Βαρύ κλίμα για τον Ερντογάν στις Βρυξέλλες - Πίεση για κυρώσεις, εκνευρισμός και στο Βερολίνο

Βαρύ κλίμα για τον Ερντογάν στις Βρυξέλλες - Πίεση για κυρώσεις, εκνευρισμός και στο Βερολίνο

Πιεσμένος από τη νίκη Μπάιντεν στις αμερικανικές εκλογές και την έντονη δυσαρέσκεια στις Βρυξέλλες για την συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιχειρεί να αναστρέψει το κλίμα.

Με καχυποψία παρακολουθεί τις κινήσεις του Τούρκου προέδρου η Αθήνα που επιμένει στις κυρώσεις αν δεν υπάρξουν έμπρακτες αποδείξεις για την αλλαγή στάσης.

Τις τελευταίες ημέρες είναι εμφανής η προσπάθεια της τουρκικής ηγεσίας να ρίξει τους τόνους της αντιπαράθεσης με την Ευρώπη, τουλάχιστον σε επίπεδο ρητορικής, με τον τούρκο πρόεδρο να μιλά για τον προσανατολισμό της χώρας του προς Δυσμάς. «Σχεδιάζουμε να χτίσουμε το μέλλον μας μαζί με την Ευρώπη», δήλωσε το Σάββατο, ενώ την Κυριακή είπε ότι «βλέπουμε τον εαυτό μας ως αναπόσπαστο κομμάτι της Ευρώπης».

Επιμένουν σε κυρώσεις κατά της Τουρκίας οι Ευρωπαίοι -Εκνευρισμός Γερμανίας με Αγκυρα

Η αλλαγή στάσης αποδίδεται στην μεγάλη πίεση που δέχεται η τουρκική οικονομία και η απώλεια του βασικού συμμάχου που διατηρεί στην Ουάσινγκτον, Ντόναλντ Τραμπ. Επίσης, στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες έχει διαμορφωθεί πολύ βαρύ κλίμα για την Άγκυρα και πληθαίνουν οι φωνές για την επιβολή κυρώσεων στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής στις 10 και 11 Δεκεμβρίου.

Γαλλία και Αυστρία ζητούν κυρώσεις εδώ και τώρα, στο Βερολίνο επικρατεί εκνευρισμός μετά το φιάσκο της διαμεσολάβησης και το ολλανδικό κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ του εμπάργκο όπλων στην Τουρκία. Τους προηγούμενους μήνες η Άγκυρα ξόδεψε πολύ εύκολα τις δεύτερες ευκαιρίες που της δόθηκαν και την ανοχή που επέδειξαν ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες για τους δικούς τους λόγους.

Παράλληλα έχει εκλείψει η αφέλεια που ίσως χαρακτήριζε την στάση ορισμένων ηγετών, ότι αρκούν μερικές προειδοποιήσεις για να επιστρέψει η Τουρκία στον δρόμο του διαλόγου και της συνεννόησης. Υπό αυτό το πρίσμα, δεν αρκούν μερικές απλές διακηρύξεις για διάθεση συνεργασίας με την Ευρώπη, από την πλευρά του κ. Ερντογάν, αλλά πράξεις και συγκεκριμένες δεσμεύσεις. Αυτό υποστήριξε χθες ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Υβ Λε Ντριάν, δηλώνοντας «δεν αρκεί το ότι εδώ και δύο, τρεις ημέρες, διαπιστώνουμε κατευναστικές δηλώσεις εκ μέρους του Προέδρου Ερντογάν, χρειάζονται πράξεις».

Επιφυλακτική η Αθήνα για τις προθέσεις της Τουρκίας

Επιφυλάξεις υπάρχουν στην Αθήνα για τις πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας. Κυρίαρχη εκτίμηση είναι ότι στόχος της μεταστροφής είναι η αποφυγή κυρώσεων στην Σύνοδο Κορυφής και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει αμέσως μετά να επανέλθει η Αγκυρα στον δρόμο των προκλήσεων. Η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Ενέργειας για ολοκλήρωση των ερευνών του Oruc Reis στις 29 Νοεμβρίου και την απόσυρση του από την περιοχή είναι πιθανό να εντάσσεται σε αυτή την τακτική και όχι σε μια ειλικρινή προσπάθεια να σταματήσει τις παράνομες δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο.

Κανείς δεν αποκλείει το ενδεχόμενο αμέσως μετά, στις αρχές Δεκεμβρίου, η Aγκυρα να εκδηλώσει επισήμως την πρόθεση της για επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών. Αλλωστε, προϊδέασε με τις δηλώσεις του ο εξ απορρήτων σύμβουλος του Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν.

Αρκεί αυτό για να πέσει στα «μαλακά» η Άγκυρα στην επικείμενη Σύνοδο; Ξεκάθαρη απάντηση δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή. Τα μέτωπα είναι πολλά, καθώς πέρα από τις παράνομες ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο και την παραβίαση των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών στα Βαρώσια, υπάρχει δυσαρέσκεια και προβληματισμός για τις τουρκικές παρεμβάσεις στην Λιβύη, τη Συρία και τον Καύκασο. Το ανατολίτικο παζάρι που εμφανίζεται διατεθειμένος να ξεκινήσει ο Τούρκος πρόεδρος κρύβει πολλές παγίδες και πολλοί στην Ευρώπη αντιλαμβάνονται ότι διακυβεύεται το κύρος της Ένωσης αν εκτεθεί για άλλη μια φορά από τις κινήσεις Ερντογάν.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ