Βέλγιο: Η οικονομία της ΕΕ κινδυνεύει με πλήρη κατάρρευση λόγω ενεργειακής κρίσης, προειδοποιεί ο πρωθυπουργός

Βέλγιο: Η οικονομία της ΕΕ κινδυνεύει με πλήρη κατάρρευση λόγω ενεργειακής κρίσης, προειδοποιεί ο πρωθυπουργός

Ο Βέλγος πρωθυπουργός Αλεξάντερ ντε Κρο προειδοποίησε ότι η Ευρώπη πρέπει να δράσει άμεσα για να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση.

Σε διαφορετική περίπτωση υπάρχει κίνδυνος θεμελιώδους οικονομικής κατάρρευσης από την οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση θα δυσκολευτεί να ανακάμψει.

«Μερικές ακόμα εβδομάδες όπως αυτή που διανύουμε και η ευρωπαϊκή οικονομία θα σταματήσει. Η ανάκαμψη από αυτό θα είναι πολύ πιο περίπλοκη από την παρέμβαση στις αγορές φυσικού αερίου σήμερα. Ο κίνδυνος αυτού είναι η αποβιομηχάνιση και ο σοβαρός κίνδυνος θεμελιωδών κοινωνικών αναταραχών», είπε ο Ντε Κρο την Πέμπτη σε συνέντευξή του στο Bloomberg News.

Πρωθυπουργός Βελγίου: Να επιβληθεί άμεσα το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να επιβάλει χωρίς καθυστέρηση ένα ευρύ ανώτατο όριο τιμών στο εμπόριο φυσικού αερίου στο μπλοκ, εάν θέλει να σώσει τις βιομηχανίες της από το κλείσιμο.

«Ειλικρινά δεν βλέπω άλλη επιλογή πέρα από παρεμβάσεις στην αγορά. Δεν έχουμε δεύτερη ευκαιρία να αποδείξουμε ως 450 εκατομμύρια Ευρωπαίοι ότι παίρνουμε τα πράγματα στα χέρια μας. Αυτό που βλέπετε σήμερα είναι μια τεράστια αποστράγγιση ευημερίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση», τόνισε ο Ντε Κρο.

Ο Βέλγος πρωθυπουργός μίλησε μία ημέρα πριν την συνάντηση «υψηλού κινδύνου» των 27 υπουργών ενέργειας της ΕΕ στις Βρυξέλλες, όπου θα συζητήσουν σχέδια για ριζικές παρεμβάσεις στις ενεργειακές αγορές του μπλοκ. Τα μέτρα που θα συζητηθούν περιλαμβάνουν την επιβολή πλαφόν για το φυσικό αέριο που εισάγεται από τη Ρωσία, την υποχρεωτική μείωση του στόχου χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας και την επιβολή εισφοράς στους παραγωγούς ορυκτών καυσίμων για να χρησιμοποιούν τα πλεονάζοντα έσοδα για τη στήριξη των καταναλωτών.

Με τις αγορές φυσικού αερίου να βρίσκονται 10 φορές πάνω από τον μέσο όρο της πενταετίας, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν μόνο μια ευκαιρία να δείξουν ότι είναι ικανές να προστατεύσουν τον πληθυσμό και τη βιομηχανία, είπε ο Ντε Κρο, προσθέτοντας ότι η απόφαση θα πρέπει να είναι άμεση και όχι να καθυστερήσει έστω και μερικούς μήνες.

«Νομίζω ότι δεν έχουμε τον χώρο να ξαναπούμε, εντάξει, βάζουμε κάτι στο τραπέζι και θα συναντηθούμε σε δύο μήνες. Σε δύο μήνες, με αυτές τις τιμές, φοβάμαι ότι θα είναι πολύ αργά», τόνισε.

Βέλγιο: «Περίπλοκη» η αναδιανομή των απροσδόκητων κερδών των εταιρειών ενέργειας

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Βελγίου ζητά τη θέσπιση ευρέων ανώτατων ορίων τιμών στις αγορές φυσικού αερίου και όχι μόνο στις ρωσικές εισαγωγές «επειδή ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει ήδη δηλώσει ότι θα σταματήσει να πουλά αέριο».

Το πλαφόν θα πρέπει να είναι προσωρινό και «δυναμικό», προσφέροντας αύξηση στις ασιατικές τιμές που βρίσκονται προς το παρόν στο μισό από αυτό που πληρώνουν οι Ευρωπαίοι πελάτες. Αυτό, κατά τον Ντε Κρο θα δώσει χρόνο να σκεφτούμε πώς θα αναδιαρθρωθεί ο μηχανισμός τιμολόγησης της ηλεκτρικής ενέργειας για το μέλλον.

Ενώ υποστηρίζει τη βοήθεια προς τους διανομείς ενέργειας και τη μείωση της κατανάλωσης, ο Ντε Κρο σημειώνει ότι η αναδιανομή των απροσδόκητων κερδών «φαίνεται πολύ περίπλοκη».

Σχετικά με την ασφάλεια του εφοδιασμού με φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια αυτό το χειμώνα, ο Ντε Κρο είπε ότι το Βέλγιο θα είναι σε καλή κατάσταση, αλλά εάν κάποια ευρωπαϊκή χώρα βρεθεί σε κατάσταση μπλακ άουτ, θα είναι ένα «τεράστια πρόβλημα για όλους μας».

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ