ΚΟΣΜΟΣ

Αντιμέτωπος με νέα ανταρσία ο Μακρόν: Αυτονομιστές στην Κορσική απειλούν με επιστροφή στη βία

Κατεπείγουσα έρευνα διέταξε η αντιτρομοκρατική υπηρεσία στην Κορσική μετά τις απειλές μιας νέας εθνικιστικής ομάδας να αναλάβει βίαιη δράση αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους για μεγαλύτερη αυτονομία από τη Γαλλία.

Οι Κορσικανοί εθνικιστές διαμαρτύρονται για την «πολιτική και πολιτισμική κυριαρχία» της Γαλλίας στο νησί της Μεσογείου και ζητούν επίμονα την αναγνώριση των «εθνικών δικαιωμάτων» τους. Βλέποντας το αυτονομιστικό κίνημα να κερδίζει έδαφος ο Εμανουέλ Μακρόν είχε επισκεφθεί πριν από ενάμιση χρόνο την Κορσική κι απηύθυνε έκκληση για την ενότητα της Γαλλικής Δημοκρατίας.

Κορσικανοί αυτονομιστές εκτοξεύουν νέες απειλές σε βίντεο
Αλλά το καζάνι της οργής των αυτονομιστών δεν σταμάτησε να βράζει και οι φόβοι για μια επιστροφή στη βία αναζωπυρώθηκαν την περασμένη Δευτέρα όταν πέντε μαυροντυμένοι άνδρες με καλυμμένα τα πρόσωπα εμφανίστηκαν σε βίντεο και δεσμεύτηκαν να αναβιώσουν το διαβόητο «Εθνικό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Κορσικής» (FLNC).

Το FLNC είχε σταματήσει προ πενταετίας μια ένοπλη δράση σχεδόν τεσσάρων δεκαετών, στη διάρκεια της οποίας είχε εξαπολύσει -μαζί με άλλα αυτονομιστικά κινήματα που υποστηρίζουν την ανεξαρτησία της Κορσικής- χιλιάδες επιθέσεις κατά αστυνομικών τμημάτων και εξοχικών κατοικιών προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον 40 ανθρώπων.

Το FLNC θεωρείται επίσης υπεύθυνο για ένοπλες ληστείες και εκβιασμούς μέσω των λεγόμενων «επαναστατικών φόρων». Τα μέλη της “ FLNC Per l'Indipendenza” (“FLNC για την ανεξαρτησία”), όπως αυτοαποκαλείται η νέα αυτονομιστική οργάνωση, είπαν σε ανακοίνωσή τους που έστειλαν στην τοπική εφημερίδα Corse-Matin, ότι θα βάλουν στο σταυρόνημά τους περιουσίες του γαλλικού κράτους, αλλά δεν θα στραφούν κατά ατόμων. Και έθεσαν μια σειρά αιτημάτων, όπως η απαγόρευση των ξένων επενδύσεων στην Κορσική και η αντικατάσταση όλων των «ξένων υπαλλήλων» από Κορσικανούς σε όλους τους κλάδους. Την κατεπείγουσα έρευνα, που διέταξε η εισαγγελία στο Αιάκειο, συντονίζει ομάδα ειδικών από το Παρίσι. Η γαλλική κυβέρνηση έχει κατ’ επανάληψη αρνηθεί να προβεί σε μεγάλες παραχωρήσεις προς την αυτονομία αλλά έχει δηλώσει πρόθυμη να αναγνωρίσει τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της Κορσικής.

 ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
 Copyright © 2020 YSTEROGRAFO NEWS