Ξεκινά το νέο κύμα κακοκαιρίας: Πού αναμένονται σήμερα χιόνια και βροχές

Ξεκινά το νέο κύμα κακοκαιρίας: Πού αναμένονται σήμερα χιόνια και βροχές

Ένα νέο, ισχυρό κύμα κακοκαιρίας, που θα φέρει καταιγίδες, βροχές και χιόνια σε αρκετές περιοχές, θα πλήξει σήμερα τη χώρα

Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, βροχές και καταιγίδες αναμένονται σχεδόν σε όλη τη χώρα, και κυρίως σε Εύβοια, Αττική, Πελοπόννησο και, από το βράδυ, και στο Αιγαίο. Σε ό,τι αφορά τις χιονοπτώσεις εκτιμούν ότι θα σημειωθούν στην Εύβοια και αλλά και στα βόρεια της Αττικής, όμως στα ορεινά και ημιορεινά, δηλαδή σε υψόμετρα από 500 με 600 μέτρα και πάνω.

Πιο αναλυτικά, η ΕΜΥ «βλέπει» χιονοπτώσεις σήμερα στα ορεινά -ημιορεινά της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, της κεντρικής και ανατολικής Στερεάς, της Εύβοιας και της κεντρικής και ανατολικής Πελοποννήσου.

Ο μεγάλος κίνδυνος σε περιοχές που έχουν ήδη συσσώρευση χιονιού είναι τα πλημμυρικά φαινόμενα. Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών έχει κατατάξει την κακοκαιρία στην κατηγορία 3.


Πού αναμένονται φαινόμενα σήμερα

Το meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών επισημαίνει ότι σήμερα αναμένονται βροχές και τοπικές καταιγίδες στα κεντρικά και νότια και στο Νότιο Αιγαίο, και χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο της Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Κεντρικής Στερεάς.

Συγκεκριμένα, για το Σάββατο προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές ή καταιγίδες αρχικά στην Ήπειρο, το Ιόνιο και χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά και πρόσκαιρα σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Ηπείρου με χαμηλό υψόμετρο, ενώ γρήγορα τα φαινόμενα θα σταματήσουν στα δυτικά και βόρεια και θα επηρεάσουν τα νοτιότερα τμήματα με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές σε Κυκλάδες, Κρήτη, Δωδεκάνησα και νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά και ημιορεινά κεντρικά ηπειρωτικά και σε περιοχές της Θεσσαλίας, Κεντρικής Στερεάς με χαμηλότερο υψόμετρο. Παγετός θα εκδηλωθεί τις βραδινές και πρώτες πρωινές ώρες στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -1 έως 9 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα (στη Δυτική Μακεδονία από -5 έως 4 βαθμούς), -1 έως 7 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα, 0 έως 13 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα, 3 έως 14 βαθμούς στις Κυκλάδες και στην Κρήτη, 3 έως 12 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Βόρειο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί 5-6 μποφόρ, ενώ στο υπόλοιπο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις 6-7 μποφόρ και στο Νοτιοδυτικό Αιγαίο βαθμιαία θυελλώδεις 8 μποφόρ, με εξαίρεση το Νοτιοανατολικό Αιγαίο όπου θα πνέουν από νοτιοανατολικές διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί 5-6 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από βορειοδυτικές διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι 4-5 μποφόρ, όπου βαθμιαία θα στραφούν σε βόρειους-βορειοανατολικούς με την ίδια ένταση.

Χιονοπτώσεις στα ορεινά της Αττικής-Καλός ο καιρός στη Θεσσαλονίκη

Νεφώσεις βαθμιαία αυξημένες, με βροχές και τοπικές καταιγίδες περιμένουμε το Σάββατο στην Αττική. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 3 έως 7 βαθμούς Κελσίου, αλλά στα βόρεια θα είναι 2-3 βαθμούς χαμηλότερη. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από βορειοδυτικές διευθύνσεις μέτριοι 4-5 μποφόρ, όπου βαθμιαία θα στραφούν σε βόρειους ισχυρούς 6 μποφόρ και στα ανατολικά και νότια βαθμιαία σε σχεδόν θυελλώδεις έως θυελλώδεις 7-8 μποφόρ. 

Ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες και χαμηλές θερμοκρασίες τις πρωινές ώρες περιμένουμε το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -1 έως 7 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις μέτριοι 4-5 μποφόρ.

Η ανάλυση του έκτακτου δελτίου της ΕΜΥ

Στην ανάλυση του έκτακτου δελτίου της, η ΕΜΥ αναφέρει για σήμερα ότι αρχικά στα δυτικά και τα βόρεια και γρήγορα και στις υπόλοιπες περιοχές προβλέπονται νεφώσεις με βροχές, ενώ σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως στα θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα. Χιόνια θα πέσουν στα ηπειρωτικά ορεινά, κατά τόπους στα ημιορεινά, αλλά και σε περιοχές στα κεντρικά και βόρεια με χαμηλότερο υψόμετρο. Τα φαινόμενα που πιθανώς στα κεντρικά και τα νότια να είναι πρόσκαιρα κατά τόπους ισχυρά, από το απόγευμα στα βόρεια και αργότερα στα δυτικά θα εξασθενήσουν.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά από βόρειες διευθύνσεις αρχικά 4 με 6, βαθμιαία 5 με 7 και στο Ιόνιο τοπικά 8 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν αρχικά νότιοι 4 με 6, ενώ στο βόρειο Αιγαίο βορειοανατολικοί 5 με 7 μποφόρ που βαθμιαία θα ενισχυθούν. Σταδιακά θα επικρατήσουν βορειοανατολικοί άνεμοι 6 με 8 και τοπικά στο Αιγαίο πιθανώς 9 μποφόρ και μόνο στα νοτιοανατολικά θα παραμείνουν νοτιοανατολικοί με την ίδια ένταση.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα κεντρικά και βόρεια και θα φτάσει στα δυτικά και στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου τους 11-12 βαθμούς Κελσίου, στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα τους 14 με 16, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές δεν θα ξεπεράσει τους 9 με 10 βαθμούς Κελσίου. 

Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τις πρωινές και τις βραδινές ώρες.

Την Κυριακή (30/1) στα δυτικά και τα βόρεια ο καιρός θα είναι αίθριος, αλλά στη Μακεδονία και τη Θράκη από το απόγευμα θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται αρχικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές, καταιγίδες στις θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές και χιόνια στα ηπειρωτικά ορεινά, κατά τόπους σε ημιορεινές περιοχές, καθώς και στα ορεινά της Κρήτης.

Από τις μεσημβρινές ώρες τα φαινόμενα θα περιοριστούν στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, και θα εξασθενήσουν, όμως σε αυτές τις περιοχές μέχρι το μεσημέρι θα είναι έντονα.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι-βορειοανατολικοί 5 με 7, ενώ στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο και την ανατολική Πελοπόννησο τοπικά 8 με 9 μποφόρ. Από τις μεσημβρινές ώρες όμως βαθμιαία θα στραφούν σε βορειοδυτικούς και θα εξασθενήσουν. Στα νοτιοανατολικά θα πνέουν νοτιοανατολικοί 5 με 7 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές της και θα φθάσει στα βόρεια ηπειρωτικά τους 10 με 11 βαθμούς Κελσίου, στα ανατολικά ηπειρωτικά τους 11 με 13 βαθμούς και στα δυτικά ηπειρωτικά και τα νησιά τους 13 με 15 βαθμούς Κελσίου.

Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες.

Τη Δευτέρα 31 Ιανουαρίου, στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες, από το μεσημέρι όμως ο καιρός θα βελτιωθεί.

Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος στο μεγαλύτερο διάστημα της ημέρας, αλλά από το απόγευμα θα υπάρχουν αραιές νεφώσεις, οι οποίες στα δυτικά τις βραδινές ώρες θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές.

Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ. Από το απόγευμα στα δυτικά και από τις βραδινές ώρες στα ανατολικά θα στραφούν σε νότιους-νοτιοδυτικούς με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο. 

«Περιορίστε τις μετακινήσεις σας»

Να περιοριστούν μόνο στις απαραίτητες μετακινήσεις το Σαββατοκύριακο, ζητούν από τους πολίτες η Περιφέρεια Αττικής και οι αυτοκινητόδρομοι «Νέα Οδός» και «Μορέας», λόγω των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που αναμένονται.

Μετά την κακοκαιρία «Ελπίδα» που προκάλεσε πρωτοφανή προβλήματα, οι κάτοικοι της Αττικής καλούνται ουσιαστικά να μην ταξιδέψουν μέσω των αυτοκινητόδρομων, αλλά και να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους εντός του λεκανοπεδίου.

Η Περιφέρεια Αττικής, όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση, λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα που τέθηκαν από την ΕΜΥ και τους επιστημονικούς συνεργάτες της Περιφέρειας του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, προειδοποιεί ότι στην Αττική ο κίνδυνος είναι ιδιαίτερα αυξημένος, διότι οι επικείμενες έντονες βροχοπτώσεις και καταιγίδες σε συνδυασμό με τα συσσωρευμένα χιόνια των τελευταίων ημερών ενδέχεται να προκαλέσουν επικίνδυνες πλημμύρες.

Ως εκ τούτου, η Περιφέρεια Αττικής απευθύνει ισχυρή σύσταση προς τους κατοίκους του Λεκανοπεδίου να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις ειδικά το Σάββατο 29/01/2022, να ενημερώνονται για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί/

Ιδιαίτερα προσεκτικοί πρέπει να είναι οι πολίτες στις περιοχές της Αττικής όπου παραμένει η χιονοκάλυψη, αλλά και στις περιοχές εκατέρωθεν των ρεμάτων και των ποταμών από τα ορεινά ως τις εκβολές, διότι αναμένεται να ανέβει η στάθμη τους με ενδεχόμενο υπερχείλισης.

Η κατάσταση αναμένεται να είναι ιδιαιτέρως επιβαρυμένη και λόγω των πυρκαγιών του περασμένου έτους, οι οποίες αποψίλωσαν μεγάλες δασικές εκτάσεις κάτι που αυξάνει σημαντικά την απορροή νερού, αναφέρεται.

Συνοπτικά η Περιφέρεια Αττικής συνιστά ισχυρά στους πολίτες τα παρακάτω:

Να παραμείνουν στα σπίτια τους εφόσον είναι ασφαλή ή σε άλλο ασφαλές χώρο, αποφεύγοντας αυστηρά όλες τις μετακινήσεις που δεν υπαγορεύονται από κάποια έκτακτη ανάγκη.
Να μείνουν μακριά από εκβολές, κοίτες ποταμών και ρεμάτων, ιρλανδικές διαβάσεις, γέφυρες, ορμητικά νερά καιπεριοχές που έχουν κατολισθήσει.
Να μην επιχειρήσουν να διασχίσουν χείμαρρο πεζή ή με αυτοκίνητο σε καμία περίπτωση. Αν είναι μέσα σε αυτοκίνητο που έχει ακινητοποιηθεί να το εγκαταλείψουν αμέσως καθώς ενδέχεται να παρασυρθεί ή να πλημμυρίσει.
Να ανεβούν προσεκτικά σε ασφαλές υψηλό σημείο, π.χ.σε υψηλότερο όροφο (εγκαταλείποντας υπόγεια και ισόγεια) ή σε μεγαλύτερο υψόμετρο.
Αν είναι μέσα σε κτίριοπου κινδυνεύει να κατακλυσθεί από νερά να κλείσουν την τροφοδοσία του ηλεκτρικού ρεύματος και την παροχή νερού, να ανέβουν στην ταράτσα σε περίπτωση ανάγκης και να κάνουν σήμα για βοήθεια.
Αν είναι σε εξωτερικό χώρο να μείνουν μακριά από ηλεκτροφόρα καλώδια ή επίγειες εγκαταστάσεις ΔΕΔΗΕ καθώς υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ηλεκτροπληξίας.
Να ενημερώνονται για την εξέλιξη των καιρικών συνθηκών, τις προειδοποιήσεις και τα έκτακτα δελτία.
Να ακολουθούν πάντα πιστά τις οδηγίες των αρμόδιων Αρχών.Αν δοθεί εντολή εκκένωσης, να φύγουν αμέσως από την περιοχή, ενημερώνοντας καιβοηθώντας τους συνανθρώπους τους (ιδιαίτερη προσοχή σε παιδιά, υπερήλικες και ΑμεΑ)και τα ζώα.
Να ενημερώσουν τις Αρχές, τους οικείους και γείτονες.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης απέστειλε εισήγηση προς τους συναρμόδιους Υπουργούς για τη λήψη έκτακτων προληπτικών μέτρων ενόψει της νέας κακοκαιρίας.

Η ανακοίνωση των αυτοκινητόδρομων

Η ΜΟΡΕΑΣ Α.Ε. και η Νέα Οδός με ανακοινώσεις τους συνιστούν από την πλευρά τους στους οδηγούς που πρόκειται να ταξιδέψουν να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μεριμνήσουν για τα ακόλουθα:

 

   * Να κινηθούν μόνο εφόσον είναι απολύτως απαραίτητο και αφού ενημερωθούν προηγουμένως για την κατάσταση του οδικού δικτύου, τον καιρό και την πρόγνωση του καιρού, ώστε να αποφύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων.

   * Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και να έχουν ενημερωθεί για τον τρόπο τοποθέτησης και χρήσης τους.

   * Να έχουν επαρκή ποσότητα καυσίμου στο ρεζερβουάρ του οχήματός τους.

   * Να προσαρμόζουν τον τρόπο οδήγησης και την ταχύτητά τους σύμφωνα με τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες.

   * Να τηρούν αυστηρά απόσταση ασφαλείας από τα εκχιονιστικά μηχανήματα και μην τα προσπερνούν, παρακωλύοντας το έργο τους.

   *Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, τυχόν στάση του οχήματος να γίνεται μόνο δεξιά. Η αριστερή λωρίδα πρέπει να παραμένει πάντα ανοιχτή ώστε να διασφαλίζεται η συνεχής και ανεμπόδιστη διέλευση των εκχιονιστικών μηχανημάτων.

 

   *Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες της Τροχαίας, η οποία είναι αρμόδια για τη διαχείριση της κυκλοφορίας.

   * Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης να καλούν στο 1025 ή στο 2710-562.000 (ΜΟΡΕΑΣ) ή στο 1075 (Νέα Οδός)

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS