Aφγανιστάν: Διαχωρισμός ανδρών - γυναικών στην εκπαίδευση - Εντείνεται ο φόβος

Aφγανιστάν: Διαχωρισμός ανδρών - γυναικών στην εκπαίδευση - Εντείνεται ο φόβος

Ένα μαύρο πέπλο έπεσε στην εκπαίδευση των γυναικών από τους Ταλιμπάν που ξανανοίγουν τα σχολεία αλλά με τους δικούς τους όρους


Το πραγματικό τους πρόσωπο δείχνουν μέρα με την ημέρα οι Ταλιμπάν,κυρίως απέναντι στις γυναίκες, μετατρέποντας τη ζωή τους σε πραγματική κόλαση.

Ειδικότερα, η Κριστάλ Μπαγιάτ μίλησε στους Τάιμς της Νέας Υόρκης απαιτώντας να μην καλυφθεί το πρόσωπό της. Είναι μια από λίγες γυναίκες που αψήφησαν ανοιχτά την εξουσία των Ταλιμπάν και διαδήλωσαν στην Καμπούλ για την εθνική επέτειο.

«Πολλές γυναίκες ήθελαν να υψώσουν τη φωνή τους. Αλλά φοβούνται να βγουν από το σπίτι. Η φωνή μου είναι η φωνή εκατομμυρίων γυναικών. Οι Ταλιμπάν μας είπαν ότι έχουμε μόνο 20 ημέρες ελευθερίας. Ήθελα να εκμεταλλευτώ αυτές τις ημέρες και να υψώσω τη φωνή μου. «Όλοι φοβούνται τώρα και κανείς δεν τολμά να πει κάτι κακό για τους Ταλιμπάν. Αλλά εγώ δε φοβάμαι. Αν είναι να με σκοτώσουν, μέχρι να γίνει αυτό θα αγωνίζομαι για αυτά που πιστεύω και δεν θα επιτρέψω να μου στερήσουν τα βασικά δικαιώματα».

Χωριστές τάξεις για αγόρια και κορίτσια

Ένα μαύρο πέπλο έπεσε στην εκπαίδευση των γυναικών από τους Ταλιμπάν που ξανανοίγουν τα σχολεία αλλά με τους δικούς τους όρους.

Με απόφαση των μουλάδων τους είναι πλήρης ο διαχωρισμός των φύλων σε όλες τις βαθμίδες. Στην πόλη Χεράτ, τα κορίτσια κάνουν μάθημα στην αυλή, με καλυμμένο το πρόσωπο. Κάποιες αντιδρούν δημόσια, στην κάμερα ρωσικού καναλιού. «Απαιτώ από τους Ταλιμπάν να μας αφήσουν να επιστρέψουμε στα μαθήματα, όπως γίνονταν προηγουμένως».

Άλλες φαίνεται να συμβιβάζονται, καθώς στο παρελθόν οι Ταλιμπάν δεν άφηναν τα κορίτσια να πάνε σχολείο. «Είμαστε χαρούμενες που οι Ταλιμπάν αποδέχονται το δικαίωμα των γυναικών στην εκπαίδευση».

Αποκαταστάθηκε επιτέλους η τάξη, λέει το στέλεχος των Ταλιμπάν που ανέλαβε το ρόλο του επιθεωρητή εκπαίδευσης στη Χεράτ. «Τα μαθήματα γίνονται κανονικά. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στο σύστημα».

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS