Ξεκινά η δίκη για τον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου

Ξεκινά η δίκη για τον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου

Το χρονικό της υπόθεσης του θανάτου του 33χρονου ακτιβιστή Ζακ Κωστόπουλου, πριν από περίπου δυο χρόνια, στο πεζοδρόμιο της οδού Γλάδστωνος στην Ομόνοια, αναβιώνει σήμερα, εκτός απροόπτου, ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας.

Την ίδια ώρα, θα πραγματοποιείται συγκέντρωση διαμαρτυρίας και κάλεσμα έξω από το δικαστήριο με σύνθημα «Δικαιοσύνη για τον Ζακ».

Στο εδώλιο κάθονται τέσσερις αστυνομικοί και δύο καταστηματάρχες, ένας κοσμηματοπώλης και ένας μεσίτης, κατηγορούμενοι για το κακούργημα της θανατηφόρας σωματικής βλάβης.

Σύμφωνα με την κατηγορία οι κατηγορούμενοι «με πρόθεση επέφεραν στο θύμα σωματικές κακώσεις που μπορούσαν να του προκαλέσουν (όπως και πράγματι συνέβη) κίνδυνο για τη ζωή του» ενώ σημειώνεται ότι πρόθεση τους ήταν η παραμονή του άτυχου Ζακ μέσα στο κατάστημα ώστε να συλληφθεί. Στο βούλευμα γίνεται αναφορά στις «σωματικές βλάβες» τις οποίες επέφεραν στον 33χρονο ακτιβιστή οι κατηγορούμενοι, που καταγράφονται στις ιατροδικαστικές εκθέσεις και φέρονται να «συντέλεσαν στην πρόκληση οργανικού στρες, το οποίο με τη σειρά του προκάλεσε τις ισχαιμικού τύπου αλλοιώσεις του μυοκαρδίου που αποτέλεσαν την τελική αιτία θανάτου». Ωστόσο, αν και υπογραμμίζεται πως τόσο ο κοσμηματοπώλης όσο και ο μεσίτης είχαν την δυνατότητα λόγω ηλικίας αλλά και κοινωνικής εμπειρίας να προβλέψουν πως η επίθεσή τους μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα το θάνατο αναγνωρίζεται ότι «έδρασαν απερίσκεπτα και επιτέθηκαν κατά του παθόντος μη προβλέποντας το επελθόν αποτέλεσμα».

Η οικογένεια του 33χρονου ακτιβιστή από την πρώτη στιγμή έκανε λόγο για δολοφονία του Ζακ σε «δημόσια θέα» αλλά και «για βίαια θανάτωσή του» που «προκάλεσε αγανάκτηση σε ένα μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας για τον τρόπο που οι αστυνομικές αρχές χειρίστηκαν τη δικογραφία και την αμετανόητη σκληρότητα που επέδειξαν οι δράστες». Για το λόγο αυτό ζήτησαν την παραπομπή των κατηγορουμένων για το κακούργημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση.

Το βίντεο το οποίο είδε το φως της δημοσιότητας και καταγράφει την άγρια επίθεση σε βάρος του εγκλωβισμένου Ζακ προκάλεσε σοκ και αποτροπιασμό. Παράλληλα, η καταγραφή από την κάμερα της μοιραίας στιγμής βοήθησε τις δικαστικές αρχές στον σχηματισμό δικογραφίας ενώ αναμένεται το υλικό να μπει στο «μικροσκόπιο» του δικαστηρίου.

 

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ