Μυστηριώδεις παρεμβολές στα GPS 1.600 αεροσκαφών στη βορειοανατολική Ευρώπη -Βλέπουν ρωσικό δάχτυλο

Μυστηριώδεις παρεμβολές στα GPS 1.600 αεροσκαφών στη βορειοανατολική Ευρώπη -Βλέπουν ρωσικό δάχτυλο

Περισσότερα από 1.600 αεροσκάφη στη βορειοανατολική Ευρώπη επλήγησαν από μυστηριώδεις παρεμβολές, που σύμφωνα με δυτικά ΜΜΕ πιθανώς προέρχονταν από τη Ρωσία.

Αεροσκάφη που πετούσαν κυρίως πάνω και γύρω από τη Βαλτική αντιμετώπισαν τεχνικά προβλήματα στα συστήματα GPS λόγω των παρεμβολών που ξεκίνησαν την Κυριακή και συνεχίστηκαν μέχρι χθες, με 1.614 αεροπλάνα, ως επί το πλείστον πολιτικά, να αναφέρουν τέτοια προβλήματα.

Εμπλοκή στο GPS των αεροσκαφών

Οι περισσότερες παρεμβολές φαίνεται ότι έλαβαν χώρα εντός του εναέριου χώρου της Πολωνίας, αλλά και σε αεροπλάνα που πετούσαν εντός του FIR της Γερμανίας, της Δανίας, της Σουηδίας, της Λιθουανίας και της Λετονίας, ενώ το αξιοσημείωτο είναι ότι δεν φαίνεται να σημειώθηκαν στη σύμμαχο της Ρωσίας Λευκορωσία ή στον ρωσικό θύλακο του Καλίνινγκραντ στη Βαλτική.

Τα αεροπλάνα φαίνεται ότι αντιμετώπισαν εμπλοκή των συστημάτων GPS, κάτι που μπορεί να προκαλέσει σύγχυση στους πιλότους, κάνοντάς τους να πιστέψουν ότι βρίσκονται σε διαφορετική τοποθεσία από εκείνη που βρίσκονται στην πραγματικότητα.

Τη Ρωσία «δείχνουν» στη Βαλτική

Σύμφωνα με το Newsweek η αύξηση των παρεμβολών μπορεί να αποδοθεί σε μεγάλο βαθμό στoν θύλακο του Καλίνινγκραντ, όπου η Ρωσία πιστεύεται ότι διαθέτει σημαντικά μέσα για ηλεκτρονικό πόλεμο. «Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις διαθέτουν ένα ευρύ φάσμα στρατιωτικού εξοπλισμού για παρεμβολές GNSS (Παγκόσμια Δορυφορικά Συστήματα Πλοήγησης), συμπεριλαμβανομένων παρεμβολών και πλαστογράφησης, σε διάφορες αποστάσεις, διάρκεια και ένταση», δήλωσε πηγή των λιθουανικών ενόπλων δυνάμεων.

Ενώ ο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων της Εσθονίας, Μάρτιν Χαρέμ, υποστήριξε ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν χρησιμοποιεί άκρως απόρρητα ηλεκτρονικά συστήματα  για να παρεμποδίζει τα σήματα GPS σε αεροπλάνα και πλοία κατά μήκος της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε συντριβές.

 

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ 26|04|24 15:51

Mercedes-Benz GLC 220d ... The best or nothing [test]

 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ