Η σούπα με τρούφες του Ζισκάρ Ντ' Εστέν -Μια θρυλική ιστορία της γαλλικής κουζίνας

Η σούπα με τρούφες του Ζισκάρ Ντ' Εστέν -Μια θρυλική ιστορία της γαλλικής κουζίνας

Ο Βαλερί Ζισκάρ Ντ' Εστέν άφησε τα αρχικά του στην πιο διάσημη σούπα του πλανήτη, τη σούπα VGE του υπερδιάσημου Γάλλου σεφ Πολ Μποκίς.

Την απίστευτη ιστορία αυτής της σούπας θυμήθηκαν σήμερα τα γαλλικά ΜΜΕ, μία ημέρα μετά τον θάνατο του πρώην προέδρου της Γαλλίας Ζισκάρ Ντ' Εστέν, σε ηλικία 94 ετών, από επιπλοκές εξαιτίας του κορωνοϊού.

Όλα ξεκίνησαν από ένα αστείο. Ένα πρωινό του 1975, ο Πολ Μποκίς λαμβάνει στο σπίτι του, στο χωριό Collonges της Γαλλίας, όπου διατηρεί το πατρικό εστιατόριο «Auberge de Collonges», μια επιστολή με σφραγίδα από το Προεδρικό Μέγαρο, η οποία του ανακοίνωνε ότι θα λάβει από το χέρι του προέδρου της Δημοκρατίας, Βαλερί Ζισκάρ Ντ' Εστέν, τον τίτλο του Ιππότη της Λεγεώνας της Τιμής και τον καλούσε στην τελετή. Εκείνη την εποχή ο τίτλος δεν δινόταν σε σεφ και η τελευταία φορά που αυτό είχε συμβεί ήταν το 1919.

YN 2020 12 04 09.39.21
Το εστιατόριο του Πολ Μποκίς / Φωτογραφία Wikipedia


Ο Πολ Μποκίς, παρότι ήξερε από αστεία και πλάκες, το πίστεψε. Ήταν όμως μια φάρσα που του είχαν κάνει οι φίλοι του. Εν τούτοις, η φάρσα έφτασε στα αυτιά του προέδρου της Δημοκρατίας μέσω του κριτικού γαστρονομίας Claude Lebey και ο Ντ' Εστέν αποφασίζει να τιμήσει τον σεφ με τον τίτλο, την ίδια χρονιά.

Πράγματι, στις 25 Φεβρουαρίου 1975, ο Βαλερί Ζισκάρ Ντ' Εστέν καρφίτσωσε τον τιμητικό τίτλο του Ιππότη στο πέτο του διάσημου σεφ Πολ Μποκίς. «Κατά βάθος», δηλώνει ο Ντ' Εστέν στην τελετή, «η νέα γαλλική κουζίνα υιοθετεί τη θεωρία που κι εγώ θέλω να εφαρμόσω στην πολιτική: η αλλαγή μέσα από τη συνέχεια»...

YN 2020 12 04 09.39.11

Ο Πολ Μποκίς θεωρείται ο μεγαλύτερος Γάλλος σεφ του 20ού αιώνα. Πέθανε το 2018, στο εστιατόριό του, σε ηλικία 91 ετών


Με αφορμή την τελετή, οι μεγαλύτεροι σεφ της Γαλλίας, οι αδελφοί Troisgros, ο Michel Guérard, ο Roger Vergé και ο Maurice Bernachon μπήκαν στις κουζίνες του προεδρικού μεγάρου για να ετοιμάσουν το γεύμα που θα έτρωγαν με τον Γάλλο πρόεδρο. Οι αδελφοί Troisgros παρουσίασαν σολομό με οξαλίδα, ο Michel Guérard ετοίμασε φιλέτο πάπιας, ο Roger Vergé μια εμπνευσμένη μεσογειακή σαλάτα, ενώ ο ζαχαροπλάστης Maurice Bernachon ετοίμασε ένα γλυκό σοκολάτας που ονόμασε «Ο Πρόεδρος».

Ο Πολ Μποκίς είχε προετοιμάσει από εβδομάδες νωρίτερα μια καινούρια συνταγή σούπας με τρούφες και φουά γκρά. «Μερικές εβδομάδες πριν γίνω δεκτός στο προεδρικό μέγαρο, είχα προσκληθεί σε φαγητό από τον φίλο μου σεφ Paul Haeberlin, στην Αλσατία. Εκεί, δοκίμασα μια ολόκληρη τρούφα, τυλιγμένη με κύβους φουά γκρα μέσα σε ζύμη σφολιάτα, τοποθετημένη σε ένα μπολ από αυτά που χρησιμοποιούμε για τα σουφλέ. Είπα στον φίλο μου ότι ήταν μια εκπληκτική ανακάλυψη. ''Δεν είναι δική μου η ιδέα'', μου απάντησε. ''Εμπνεύστηκα από το chicken pie που φτιάχνουν στην Αγγλία''.

Επιστρέφοντας στο Collonges, άρχισα να εκτελώ την ίδια συνταγή, χρησιμοποιώντας μια σουπιέρα. Προσθέσαμε κύβους φουά γκρα και στήθος από βραστό κοτόπουλο», έχει δηλώσει ο μεγάλος σεφ.

YN 2020 12 04 09.37.25

Η σούπα τρούφας VGE του Πολ Μποκίς

Όταν η σπεσιαλιτέ σερβίρεται στον Ντ' Εστέν, εκείνος τα χάνει και λέει: «Πώς τρώγεται αυτό;»... Ο Μποκίς του απαντά: «Μα, σπάστε την κρούστα, κύριε Πρόεδρε!»... Η φράση θεωρήθηκε συμβολική για τον Γάλλο πρόεδρο, ο οποίος υπήρξε σύγχρονος πολιτικός και μεταρρυθμιστής στην εποχή του.

Από την επόμενη ημέρα της τελετής στο προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων, ο Πολ Μποκίς σέρβιρε για πάντα αυτήν τη «σούπα με τρούφες VGE», που έμεινε αθάνατη και αποτελεί ένα από τα διασημότερα πιάτα της γαλλικής κουζίνας.

YN 2020 12 04 09.36.12

To εσωτερικό του εστιατορίου του Πολ Μποκίς / Φωτογραφία: bocuse.fr

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ