Bloomberg: Με την έγκριση Πούτιν η σύλληψη του δημοσιογράφου της Wall Street Journal

Bloomberg: Με την έγκριση Πούτιν η σύλληψη του δημοσιογράφου της Wall Street Journal

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ενέκρινε προσωπικά τη σύλληψη του αμερικανού δημοσιογράφου της Wall Street Journal, Εβαν Γκέρσκοβιτς, για κατασκοπεία για πρώτη φορά μετά τον Ψυχρό Πόλεμο.

To γεγονός ότι ο Ρώσος πρόεδρος έδωσε το «πράσινο» φως δείχνει την αυξανόμενη επιρροή των σκληροπυρηνικών του Κρεμλίνου που πιέζουν για μετωπική σύγκρουση με την Ουάσιγκτον σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg.

Η σύλληψη του δημοσιογράφου στις 29 Μαρτίου προκάλεσε οργισμένες αντιδράσεις στη Δύση.

«Αυτό θα πρέπει να είναι ένα πραγματικό κάλεσμα αφύπνισης, όχι μόνο για τις ΗΠΑ, αλλά για την ευρύτερη Δύση», δήλωσε η Αλίνα Πολιακόβα, πρόεδρος του Κέντρου Ανάλυσης Ευρωπαϊκής Πολιτικής στην Ουάσιγκτον. «Σηματοδοτεί ότι στη νοοτροπία του Πούτιν δεν υπάρχει επιστροφή σε μια σταθερή και αξιόπιστη σχέση».

Το Κρεμλίνο υποστηρίζει πως ο δημοσιογράφος της Wall Street Journal «παραβίασε τον ρωσικό νόμο» και πιάστηκε «επ΄αυτοφώρω». Η ομοσπονδιακή υπηρεσία ασφαλείας της Ρωσίας (FSB) συνέλαβε τον Γκέρσκοβιτς τον περασμένο μήνα με κατηγορίες για κατασκοπεία που επικρίθηκαν ευρέως ως ψευδείς από τον Λευκό Οίκο, άλλες δυτικές χώρες, την Wall Street Journal, δεκάδες οργανισμούς ΜΜΕ και οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ποιος είναι ο «κατάσκοπος» της Wall Street Journal που συνελήφθη

Πριν ενταχθεί στο δυναμικό της αμερικανικής εφημερίδας το 2022, ο Γκερσκόβιτς ήταν ανταποκριτής του AFP στη Μόσχα και πριν από αυτό της αγγλόφωνης ειδησεογραφικής ιστοσελίδας Moscow Times. Γνωρίζει άπταιστα ρωσικά καθότι είναι ρωσικής καταγωγής και είχε εγκατασταθει με τους γονείς του στις ΗΠΑ στην παιδική του ηλικία.

Η Wall Street Journal εξέφρασε τη «βαθιά της ανησυχία για την ασφάλεια» του δημοσιογράφου της. «Η Wall Street Journal ανησυχεί βαθύτατα για την ασφάλεια» του Ίβαν Γκερσκόβιτς, ανέφερε η εφημερίδα σε σύντομη ανακοίνωσή της.

Από την πλευρά της η ΜΚΟ «Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα» δήλωσε θορυβημένη από αυτό που μοιάζει με «αντίποινα».

Η ΜΚΟ ανακοίνωσε ότι ο Γκερσκόβιτς «έκανε έρευνα για την Wagner», την στρατιωτική αυτή οργάνωση μισθοφόρων που πολεμά στο πλευρό των Ρώσων στην Ουκρανία.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ