Ποια είναι η Ρωσίδα «Bloody Mary» για την οποία εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης μαζί με τον Πούτιν
Η Ρωσίδα Προεδρική Επίτροπος για τα δικαιώματα των παιδιών Μαρία Λβόβα-Μπέλοβα / Φωτογραφία: Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Phot

Ποια είναι η Ρωσίδα «Bloody Mary» για την οποία εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης μαζί με τον Πούτιν

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) εξέδωσε την Παρασκευή εντάλματα σύλληψης για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και τη Μαρία Αλεξέγιεβνα Λβόβα-Μπέλοβα (Maria Alekseyevna Lvova-Belova).

Και οι δύο αντιμετωπίζουν κατηγορίες για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου που σχετίζονται με τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας. Το ΔΠΔ ισχυρίζεται ότι η Λβόβα-Μπέλοβα και ο Πούτιν διενεργούσαν παράνομες απελάσεις παιδιών από την Ουκρανία στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Η Lvova-Belova -η οποία μερικές φορές αναφέρεται ως «Μητέρα Ρωσία» («Mother Russia») ή «Bloody Mary» («Mατωμένη Μαρία»)- εργάζεται ως Επίτροπος για τα δικαιώματα του παιδιού στη Ρωσική Ομοσπονδία, μια θέση που κατέχει από το 2021, όταν διορίστηκε από τον Πούτιν. Πρόσφατα έγινε πρωτοσέλιδο όταν μοιράστηκε στο κανάλι της στο Telegram πληροφορίες ότι βοηθάει στη διασύνδεση παιδιών από την Ουκρανία με Ρώσους γονείς που ελπίζουν να τα υιοθετήσουν.

Σύμφωνα με το αμερικανικό περιοδικό Newsweek, την άνοιξη του 2022, η Lvova-Belova υιοθέτησε έναν Ουκρανό έφηβο στην οικογένειά της. Το παιδί προερχόταν από τη Μαριούπολη, η οποία είχε πρόσφατα δεχθεί επίθεση από τους Ρώσους. Φέρεται να χρησιμοποίησε το παράδειγμα ως μια μετάβαση που κάνουν τα ουκρανικά παιδιά όταν φτάνουν στη Ρωσία. Μετά από αρκετούς μήνες, το ουκρανικό παιδί αρχίζει να «αγαπά» τη Ρωσία.

«Όταν τα φέραμε στο έδαφος της περιοχής της Μόσχας για να συνέλθουν λίγο, άρχισε η ιστορία ότι μιλούσαν αρνητικά για [τον Πούτιν], έλεγαν κάθε είδους άσχημα πράγματα, τραγουδούσαν τον ύμνο της Ουκρανίας, "Δόξα στην Ουκρανία" και όλα αυτά», είπε η Lvova-Belova, σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC. «Οπότε ναι, υπάρχει αυτού του είδους η αρνητικότητα, ίσως στην αρχή, αλλά στη συνέχεια μετατρέπεται σε αγάπη για τη Ρωσία».

Τον Φεβρουάριο, το CNN ανέφερε ότι η Lvova-Belova συνεχίζει να επισκέπτεται τα κατεχόμενα από τη Ρωσία εδάφη στην Ουκρανία και συνοδεύει ουκρανικά παιδιά πίσω στη Ρωσία, όπου στη συνέχεια υιοθετούνται από ρωσικές οικογένειες. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Πούτιν χορήγησε στην Lvova-Belova την άδεια να λάβει «πρόσθετα μέτρα» για την ανάκτηση παιδιών χωρίς γονική μέριμνα στα παράνομα προσαρτημένα από τη Ρωσία εδάφη της Ουκρανίας, όπως η Ζαπορίζια, η Χερσώνα, το Λουχάνσκ και το Ντονέτσκ.

Η Lvova-Belova μοιράζεται συχνά φωτογραφίες και βίντεο των παιδιών που φαίνεται να απολαμβάνουν τις νέες τους οικογένειες στο κανάλι της στο Telegram.

Κατηγορείται για παράνομη μεταφορά παιδιών

Ωστόσο, το ΔΠΔ έκρινε ότι το έργο της Lvova-Belova ήταν πιο σκοτεινό από ό,τι εμφανιζόταν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Κατηγορείται για παράνομη απέλαση παιδιών και παράνομη μεταφορά παιδιών από κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας στη Ρωσία.

Το ΔΠΔ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ισχυρίζεται ότι τα εγκλήματα διαπράχθηκαν σε ουκρανικό έδαφος, αρχής γενομένης από τις 24 Φεβρουαρίου 2022, όταν η Ρωσία ξεκίνησε την ειδική στρατιωτική της επιχείρηση στην Ουκρανία. Η επιχείρηση σύντομα εξελίχθηκε σε πόλεμο πλήρους κλίμακας.

«Υπάρχουν βάσιμοι λόγοι να πιστεύουμε ότι η κ. Lvova-Belova φέρει ατομική ποινική ευθύνη για τα προαναφερθέντα εγκλήματα, επειδή διέπραξε τις πράξεις άμεσα, από κοινού με άλλους ή/και μέσω άλλων», αναφέρει το ΔΠΔ στην ανακοίνωσή του.

Η Lvova-Belova απέρριψε το ένταλμα σύλληψης του ΔΠΔ εναντίον της, λέγοντας ότι είναι «υπέροχο» που η διεθνής κοινότητα εκτιμά το έργο της για τα παιδιά, σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS την Παρασκευή.

«Είναι σπουδαίο το γεγονός ότι η διεθνής κοινότητα εκτίμησε το έργο της για να βοηθήσει τα παιδιά της χώρας μας, ότι δεν τα αφήνουμε στις εμπόλεμες ζώνες, ότι τα βγάζουμε έξω, ότι δημιουργούμε καλές συνθήκες γι' αυτά, ότι τα περιβάλλουμε με ανθρώπους που τα αγαπούν και τα φροντίζουν», δήλωσε στους δημοσιογράφους, σύμφωνα με το TASS. «Υπήρχαν κυρώσεις εναντίον όλων των χωρών, ακόμη και της Ιαπωνίας, σε σχέση με εμένα, τώρα υπάρχει ένταλμα σύλληψης, αναρωτιέμαι τι θα συμβεί στη συνέχεια. Και εμείς συνεχίζουμε να εργαζόμαστε».

Ο Πούτιν αντιμετωπίζει παρόμοιες κατηγορίες και έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψής του, για την υποτιθέμενη διάπραξη παράνομης απέλασης παιδιών και παράνομης μεταφοράς παιδιών από κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας στη Ρωσία.

Από δασκάλα κιθάρας στην πολιτική

Η 39χρονη Lvova-Belova είναι μητέρα τουλάχιστον δέκα παιδιών - κάποια βιολογικά και κάποια υιοθετημένα - με τον σύζυγό της, ο οποίος είναι ορθόδοξος ιερέας, σύμφωνα με το CNN.

Γεννημένη στη δυτική πόλη Penza, η Lvova-Belova ξεκίνησε την καριέρα της ως δασκάλα κιθάρας για παιδιά. Τελικά ασχολήθηκε με την τοπική πολιτική, ανεβαίνοντας στη δομή της ρωσικής εξουσίας.

Σε ένα τηλεοπτικό δελτίο ειδήσεων που αναρτήθηκε στο κανάλι της στο Telegram τον Νοέμβριο, η Lvova-Belova θυμήθηκε την υιοθεσία ενός έφηβου αγοριού από τη Μαριούπολη, το οποίο είπε ότι είχε βρεθεί στους δρόμους από τους κηδεμόνες που τον είχαν αναλάβει μετά τον θάνατο της μητέρας του από καρκίνο.

«Πρόκειται για τον πιο όμορφο άνθρωπο που έχω γνωρίσει ποτέ στη ζωή μου», λέει ο Filip για τη θετή μητέρα του. «Δεν είχα ποτέ κανέναν που να με αγαπάει τόσο πολύ όσο εκείνη».

Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες ο νεαρός έδωσε τη συνέντευξη δεν είναι σαφείς, συμπεριλαμβανομένου του αν έκανε δηλώσεις υπό πίεση.

Για τα παιδιά της Ουκρανίας, έχει ξεκινήσει ένα πρόγραμμα που ονομάζεται «The Day After Tomorrow» για να τα βοηθήσει να ενταχθούν στη ρωσική ζωή.

Μαζί με ειδυλλιακές φωτογραφίες από φωτιές σε κατασκηνώσεις δίπλα στη Μαύρη Θάλασσα, δήλωσε τον περασμένο Αύγουστο ότι τα παιδιά από την περιοχή του Ντονέτσκ βρίσκονται σε μια «εξαιρετική περίοδο κατασκηνώσεων».

«Η κατασκήνωση έχει εννέα θεματικά εργαστήρια για να μπορέσουν οι έφηβοι να επεξεργαστούν τα σχέδια ζωής τους και τις επαγγελματικές τους κατευθύνσεις. Ανυπομονούμε για την έναρξη της κατασκήνωσης!», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Η πρεσβεία της Ρωσίας στην Ουάσιγκτον απέρριψε την Τετάρτη ως «παράλογες» τις κατηγορίες των ΗΠΑ ότι τα ουκρανικά παιδιά μετακινήθηκαν με τη βία.

«Λάβαμε γνώση των παράλογων δηλώσεων του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις, ο οποίος είχε κατηγορήσει τη χώρα μας για "βίαιη μεταφορά και απέλαση ουκρανικών παιδιών" στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας», ανέφερε η πρεσβεία σε ανακοίνωσή της στο Telegram.

«Η Ρωσία δέχθηκε παιδιά που αναγκάστηκαν να φύγουν με τις οικογένειές τους από τους βομβαρδισμούς και τις θηριωδίες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας. Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να κρατήσουμε τους ανηλίκους σε οικογένειες και σε περίπτωση απουσίας ή θανάτου γονέων και συγγενών -- να μεταφέρουμε τα ορφανά υπό κηδεμονία. Εξασφαλίζουμε την προστασία της ζωής και της ευημερίας τους».

Η πρεσβεία συνέχισε κατηγορώντας την Ουάσινγκτον, η οποία έχει παράσχει στρατιωτική βοήθεια στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, ότι είναι συνένοχη για τους φερόμενους θανάτους παιδιών στη ρωσοκρατούμενη ανατολική Ουκρανία.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS