Δανία: Τέλος οι περιορισμοί για την πανδημία - Πέταξαν τις μάσκες

Δανία: Τέλος οι περιορισμοί για την πανδημία - Πέταξαν τις μάσκες

Πανηγυρισμοί έχουν ξεσπάσει στη Δανία γι' αυτό που αποκαλούν «freedom day».

Κάποιοι απολαμβάνουν τα πρακτικά πλεονεκτήματα που συνεπάγεται η κατάργηση των περιοριστικών μέτρων για την καταπολέμηση της πανδημίας.

Όπως η Γιούλι Λάρσεν, που περιμένει στη στάση του λεωφορείου, χωρίς μάσκα προστασίας, για να πάει στη δουλειά της. «Είναι τόσο όμορφα», λέει στην DW. «Αισθάνομαι τον φρέσκο αέρα και, επιτέλους, δεν θολώνουν τα γυαλιά μου…». Παρόμοιο πείραμα είχε επιχειρήσει η σκανδιναβική χώρα και το φθινόπωρο του 2021, αλλά στη συνέχεια αναγκάστηκε να επαναφέρει περιοριστικά μέτρα.

Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις, η μάσκα προστασίας επιβάλλεται μόνο σε πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις, για παράδειγμα σε επισκέψεις σε νοσοκομεία ή γηροκομεία. Η πλειοψηφία των Δανών υποστηρίζει την απόφαση της κυβέρνησης για κατάργηση των περιοριστικών μέτρων, ωστόσο ο ένας στους τρεις εκφράζει κάποιες επιφυλάξεις.

Όπως ο Πέτερ Ράσμουσεν που λέει ότι «μία μάσκα υπάρχει πάντα στην τσάντα, καλού κακού. Όταν δεν αισθάνομαι πολύ σίγουρος, τη φοράω κιόλας. 
Μου φαίνεται λίγο αστείο ότι σου λένε 'cut' και ξαφνικά όλα γίνονται όπως πριν. Μα ο ιός δεν έχει εξαφανιστεί».

Υψηλός δείκτης θετικότητας

Στη Δανία ο δείκτης θετικότητας συνεχίζει να είναι υψηλός. Στη Γερμανία, με τον δείκτη να κυμαίνεται σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα, τα περιοριστικά μέτρα παραμένουν. Όμως οι Δανοί προχωρούν σε διαφορετικές εκτιμήσεις για την τωρινή κατάσταση και κυρίως για την μελλοντική εξέλιξη της πανδημίας.

Σύμφωνα με την αρμόδια υγειονομική αρχή, το Ινστιτούτο Λοιμωδών Νόσων Serum στην Κοπεγχάγη, σε πολλές περιοχές της χώρας η πανδημία έχει φτάσει στον μέγιστο δυνατό βαθμό εξάπλωσης και το 80% του πληθυσμού έχει αναπτύξει επαρκή ανοσία, είτε λόγω εμβολιασμού, είτε γιατί έχει ήδη νοσήσει. Επιπλέον, τις τελευταίες εβδομάδες μειώνεται συνεχώς ο αριθμός των ασθενών σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Με όλα αυτά τα δεδομένα, η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρέντρικσεν δηλώνει αισιόδοξη.

«Είμαστε μία από τις πρώτες χώρες του κόσμου που επέβαλαν λόκνταουν, τώρα είμαστε από τους πρώτους που τερματίζουν τα περιοριστικά μέτρα», λέει η πρωθυπουργός στη δημόσια τηλεόραση. 

«Υπάρχουν ακόμη κρούσματα, αλλά η συνολική κατάσταση είναι πολύ καλύτερη από όσο ελπίζαμε τον χειμώνα», τόνισε.

Δεν συμφωνούν όλοι με αυτή την εκτίμηση. Ο Έσκιλντ Πέτερσεν, επιδημιολόγος στο πανεπιστήμιο του Άαρχους, θεωρεί ότι είναι ακόμη νωρίς για να καταργηθούν όλα τα υγειονομικά μέτρα, από τη στιγμή που μόλις πρόσφατα μειώθηκε η διάρκεια της υποχρεωτικής καραντίνας. «Θα μπορούσαμε να περιμένουμε άλλες 10-14 μέρες πριν καταργηθούν οι μάσκες, πριν ανοίξουν τα νυχτερινά κέντρα», λέει ο Πέτερσεν. «Αλλά τώρα οι αποφάσεις έχουν ληφθεί, οπότε όλα δείχνουν ότι θα ζήσουμε ένα ενδιαφέρον πείραμα τις επόμενες ημέρες…»


Και η εβδομάδα μόδας χωρίς μάσκα

Προς το παρόν οι Δανοί απολαμβάνουν βραδινές εξόδους χωρίς μάσκα. Μάλιστα, η κατάργηση των περιοριστικών μέτρων συμπίπτει με μία από τις μεγαλύτερες κοσμικές εκδηλώσεις της Κοπεγχάγης, την εβδομάδα μόδας υπό την αιγίδα του σχεδιαστή Σόρεν Λε Σμιτ.

Ο ίδιος δηλώνει ενθουσιασμένος: «Είμαι πολύ χαρούμενος που φέτος γίνεται μία κανονική διοργάνωση. Πέρσι όλα έγιναν ψηφιακά, αλλά είναι δύσκολο να διεγείρεις τις αισθήσεις μέσω διαδικτύου…».

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ