Αγωνία με τις αποχωρήσεις από το Αφγανιστάν: 10.000 άνθρωποι περιμένουν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ

Αγωνία με τις αποχωρήσεις από το Αφγανιστάν: 10.000 άνθρωποι περιμένουν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ

Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις θα συνεχίσουν την προσπάθεια εκκένωσης από το αεροδρόμιο της Καμπούλ στο Αφγανιστάν, μέχρι και την καταληκτική ημερομηνία της 31ης Αυγούστου.

Ωστόσο, διευκρινίζουν πως εφόσον χρειαστεί, όμως τις δύο τελευταίες ημέρες θα δοθεί προτεραιότητα στην απομάκρυνση των Αμερικανών στρατιωτών και του στρατιωτικού εξοπλισμού, ανακοίνωσε σήμερα το Πεντάγωνο.

Ο υποστράτηγος Ουίλιαμ Τέιλορ, ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους, είπε ότι περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι βρίσκονται επί του παρόντος στο αεροδρόμιο της Καμπούλ και περιμένουν για να φύγουν από το Αφγανιστάν.

90 στρατιωτικά αεροσκάφη τις τελευταίες 24 ώρες
Τις τελευταίες 24 ώρες, 90 στρατιωτικά αμερικανικά αεροσκάφη και άλλες πτήσεις απομάκρυναν περισσότερους από 19.000 ανθρώπους. Συνολικά μέχρι στιγμής έχουν απεγκλωβιστεί περίπου 88.000 άνθρωποι και κάθε 39 λεπτά αναχωρεί ένα αεροπλάνο.
Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι είπε ότι σήμερα βρίσκονται στο αεροδρόμιο 5.400 Αμερικανοί στρατιώτες.

«Πρέπει να αποχωρήσουμε» επανέλαβε ο Τζο Μπάιντεν
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Τζο Μπάιντεν, υπεραμύνθηκε χθες της απόφασής του να διατάξει η αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν να έχει ολοκληρωθεί εντός της καθορισμένης προθεσμίας, δηλαδή ως την 31η Αυγούστου.

Επικαλούμενος τη «μεγεθυνόμενη» απειλή τρομοκρατικής ενέργειας του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) εναντίον στρατιωτών και των αφγανών και ξένων πολιτών που συγκεντρώνονται στο αεροδρόμιο της Καμπούλ στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης επιχείρησης εκκένωσης.

«Κάθε ημέρα επιχειρήσεων αυξάνει τον κίνδυνο για τους στρατιώτες μας», είπε ο αμερικανός πρόεδρος στο διάγγελμά του προς τους συμπολίτες, που καθυστέρησε αρκετές ώρες, «αρχίζοντας από τον σοβαρό και μεγεθυνόμενο κίνδυνο επίθεσης» του βραχίονα του ΙΚ στο Αφγανιστάν, του Ισλαμικού Κράτους στο Χορασάν (ΙΚΧ).

Ανησυχία για τρομοκρατικό χτύπημα στην Καμπούλ
Ανησυχία για τρομοκρατική απειλή στο αεροδρόμιο της Καμπούλ εξέφρασε σήμερα και Βρετανός αξιωματούχος. Παράλληλα και η Ρωσία εκτιμά ότι η τρομοκρατική απειλή στο Αφγανιστάν είναι αρκετά μεγάλη εξαιτίας της παρουσίας στην χώρα ατόμων που ανήκουν στο «Ισλαμικό Κράτος».

«Σε ό,τι αφορά (την ανησυχία) για τρομοκρατικές επιθέσεις, μπορούμε να επισημάνουμε μόνο ότι στο έδαφος του Αφγανιστάν, εκτός από τους Ταλιμπάν, υπάρχουν και εκπρόσωποι του "Ισλαμικού Κράτους". Δεν είναι γηγενείς κάτοικοι της χώρας αυτής, αλλά πρόκειται για πραγματικούς τρομοκράτες. Για τον λόγο αυτό φυσικά, ο κίνδυνος της τρομοκρατικής απειλής στο Αφγανιστάν είναι αρκετά μεγάλος», δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Επισπεύδει την επιχείρηση Βερολίνο και Γαλλία
Η Γερμανία θα συνεχίσει να απομακρύνει ανθρώπους από το Αφγανιστάν στο βαθμό που είναι υποχρέωσή της, δήλωσε νωρίτερα η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ ενώπιον των βουλευτών της γερμανικής ομοσπονδιακής βουλής (Μπούντεσταγκ) προσθέτοντας ωστόσο ότι αυτό είναι εφικτό σε συνεργασία με τις ΗΠΑ.

Οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις (Bundeswehr) έχουν μέχρι στιγμής απομακρύνει από το Αφγανιστάν περισσότερους από 4.500 ανθρώπους, ανακοίνωσε μέσω του Twitter το υπουργείο Εξωτερικών.

Περίπου 3.700 από αυτούς είναι Aφγανοί υπήκοοι και σχεδόν οι μισοί είναι γυναίκες και κορίτσια.

Είναι «πολύ πιθανό» οι επιχειρήσεις της Γαλλίας για την απομάκρυνση υπηκόων της από το Αφγανιστάν να ολοκληρωθούν αύριο Πέμπτη, όπως δήλωσε από την πλευρά του ο υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Κλεμάν Μπον στο τηλεοπτικό δίκτυο C News TV. Όπως είπε ο ίδιος, είναι απαραίτητη μια νέα συμφωνία που να αφορά το μεταναστευτικό μεταξύ της ΕΕ και της Βρετανίας.

Ο Τζο Μπάιντεν «κρέμασε» τους Ευρωπαίους
Μόλις επτά λεπτά χρειάστηκε ο Τζο Μπάιντεν για να σβήσει τις ελπίδες των Ευρωπαίων στην τηλεδιάσκεψη της G7 για παράταση της παραμονής των αμερικανικών στρατευμάτων στην Καμπούλ μετά την προθεσμία της 31ης Αυγούστου που ζητούσαν οι Βρετανοί, οι Γάλλοι και οι Ιταλοί.

Προς το παρόν έχουν σβήσει οι ελπίδες των Ευρωπαίων να αναγνωρίσει ο Μπάιντεν τη ζημιά που έκαναν οι χειρισμοί του στην αποχώρηση από το Αφγανιστάν αποδεχόμενος μια παραμονή των αμερικανικών στρατευμάτων έστω και για δύο 24ωρα πέραν της προθεσμίας της 31ης Αυγούστου.

Αφγανοί θα μπορούν να φύγουν και μετά τις 31 Αυγούστου από τη χώρα
Οι Ταλιμπάν αποδέχτηκαν ότι οι Αφγανοί θα μπορούν να φύγουν από τη χώρα τους και μετά την οριστική αποχώρηση των Αμερικανών στρατιωτών, στις 31 Αυγούστου, υποστηρίζει ένας Γερμανός διπλωμάτης, ο οποίος διαπραγματεύεται μαζί τους, έπειτα από μια συνάντηση που είχε με εκπροσώπους τους στο Κατάρ.

Ο αναπληρωτής επικεφαλής του πολιτικού γραφείου των Ταλιμπάν στο Κατάρ, ο Σερ Αμπάς Στανεκζάι, «με διαβεβαίωσε ότι οι Αφγανοί που διαθέτουν έγκυρα έγγραφα θα συνεχίσουν να έχουν τη δυνατότητα να ταξιδέψουν με εμπορικές πτήσεις μετά τις 31 Αυγούστου», έγραψε στο Twitter ο Μάρκους Πότσελ.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ