Απειλεί τις ΗΠΑ ο Ερντογάν: Αν δεν προχωρήσουν τα F-16, θα στραφούμε αλλού, όπως κάναμε με τους S-400

Απειλεί τις ΗΠΑ ο Ερντογάν: Αν δεν προχωρήσουν τα F-16, θα στραφούμε αλλού, όπως κάναμε με τους S-400

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν χάνει ευκαιρία και προκαλεί με κάθε τρόπο. Αυτή τη φορά στο «στόχαστρο» του Τούρκου προέδρου βρέθηκαν οι ΗΠΑ, καθώς σε συζήτηση που είχε ο ο ίδιος με Τούρκους δημοσιογράφους, κατά την επιστροφή του από το Αζερμπαϊτζάν, έθεσε το θέμα με την πώληση των F-16 από τις ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, ο Τούρκος πρόεδρος σημείωσε πως ένας μόνο γερουσιαστής (Μενέντεζ) δεν μπορεί να καθορίσει όλη τη διαδικασία, προσθέτοντας, πάντως, πως ακόμα κι αν δεν προχωρήσει η δουλειά με τις ΗΠΑ, η Τουρκία μπορεί να στραφεί σε άλλες επιλογές «όπως έκανε με τους S-400».

«Όπως γνωρίζετε, οι εργασίες μας για το F-16 ξεκίνησαν πέρυσι και η διαδικασία αυτή συνεχίζεται σύμφωνα με τον προγραμματισμό μας. Στις συναντήσεις του με τον Χουλουσί Ακάρ, ο Αμερικανός Υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι το υποστηρίζουν ως διοίκηση, ως υπουργείο και στρατιωτικά. Προηγουμένως, το δικό μας Υπουργείο Εθνικής Άμυνας πραγματοποίησε τέσσερις συναντήσεις μεταξύ αντιπροσωπειών, τρεις στην Τουρκία και μία στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η διαδικασία συνεχίζεται» δήλωσε αρχικά ο Ερντογάν.

Τι είπε για Μενέντεζ και Ελλάδα

Αναφορικά με την αρνητική στάση Μενέντεζ, ο Τούρκος πρόεδρος σημείωσε: «Οι δηλώσεις γερουσιαστών όπως ο Μενέντεζ αποτελούν προσωπική του άποψη, προσωπικοί του ισχυρισμοί και δεν αντικατοπτρίζουν με κανένα τρόπο μια θεσμική κατάσταση. Επιπλέον, οι σχέσεις τους με την Ελλάδα αποτελούν επίσης αντικείμενο ξεχωριστής μελέτης. Γιατί είναι τόσο προκατειλημμένοι σε αυτό; Ο ίδιος ο Στόλτενμπεργκ εξέφρασε την αμεροληψία του για το θέμα αυτό τις τελευταίες ημέρες, στη συνάντηση των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ. Δήλωσε ότι η παράδοση των F-16 στην Τουρκία είναι ένα σημαντικό γεγονός όχι μόνο για την Τουρκία αλλά και για το ΝΑΤΟ, και ότι όσο πιο ισχυρή είναι η Τουρκία, τόσο πιο ισχυρό θα είναι και το ΝΑΤΟ. Ως εκ τούτου, παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις και τη διαδικασία. Κάναμε και συνεχίζουμε να κάνουμε ό,τι πρέπει να κάνουμε για ένα θετικό αποτέλεσμα».

Και συνέχισε, εκβιάζοντας με τον τρόπο του τις ΗΠΑ, πως αν δεν προχωρήσει η διαδικασία με τα F-16, η Τουρκία μπορεί να στραφεί σε άλλες επιλογές, όπως έκανε με τους S-400.

«Από την άλλη πλευρά, η παγκόσμια αγορά είναι μεγάλη, οπότε υπάρχουν διάφορες λύσεις. Η αντίθεση του Μενέντεζ από μόνη της δεν εμποδίζει αυτό το έργο. Οποιοσδήποτε μπορεί να προτείνει κάτι, αλλά το νομοσχέδιο πρέπει να περάσει από το Κογκρέσο. Κατά την τελευταία μου επίσκεψη στην Αμερική, είχα κάποιες πολύ θετικές συναντήσεις με τους εκπροσώπους της Γερουσίας και του Κογκρέσου. Σε αυτές τις συναντήσεις, είδα επίσης γερουσιαστές που είπαν: ‘’Θα συναντηθώ προσωπικά με τον Μενέντεζ’’ και είδα ότι δεν αποδέχθηκαν αυτή την προσέγγιση του Μενέντεζ. Επομένως, το όλο θέμα εδώ είναι πώς θα ενεργήσει το Κογκρέσο και η Γερουσία γενικά. Φυσικά, η Αμερική δεν είναι η μόνη διέξοδος για εμάς. Όταν κριθεί απαραίτητο, συζητάμε επίσης εναλλακτικές λύσεις εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών, όπως ακριβώς και με τους S400. Έχουμε τέτοιες εναλλακτικές λύσεις στη διάθεσή μας», δήλωσε με εμπρηστικό τρόπο ο Ερντογάν.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ