Λάσετ ή Ζέντερ; Η ώρα της αλήθειας για το CDU, που αναζητεί τον υποψήφιο διάδοχο της Μέρκελ στην καγκελαρία

Λάσετ ή Ζέντερ; Η ώρα της αλήθειας για το CDU, που αναζητεί τον υποψήφιο διάδοχο της Μέρκελ στην καγκελαρία

Η πίεση εντείνεται στοCDU και το αδελφό της κόμμα της CSU, για την ανάδειξη του υποψήφιου που θα διεκδικήσει την καγκελαρία καθώς απομένει λιγότερο από μισός χρόνος για τις ομοσπονδιακές εκλογές του Σεπτεμβρίου και το κόμμα της Άνγκελα Μέρκελ κατρακυλά στις δημοσκοπήσεις.

Ο επί μακρόν σύμμαχος της καγκελαρίου, Άρμιν Λάσετ, ανέλαβε τα ηνία της CDU τον περασμένο Ιανουάριο και θεωτρητικά θα ήταν η πρώτη επιλογή να οδηγήσει την παράταξη – μαζί με το αδελφό κόμμα των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας – στην εκλογική αναμέτρηση του Σεπτεμβρίου. Αλλά με τα ποσοστά των Συντηρητικών να κατρακυλούν στις δημοσκοπήσεις με αφορμή τις αστοχίες στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν από τον 60χρονο πολιτικό να κάνει στην άκρη υπέρ του πιο χαρισματικού – και κατά έξι χρόνια νεότερού του – επικεφαλής της CSU, Μάρκους Ζέντερ.

Οι δύο πολιτικοί θα έχουν την ευκαιρία – μετά τις «μπηχτές» που εξαπέλυσαν ο ένας στον άλλο το τελευταίο διάστημα μέσω του Τύπου και των εμφανίσεών τους σε πάνελ τηλεοπτικών εκπομπών – να αναπτύξουν τις θέσεις τους στις ομιλίες τους σήμερα στους βουλευτές των CDU / CSU. Αν και ουδείς εκ των δύο δεν έχει ανακοινώσει μέχρι στιγμής επισήμως ότι θα διεκδικήσει το χρίσμα για την καγκελαρία, η εφημερίδα Bild χαρακτηρίζει τη σημερινή συνάντηση «ώρα της αλήθειας» στην κούρσα για τη διαδοχή της Μέρκελ. Αν και δεν αναμένεται σήμερα η απόφαση για τον υποψήφιο καγκελάριο, ο επικεφαλής της ΚΟ της παράταξης Ραλφ Μπρίνκχαους ζήτησε προχθές να ληφθεί η σχετική απόφαση «εντός των επόμενων δύο εβδομάδων».

Διαγωνισμός δημοτικότητας των Λάσετ - Ζέντερ
Η απόφαση αυτή, σχολιάζουν γερμανικά ΜΜΕ, αναμένεται πιθανότατα να ληφθεί κεκλεισμένων των θυρών με τον Λάσετ να δηλώνει στο δεύτερο κρατικό δίκτυο της γερμανικής τηλεόρασης ότι CDU και CSU θα επιλέξουν τον «πλέον κατάλληλο για το εκλογικό μας πρόγραμμα» υποψήφιο. Αλλά σε συνέντευξή του, προ ημερών, στο Spiegel ο Ζέντερ επέμεινε ότι ο υποψήφιος αυτός «θα πρέπει να είναι αποδεκτός από ολόκληρο τον πληθυσμό της χώρας κι όχι μόνον από το κόμμα».

Ο πάντα καλοντυμένος Ζέντερ κερδίζει μακράν την προτίμηση των Γερμανών, το 54% των οποίων τον χαρακτήρισαν σε πρόσφατη σφυγμομέτρηση της κρατικής τηλεόρασης «καλό υποψήφιο», και μόλις 19% εξέφρασαν θετική γνώμη υπέρ του προέδρου της CDU. O Λάσετ, πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας – του πολυπληθέστερου κρατιδίου της Γερμανίας – κι ο ομόλογός του της Βαυαρίας – του πλουσιότερου από τα 16 ομόσπονδα κρατίδια της χώρας – αντήλλαξαν επίσης πυρά για τον τρόπο που διαχειρίζονται την πανδημία. Η φήμη του πρώτου, ως αξιόπιστου συνεχιστή της γραμμής Μέρκελ, δέχθηκε ένα πλήγμα στα τέλη του περασμένου μήνα όταν η καγκελάριος επέκρινε τη βραδύτητα του κρατιδίου του στην εκ νέου εφαρμογή περιοριστικών μέτρων παρά την αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού. Ο Ζέντερ δεν έχασε την ευκαιρία, επαινώντας τους χειρισμούς της Μέρκελ κι υποστηρίζοντας ότι η καγκελάριος θα πρέπει να έχει άμεσο ρόλο στη λήψη της απόφασης για το ποιος θα ηγηθεί της κεντροδεξιάς στις ομοσπονδιακές εκλογές του Σεπτεμβρίου στη Γερμανία. «Δύσκολα θα πετύχει ένας υποψήφιος [των CDU – CSU] χωρίς την υποστήριξη της Άνγκελα Μέρκελ», τόνισε.
Καραδοκούν οι Πράσινοι
Αν και ο Λάσετ παραμένει το φαβορί για να κερδίσει την προτίμηση των βαρώνων της παράταξης, αρκετοί βουλευτές της CDU τάσσονται υπέρ του Ζέντερ παρακολουθώντας με ανησυχία την πτώση στις δημοσκοπήσεις. Η εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης στην Ένωση δέχθηκε μεγάλο πλήγμα τους τελευταίους μήνες λόγω της βραδύτητας με την οποία προχωρά το εμβολιαστικό πρόγραμμα στη Γερμανία αλλά και του σκανδάλου διαφθοράς για την προμήθεια μασκών, που έφερε τους Συντηρητικούς κάτω από το 30% στην πρόθεση ψήφου.

Το αποτέλεσμα είναι οι Πράσινοι να απέχουν πλέον μόνον λίγες ποσοστιαίες μονάδες και οι CDU / CSU να βρίσκονται αντιμέτωποι με την πιθανότητα να χάσουν για πρώτη φορά από το 2005 την καγκελαρία. Η δημοσκοπική άνοδος των Πρασίνων – χάρη στη στήριξη από προοδευτικούς ψηφοφόρους των μεγάλων αστικών κέντρων – μπροστά από τους Σοσιαλδημοκράτες φέρνει τους Συντηρητικούς αντιμέτωπους με μια «διαφορετική κατάσταση», είπε ο Ζέντερ στο περιοδικό Der Spiegel. «Πρέπει να προσφέρουμε στους πολίτες μια σύγχρονη ιδέα της κοινωνίας μαζί με ικανή και ευαίσθητη διακυβέρνηση», είπε. «Θα πρέπει να είμαστε συμπαγείς, αλλά και “sexy” ταυτόχρονα».

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS