις διασωληνώσεις

Μιλώντας για την κατάσταση στο ΕΣΥ, η κα. Παπαευαγγέλου παρατήρησε πως υπάρχει μια σταθεροποίηση, με 462 νέες εισαγωγές την ημέρα, και 5.300 ασθενείς συνολικά σε όλη τη χώρα. Σε ό, τι αφορά στον αριθμό των εισαγωγών στις ΜΕΥ, διατηρείται σταθερά υψηλό ποσοστό κάλυψης 90% στην επικράτεια.

Ωστόσο, για δεύτερη εβδομάδα, οι αποσωληνώσεις είναι περισσότερες από τις νέες διασωληνώσεις, ενώ τα μαθηματικά μοντέλα προβλέπουν σταδιακή αποκλιμάκωση των διασωληνωμένων στα νοσοκομεία. Τέλος, οι ειδικοί υπολογίζουν πως ο δείκτης μετάδοσης Rt, κυμαίνεται κάτω της μονάδας στο 0,97-0,98.

Να ελέγξουμε την πανδημία πριν μας δυσκολέψουν οι μεταλλάξεις

Η λοιμωξιολόγος ωστόσο, τόνισε πως έχουμε έναν μεγάλο αγώνα δρόμου και ένα στοίχημα να ελέγξουμε την πανδημία μέσω του μαζικού εμβολιασμού πριν οι μεταλλάξεις δυσκολέψουν τον δρόμο μας προς την ελευθερία.

«Ο δικός μας ρόλος πρέπει να είναι να προστατεύουμε τους εαυτούς μας και τους αγαπημένους μας μέσω του εμβολιασμού αλλά και την βαρετή αλλά απαραίτητη σταθερή χρήση των μέτρων προστασίας» τόνισε ωστόσο η Βάνα Παπαευαγγέλου που εκτίμησε πως ο ρόλος των πολιτών δεν είναι να μετρούν νέα κρούσματα μεταλλάξεων.

Η κα. Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε και στην πιθανότητα χαλάρωσης των μέτρων στους εμβολιασμένους. «Είναι προφανές ότι το καλοκαίρι και καθώς ένα μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού της χώρα μας θα έχει κάνει το εμβόλιο, όσοι επέλεξαν να εμβολιαστούν θα απολαμβάνουν μεγαλύτερες ελευθερίες εντός και εκτός της χώρας μας» είπε, ωστόσο τόνισε πως η Ελλάδα δεν βρίσκεται ακόμη στο επίπεδο που βλέπουμε στο Ισραήλ και τη Βρετανία.

«Υπάρχουν πολλές προϋποθέσεις στο που και πότε οι εμβολιασμένοι μπορούν να χαλαρώσουν τα μέτρα προστασίας» είπε και τόνισε πως σήμερα στη χώρα μας αν κάποιος εμβολιασμένος κολλήσει τον ιό, θα μπορούσε να τον μεταδώσει σε κάποιον που δεν έχει κάνει το εμβόλιο.

Χωρίς μάσκες ζευγάρια πλήρως εμβολιασμένων

Ωστόσο, η Βάνα Παπαευαγγέλου τόνισε πως «αν βρεθούν δυο ζευγάρια πλήρως εμβολιασμένων ηλικιωμένων ακόμη και σε κλειστό χώρο μπορούν να μείνουν χωρίς μάσκα με την προϋπόθεση πως δεν ήρθαν σε επαφή με άτομα υψηλού κινδύνου μετάδοσης του κορωνοϊού».

Τέλος, η Βάνα Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε στο άνοιγμα των ναών, τονίζοντας πως καλό είναι να παραμείνουμε στο προαύλιο, όπως και την ημέρα του Πάσχα να παραμείνουμε σε εξωτερικούς χώρος και να κάνουμε να γίνεται self test πριν βρεθούμε στο γιορτινό τραπέζι. «Η ενδοοικογενειακή διασπορά αποτελεί τον πιο μεγάλο παράγοντα κινδύνου μετάδοσης» τόνισε.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ