Ακάρ: «Η Ελλάδα συνεχίζει τις ψεύτικες απειλές και την εμμονή της να εξοπλιστεί»

Ακάρ: «Η Ελλάδα συνεχίζει τις ψεύτικες απειλές και την εμμονή της να εξοπλιστεί»

Επίθεση κατά της Ελλάδος σε όλα τα επίπεδα εξαπέλυσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, παίρνοντας τη «σκυτάλη» από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε Συμπόσιο για το Αιγαίο που διοργανώθηκε στη Σμύρνη, ενώ προσπάθησε να ανοίξει την βεντάλια της αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο πλευρών. Μάλιστα κατηγόρησε την Ελλάδα για επεκτατική πολιτική, ενώ ξεκαθάρισε ότι η Άγκυρα δεν θα επιτρέψει την επέκταση των χωρικών υδάτων κατά 12 ναυτικά μίλια.

«Η Ελλάδα συνεχίζει τις ψεύτικες απειλές και την εμμονή της να εξοπλιστεί», υποστήριξε ο Ακάρ, διαμηνύοντας ότι «κανένα σχέδιο δεν έχει πιθανότητα να υλοποιηθεί στην Ανατολική Μεσόγειο από τη στιγμή που δεν περιλαμβάνει την Τουρκία και τον τουρκικό λαό. Παρόλα αυτά, ορισμένοι Έλληνες πολιτικοί -μεταμορφωμένοι σε πρόβατα- εμφανίζονται σε διάφορα μέρη, κάθε μέρα σε διαφορετικό μέρος, και προσπαθούν να δημιουργήσουν μία τεχνητή ατζέντα που δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα».

«Βιώνουμε μία αντιπαράθεση με την Ελλάδα για την υφαλοκρηπίδα, το εύρος των χωρικών υδάτων, τον εναέριο χώρο, τη γραμμή FIR, την περιοχή έρευνας και διάσωσης, την παραβίαση του αποστρατικοποιημένου καθεστώτος των νησιών, την κυριαρχία νησιών και βραχονησίδων, των οποίων η κυριαρχία δεν έχει μεταβιβαστεί προς την Ελλάδα» είπε ο Ακάρ, ενώ ανέφερε ότι η Αθήνα αγνοεί τα δικαιώματα της Άγκυρας και της κατεχόμενης Κύπρου. Επίσης, κατηγόρησε την Ελλάδα για «προκλητικές απόπειρες εξοπλισμού και άλλες προκλητικές δραστηριότητες και πρακτικές που περιορίζουν τα δικαιώματα των Τούρκων της Δυτικής Θράκης, καθώς και υποστήριξη σε τρομοκρατικές οργανώσεις. Σε αυτές τις διαφορές προστίθενται επίσης και προβλήματα που προκύπτουν από την παράτυπη μετανάστευση και τη δράση της FRONTEX».

«Οι Έλληνες επιμένουν σε επιθετικές ενέργειες και ρητορικές»

Ο Τούρκος υπουργός υποστήριξε ότι παρά τις προσπάθειες της Τουρκίας να βρει λύσεις σύμφωνες με το διεθνές δίκαιο, «οι Έλληνες συνομιλητές μας επιμένουν να προβαίνουν σε κάθε είδους επιθετικές ενέργειες και ρητορικές που συχνά κλιμακώνουν τις εντάσεις προκειμένου να εκμηδενίσουν αυτές οι προσπάθειες».

Περιγράφοντας τα προβλήματα της υφαλοκρηπίδας, των χωρικών υδάτων, του εναέριου χώρου και της γραμμής FIR ως ξεχωριστά αλλά και αλληλένδετα προβλήματα, ο Ακάρ είπε: «Ισχυρίζονται ότι τα σύνορα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας φτάνουν μέσω των νησιών στην ανατολική Μεσόγειο μέχρι την ηπειρωτική Τουρκία και προβάλλουν παράνομες αξιώσεις για σχεδόν ολόκληρο το Αιγαίο Πέλαγος. Νομίζουμε ότι το Αιγαίο πρέπει να ληφθεί υπόψη συνολικά κατά τον καθορισμό των ορίων της υφαλοκρηπίδας και τα σύνορα πρέπει να σχεδιαστούν κατόπιν συμφωνίας και με βάση την αρχή της ευθυδικίας και σύμφωνα με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου».

«Όχι» στην επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων

Παράλληλα, ο Ακάρ ξεκαθάρισε ότι η Τουρκία δεν θα δεχθεί την επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στα 12 ναυτικά μίλια.

«Εάν η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια, μόνο το 1/5 του Αιγαίου θα παραμείνει ως ανοικτή θαλάσσια περιοχή και περίπου τα 2/3 αυτής θα γίνουν ελληνικά χωρικά ύδατα. Αυτό σημαίνει ότι θα γίνει μία ελληνική λίμνη», σημείωσε, προσθέτοντας ότι κάτι τέτοιο σημαίνει ότι το πολεμικό ναυτικό της Τουρκίας δεν θα μπορεί «να φτάσει στη Μεσόγειο μέσω διεθνών υδάτων. Η Τουρκία θα υποστεί σημαντικές απώλειες όσον αφορά τη ναυτιλία, την ασφάλεια και τους πόρους στο Αιγαίο. Ταυτόχρονα, ακόμη και οι τρίτες χώρες θα πρέπει να παίρνουν άδεια από την Ελλάδα για να περάσουν από το Αιγαίο. Η Τουρκία δεν είναι δυνατόν να το δεχτεί ποτέ αυτό».

Επίσης, υποστήριξε ότι ο εναέριος χώρος και το FIR πάνω από το Αιγαίο προκάλεσε ένταση ανάμεσα στις δύο πλευρές. «Τα όρια του εναέριου χώρου δεν μπορούν να υπερβαίνουν τα όρια των χωρικών υδάτων. Ωστόσο, η Ελλάδα ισχυρίζεται ότι έχει 10 μίλια εναέριου χώρου παρότι το πλάτος των χωρικών υδάτων της είναι 6 μίλια. Δηλαδή, ένα πλοίο στα διεθνή ύδατα δεν παραβιάζει τα χωρικά ύδατα, αλλά από τη στιγμή που ένα ελικόπτερο απογειώνεται από αυτό το πλοίο, τότε παραβιάζει τον εναέριο χώρο. Μόνο η Ελλάδα υποστηρίζει αυτόν τον περίεργο, παράλογο και παράνομο ισχυρισμό. Δεν υπάρχει πουθενά αλλού στον κόσμο μία τέτοια πρακτική ούτε στο παρελθόν ούτε σήμερα. Παρόλο που δεν το αποδεχόμαστε, η Ελλάδα με τα όνειρά της να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα σε 12 μίλια, αγνοώντας τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και τις αρχές της λογικής, θέλει να επεκτείνει και τον εναέριο χώρο της. Πρέπει να αντιληφθεί ότι αυτά είναι φρούδα όνειρα. Η Ελλάδα δείχνει επίσης τη γραμμή FIR, η οποία αποτελεί μία τεχνική γραμμή, ως περιοχή κυριαρχίας της. Παραβιάζοντας τη Σύμβαση του ICAO του Σικάγου του 1944, ζητά από στρατιωτικά αεροσκάφη που εισέρχονται στο FIR Αθηνών να υποβάλουν σχέδιο πτήσης και δέχεται το αντίθετο ως παραβίαση του εναέριου χώρου. Επίσης, θέλει να πραγματοποιεί έρευνα και διάσωση σε έδαφος της Τουρκίας, αποδεχόμενος ταυτόχρονα το όριο της γραμμής FIR ως όριο «Περιοχής Αναζήτησης και Διάσωσης». Δεν υπάρχει τέτοια πρακτική στο διεθνές δίκαιο στον κόσμο», ανέφερε.

Αναφερόμενος στον εξοπλισμό της Ελλάδας ο Ακάρ είπε: «Η Ελλάδα παραβιάζει το καθεστώς τουλάχιστον σε 16 από τα 23 Νησιά με αποστρατικοποιημένο καθεστώς, διατηρώντας εκεί στρατιωτικές μονάδες και όπλα και σε κάθε ευκαιρία επιδιώκει να ακυρώσει τις διεθνείς συμφωνίες, ειδικά τη Συνθήκη της Λωζάνης». Όπως σημείωσε, «η Ελλάδα προσπαθεί να συμπεριλάβει αυτά τα νησιά σε διάφορες ασκήσεις και προσπαθεί να χρησιμοποιήσει το ΝΑΤΟ και τις τρίτες χώρες ως εργαλείο για τις δικές της αξιώσεις. Η Ελλάδα συνεχίζει την προκλητική της στάση ανακοινώνοντας περιττές NAVTEX/NOTMAR/NOTAM. Με αυτές τις δραστηριότητες παραβιάζεται το Τουρκο-Ελληνικό Μνημόνιο Κατανόησης του 1988 και το Μορατόριουμ που καθορίζεται στη Συμφωνία της Βέρνης του 1976. Παρά τις διπλωματικές προσπάθειες της Τουρκίας, συνεχίζει την παράνομη στάση της».

Αμφισβήτησε την κυριαρχία πολλών νησιών του Αιγαίου

Ο Ακάρ έθεσε και ζήτημα κυριαρχίας νησιών του Αιγαίου, κατηγορώντας την Ελλάδα ότι «τα βάζει προς πώληση και εκμμεταλλεύεται διεθνείς πρωτοβουλίες, όπως περιβαλλοντικά και ενεργειακά προγράμματα της ΕΕ, αρχαιολογικές και κτηματολογικές μελέτες»

« Δεν είναι δυνατόν να δεχτούμε μονομερή και de facto βήματα. Όλες αυτές οι προσπάθειες αποκαλύπτουν με μεγαλύτερη σαφήνεια την επεκτατική αντίληψη της Ελλάδας, η οποία καθιερώθηκε επίσημα το 1832», ανέφερε ο Χουλουσί Ακάρ, λέγοντας ότι τότε η χώρα είχε έκταση 47,517 χιλιάδες τ.μ. «μέσα και γύρω από την Πελοπόννησο και έφτασε να έχει σχεδόν 3 φορές το μέγεθός της Πελοποννήσου μέχρι σήμερα μετά από 7 στάδια».

Κατηγόρησε την Ελλάδα για επεκτατικές αξιώσεις

«Στην ανατολική Μεσόγειο, η Ελλάδα και η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση της Νότιας Κύπρου προσπαθούν να επιβάλουν τις επεκτατικές αξιώσεις τους και να φυλακίσουν την Τουρκία, η οποία έχει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στη Μεσόγειο με περίπου 1900 χιλιόμετρα, στον κόλπο της Αττάλειας», είπε.

Σε αυτό το πλαίσιο, επανέλαβε ότι η Ελλάδα ζητά θαλάσσια κυριαρχία 40.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα για το Καστελόριζο, που είναι 10 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ενώ απέχει μόλις 1.950 μέτρα από την Τουρκία και 600 χιλιόμετρα από την Ελλάδα.

Παράλληλα, κατηγόρησε την Κύπρο για παράνομες ενέργειες και ότι αγνοεί τα δικαιώματα της Τουρκοκυπριακής πλευρπάς. «Η Τουρκία είναι μέτοχος και δικαιούχος του φυσικού πλούτου και να ενεργήσουν ανάλογα. Η Ελλάδα, σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο, στοχεύει να επωφελείται από πόρους όπως το φυσικό αέριο και την αλιεία, συνάπτοντας διμερείς συμφωνίες οριοθέτησης ΑΟΖ με άλλα παράχθια κράτη και εφαρμόζοντας πρακτικές, προσπαθώντας με τετελεσμένα να εκθέσει την Τουρκία στα μάτια της διεθνούς κοινότητας. Εμείς επιμένουμε στην προστασία των ίσων κυριαρχικών δικαιωμάτων και την δίκαιη κατανομή των πόρων στις θαλάσσιες περιοχές δικαιοδοσίας στην ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο και οι δραστηριότητές μας στις περιοχές εντός των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας μας θα συνεχιστούν».

Ο Ακάρ αντέδρασε επίσης στην οδηγία που εξέδωσε η ελληνοκυπριακή πλευρά σχετικά με το βιβλίο που περιείχε αναφορές στον Ατατούρκ. «Είναι ένα παράδειγμα στρεβλής και εχθρικής νοοτροπίας. Το απορρίπτουμε και το καταδικάζουμε σθεναρά», ανέφερε.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS