Σοκάρει η πρώτη γυναίκα δήμαρχος του Αφγανιστάν: Είμαι εδώ, περιμένω τους Ταλιμπάν να έρθουν να με σκοτώσουν

Σοκάρει η πρώτη γυναίκα δήμαρχος του Αφγανιστάν: Είμαι εδώ, περιμένω τους Ταλιμπάν να έρθουν να με σκοτώσουν

Η πρώτη γυναίκα δήμαρχος σε πόλη του Αφγανιστάν και υπερασπιστής των δικαιωμάτων των γυναικών, σοκάρει λέγοντας ότι περιμένει τους Ταλιμπάν να έρθουν και να την σκοτώσουν, μετά την ανάκτηση του ελέγχου της χώρας από την μαχητική ισλαμιστική οργάνωση.

Η 27χρονη Ζαρίφα Γκαφάρι είναι δήμαρχος της πόλης Μαϊντάν Σαρχ. Είναι η νεότερη δήμαρχος του Αφγανιστάν, έγινε η πρώτη γυναίκα δήμαρχος της επαρχίας Μαϊντάν Γουάρντακ το 2018 και υπερασπίζεται εδώ και χρόνια, τα δικαιώματα των γυναικών στη χώρα της, φιλοξενώντας τη δική της ραδιοφωνική εκπομπή και ιδρύοντας μια μη κυβερνητική οργάνωση που επικεντρώνεται στην οικονομική ενδυνάμωση των γυναικών.

«Κάθομαι εδώ και περιμένω να έρθουν» δήλωσε η Γκαφάρι στο βρετανικό iNews, για τους Ταλιμπάν. «Δεν υπάρχει κανείς να βοηθήσει εμένα και την οικογένειά μου. Απλά κάθομαι μαζί τους και με τον άντρα μου. Και θα έρθουν για ανθρώπους σαν εμένα και θα με σκοτώσουν. Δεν μπορώ να αφήσω την οικογένειά μου. Και στο κάτω κάτω της γραφής, πού να πάω;».

Η κατάρρευση της κυβέρνησης του Αφγανιστάν μετά την αποχώρηση του αμερικανικού στρατού από τη χώρα και η αναζωπύρωση του ελέγχου των Ταλιμπάν απειλεί άμεσα την ασφάλεια των γυναικών στο Αφγανιστάν, ιδίως ακτιβιστών, δημοσιογράφων και γυναικών πολιτικών, όπως η Γκαφάρι.

Έχει δεχθεί πολλές απειλές για τη ζωή της στο παρελθόν

Η 27χρονη δήμαρχος δέχθηκε μεγάλη επίθεση αναφορικά με την ηγεσία της στη σχετικά συντηρητική επαρχία της, καθώς και πολλές απειλές για θάνατο ενώ επέζησε από πολλές απόπειρες δολοφονίας της. Τον Νοέμβριο, ο πατέρας της, Αμπντούλ Γουάζι Γκαφάρι, ένας συνταγματάρχης στο αφγανικό στρατό, δολοφονήθηκε στην Καμπούλ, την πρωτεύουσα της χώρας. Η Γκαφάρι απέδωσε τη μοιραία επίθεση στους Ταλιμπάν. «Δε με θέλουν στο Μαϊντάν Σαρ. Γι’ αυτό σκότωσαν τον πατέρα μου» είχε δηλώσει τότε, σύμφωνα με τους New York Times. «Είμαι συντετριμμένη» πρόσθεσε. «Δεν ξέρω σε ποιον να βασιστώ. Αλλά δε θα σταματήσω τώρα ακόμη κι αν με κυνηγήσουν. Δε φοβάμαι πλέον να πεθάνω».

Τον περασμένο Μάιο, η Γκαφάρι είπε στο περιοδικό Time ότι η αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν δεν θα την αποτρέψει από το να συνεχίσει το έργο της. «Για περισσότερα από 60 χρόνια, οι άνδρες είχαν όλες τις ευκαιρίες, αλλά δεν πέτυχαν ή δεν βρήκαν λύσεις για τις συνεχιζόμενες συγκρούσεις. Είμαι τόσο σίγουρη ότι εμείς, ως γυναίκες, μπορούμε να τα καταφέρουμε καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον».

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS