Αμερικανικές Εκλογές 2020: Πότε θα ξέρουμε ποιος εκλέχθηκε πρόεδρος

Αμερικανικές Εκλογές 2020: Πότε θα ξέρουμε ποιος εκλέχθηκε πρόεδρος

Μπορεί στο παρελθόν, πολλοί νικητές σε αντίστοιχες αναμετρήσεις να προέκυψαν νωρίς τη βραδιά της εκλογικής αναμέτρησης, η αυξημένη επιστολική ψήφος όμως αναμένεται να καθυστερήσει την ανακοίνωση των οριστικών αποτελεσμάτων στις Αμερικανικές Εκλογές 2020.

Σύμφωνα με ανάλυση των New York Times, που απευθύνθηκε στους υπεύθυνους των εκλογικών κέντρων σε κάθε πολιτεία των ΗΠΑ, ένας σημαντικός αριθμός εκλογικών αναμετρήσεων ίσως παραμείνει αμφίρροπος για αρκετή ώρα, ακόμη και ημέρες μετά το βράδυ των εκλογών.

Μόλις 9 από τις 52 πολιτείες των ΗΠΑ υπολογίζουν να έχουν καταμετρημένο το 98% των ψήφων έως το μεσημέρι της επομένης των αμερικανικών εκλογών 2020. Αντίστοιχα, 22 πολιτείες επιτρέπουν την καταμέτρηση ψηφοδελτίων που φέρουν σφραγίδα ταχυδρομείου ακόμη και μετά την ημέρα των εκλογών.

Οι πολιτείες που δεν θα καταμετρήσουν άμεσα την επιστολική ψήφο

Σύμφωνα με τους New York Times, τόσο η πολιτεία της Νέας Υόρκης, όσο όμως και εκείνη της Αλάσκας δεν θα δώσουν καθόλου στοιχεία για την επιστολική ψήφο το βράδυ των αμερικανικών εκλογών 2020. Την ίδια ώρα, οι αμφίρροπες πολιτείες του Μίσιγκαν και της Πενσιλβάνια αναμένεται να ανακοινώσουν το οριστικό επίσημο αποτέλεσμα αρκετές ημέρες αργότερα. 

Η αύξηση της επιστολικής ψήφου, εξαιτίας της πανδημίας, ενδεχομένως να πολλαπλασιάσει και τον αριθμό των προσωρινών ψήφων, καθυστερώντας ακόμη περισσότερο την καταμέτρηση.

«Προσωρινές» χαρακτηρίζονται οι ψήφοι πολιτών των οποίων το δικαίωμα ψήφου αμφισβητείται στα εκλογικά κέντρα. Οι υπεύθυνοι των κέντρων αυτών δέχονται μεν το ψηφοδέλτιό τους, αυτό όμως δεν προσμετράται παρά μόνο σε δεύτερο χρόνο, εφόσον διασταυρωθούν τα στοιχεία του πολίτη και επαληθευτεί το δικαίωμά του να ψηφίσει.

Γιατί αναμένεται να αυξηθεί ο αριθμός των προσωρινών ψήφων

Όπως αναφέρουν οι New York Times, ο αριθμός των προσωρινών ψήφων συνήθως δεν είναι μεγάλος και ως εκ τούτου δεν επηρεάζει το τελικό αποτέλεσμα. Δεδομένου όμως ότι στις αμερικανικές εκλογές 2020 η επιστολική ψήφος έχει γενικευτεί, κάτι τέτοιο μπορεί να αλλάξει.

Για παράδειγμα, όσοι έκαναν μεν αίτηση να ψηφίσουν μέσω επιστολικής ψήφου, αλλά επιλέξουν τελικά να μεταβούν σε κάποιο εκλογικό κέντρο, είναι αναγκασμένοι να παραδώσουν μια τέτοια προσωρινή ψήφο. Για την ακρίβεια, κάτι τέτοιο προβλέπεται σε 23 πολιτείες, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα διπλών ψηφοδελτίων.

Σε κάθε περίπτωση, τα επίσημα αποτελέσματα των αμερικανικών εκλογών 2020 δεν επικυρώνονται παρά εβδομάδες μετά την ημέρα των εκλογών, με την ημερομηνία της πλήρους καταμέτρησης να διαφοροποιείται από πολιτεία σε πολιτεία.

Η «παγίδα» της μετάδοσης των πρώτων αποτελεσμάτων

Την ίδια ώρα, «παγίδα» στην ανάγνωση του αποτελέσματος για τις εκλογές στις ΗΠΑ μπορεί να αποτελέσει η μέθοδος με την οποία καταμετρά τα ψηφοδέλτια κάθε πολιτεία.

Σε ορισμένες πολιτείες, όπως σε Αριζόνα, Βόρεια Καρολίνα και Φλόριντα, η καταμέτρηση ξεκινά από τις επιστολικές ψήφους, όπου ο Τζο Μπάιντεν θεωρείται πως έχει προβάδισμα. Το γεγονός αυτό ενδεχομένως να σχηματίσει μια πολύ διαφοροποιημένη εικόνα τις πρώτες ώρες τις ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων, από εκείνη που θα διαμορφωθεί στο τέλος.

Αντίστοιχα, περιοχές που ξεκινούν με την καταμέτρηση των ψηφοδελτίων όσων ψήφισαν σε εκλογικό κέντρο, όπως η Βιρτζίνια, ίσως να δώσουν ευρύ προβάδισμα στην αρχή της εκλογικής βραδιάς στον Ντόναλντ Τραμπ.

Με την ίδια λογική, πολιτείες που θα μοιάζουν να «γέρνουν» υπέρ του Τραμπ το βράδυ, ίσως «βαφτούν» μπλε μετά την καταμέτρηση των επιστολικών ψήφων. Μια διαδικασία που για ορισμένες πολιτείες ίσως χρειαστεί μερικά εικοσιτετράωρα μετά την ημέρα των αμερικανικών εκλογών 2020.

Το «βαρόμετρο» των κομητειών που θα κρίνουν το αποτέλεσμα

Αμερικανός εκλογολόγος, ωστόσο, σημειώνει πως για να είναι αξιόπιστη η εκτίμηση της δυναμικής των δύο αντιπάλων το βράδυ των αμερικανικών εκλογών 2020, θα πρέπει κανείς να παρακολουθεί τα αποτελέσματα στις κομητείες κάθε πολιτείας.

«Αν μια κομητεία είναι περισσότερο ή λιγότερο υπέρ του Τραμπ σε σχέση με τις εκλογές του 2016, αυτό θα αποτελέσει μια πολύ ενδιαφέρουσα πληροφορία για το πώς θα κυλήσει η εκλογική αναμέτρηση», σημειώνει χαρακτηριστικά ο Τσαρλς Στιούαρτ.

Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία, πολλοί Δημοκρατικοί ψηφοφόροι έχουν ήδη ασκήσει το εκλογικό τους δικαίωμα, ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι αναμένεται να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες όταν αυτές θα ανοίξουν, πράγμα που σημαίνει ότι τα πρώτα αποτελέσματα ίσως εμφανίζουν μπροστά τον Τραμπ, προτού ισορροπήσει η κατάσταση αργότερα υπέρ του Μπάιντεν. «Θεωρώ ότι όλοι μας μπορούμε να φανταστούμε ένα σενάριο με τον Τραμπ να δηλώνει νικητής προτού επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα ή έχουν καταμετρηθεί σωστά οι ψήφοι», λέει η Έμα Σόρτις, ερευνήτρια του Πανεπιστημίου RMIT. «Και αυτό είναι εξαιρετικά επικίνδυνο».

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS