ΚΟΣΜΟΣ

Politico: Απέτυχε η απόπειρα του «Βρούτου» Ρέντσι να ρίξει την κυβέρνηση του «Καίσαρα» Κόντε

Πάνω που έδειχνε ξεγραμμένος, έτοιμος να χάσει οριστικά το τιμόνι της Ιταλίας, που κρατά στα χέρια του εδώ και δυόμισι χρόνια, ο Τζουζέπε Κόντε κατάφερε γι’ άλλη μια φορά να σταθεί όρθιος απ’ την τρικλοποδιά που του έβαλε αυτή τη φορά ο Ματέο Ρέντσι.

Ένας graffiti writer απεικόνισε τον περασμένο Σεπτέμβριο σε τοίχο του Μιλάνου τον Ρέντσι ως «Βρούτο», έναν από τους συνωμότες που κράδαιναν μαχαίρι κι ήταν έτοιμοι να κόψουν το νήμα της ζωής του «Καίσαρα» Ιταλού πρωθυπουργού. Και πράγματι, ο Ρέντσι λίγο έλειψε να τα καταφέρει όταν απέσυρε τους υπουργούς του κόμματός του, Italia Viva, από την κυβέρνηση βυθίζοντας την Ιταλία σε πολιτικό χάος.


Μόνον, που τελικά το πλήγμα δεν ήταν θανάσιμο, αφού ο Κόντε απέδειξε την περασμένη εβδομάδα πόσο σκληρό καρύδι είναι, όπως σχολιάζει το Politico, προκαλώντας τον αμφισβητία του σε μια αντιπαράθεση στο Κοινοβούλιο, όπου κατάφερε να λάβει την αναγκαία υποστήριξη σε Βουλή και Γερουσία -ακόμη και από αντάρτες άλλων κομμάτων και ανεξάρτητους – για να παραμείνει ζωντανή η κυβέρνησή του, αν και δεν εξασφάλισε την απόλυτη πλειοψηφία και τώρα ψάχνει τρόπους να την ανακτήσει

 

Ήταν η δεύτερη φορά που ο Κόντε «επέζησε μιας απόπειρας πολιτικής δολοφονίας», όπως αναφέρει το Politico, με τον Ρέντσι να πέφτει έξω στους υπολογισμούς του όπως και την πρώτη φορά ο ηγέτης της ακροδεξιάς Λέγκα, Ματέο Σαλβίνι, όταν προσπάθησε με την ελπίδα να αναλάβει αυτός την πρωθυπουργία τον Αύγουστο του 2019 και απέτυχε να πυροδοτήσει πρόωρες εκλογές με αποτέλεσμα να βρίσκεται έκτοτε στην αντιπολίτευση. Η ικανότητα προσαρμοστικότητας του πραγματιστή Κόντε αποδείχθηκε -κλειδί στην επιβίωσή του, αλλά στα χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία έχει καταφέρει να συγκεντρώσει και πολιτικό κεφάλαιο εντός των συνόρων με τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, αλλά και εκτός με την εξασφάλιση για τη χώρα του ενός σημαντικού ποσοστού (28%) των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ.

 

Τα άσχημα νέα για τον Κόντε είναι ότι βρίσκεται επικεφαλής μιας εύθραυστης κυβέρνησης μειοψηφίας των Πεντάστερων με το Δημοκρατικό Κόμμα. Δεν είναι εύκολο να κυβερνήσεις έτσι, αλλά όχι αδύνατο», σχολιάζουν πολιτικοί αναλυτές. Τα καλά νέα είναι ότι απολυτρώθηκε από τον Ρέντσι, ένα αγκάθι στα πλευρά του εδώ και μήνες. Ηγέτες της αντιπολίτευσης ζητούν πρόωρες κάλπες, αλλά στον κυβερνητικό συνασπισμό δεν το σκέφτονται επειδή με τη συνταγματικές μεταρρυθμίσεις που πέρασαν σε δημοψήφισμα στις επόμενες εκλογές ο αριθμός των βουλευτών θα μειωθεί κατά το ένα τρίτο κι ακόμη και το κόμμα του Ρέντσι μπορεί να βρεθεί εκτός. Κι αν ο Κόντε επιβιώσει μέχρι τον Ιούλιο, σχολιάζει το Politico, δεν αποκλείεται να παραμείνει στο πόστο του μέχρι τις επόμενες προγραμματισμένες εθνικές εκλογές την άνοιξη του 2022… Εκτός κι αν εκδηλωθεί και νέα απόπειρα πολιτικής του δολοφονίας…

 ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΓΙΩΡΓΟΣ Ν. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Να ξεσκλαβωθούμε ή να πεθάνουμε

 Copyright © 2014 - 2021 YSTEROGRAFO NEWS