Kατάργηση αμβλώσεων - Μπάιντεν: Γυναίκες θα αναγκάζονται να μεγαλώνουν το παιδί του βιαστή τους - Επιστρέφουμε στο 1800

Kατάργηση αμβλώσεων - Μπάιντεν: Γυναίκες θα αναγκάζονται να μεγαλώνουν το παιδί του βιαστή τους - Επιστρέφουμε στο 1800

«Λυπηρή ημέρα τόσο για τη Δικαιοσύνη όσο και για την Αμερική»

Διάγγελμα απηύθυνε προς τον αμερικανικό λαό ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, η οποία καταργεί το συνταγματικό δικαίωμα στην άμβλωση.

Ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την αναχρονιστική απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου να απαγορεύσει τις αμβλώσεις, ανατρέπτοντας μια απόφαση 50 χρόνων. Χαρακτήρισε ειδικότερα λυπηρή την ημέρα αυτήν τόσο για τη Δικαιοσύνη όσο και για την Αμερική.

«Είναι μια στενάχωρη ημέρα για το έθνος μας. Η υγεία των γυναικών είναι σε κίνδυνο. Πιστεύω ότι η απόφαση του 1973 είναι η σωστή και όχι η σημερινή. Ήταν Συνταγματικό δικαίωμα που υποστήριζαν τόσο οι Δημοκρατικοί όσο και οι Ρεπουμπλικανοί πρόεδροι αυτής της χώρας», δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος των ΗΠΑ, φανερά οργισμένος.

«Η σημερινή απόφαση, από τρεις δικαστές που διορίστηκαν από έναν πρώην πρόεδρο, τον Ντόναλντ Τραμπ, χαλάει την ισορροπία της νομοθεσίας μας. Είναι μια εξτρεμιστική, μια ακραία απόφαση που αναγκάζει τις γυναίκες να μεγαλώσουν το παιδί του βιαστή τους.

Αυτή η απόφαση γυρνάει τη χώρα μας 150 χρόνια πίσω και με σοκάρει. Είναι μια στενάχωρη ημέρα για τη χώρα μας. Μόνο το Κογκρέσο μπορεί να επαναφέρει το δικαίωμα των γυναικών ως ομοσπονδιακό νόμο, για αυτό το φθινόπωρο θα πρέπει όλοι να ψηφίσουμε τους εκπροσώπους που μας εκφράζουν, που εκφράζουν τα δικαιώματα των γυναικών μας», πρόσθεσε ο Τζο Μπάιντεν και υπενθύμισε ότι δεν μπορεί ο εκάστοτε πρόεδρος των ΗΠΑ, να ακυρώσει μια απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου.

«Καλώ για ειρηνικές διαμαρτυρίες. Η βία δεν είναι ποτέ αποδεκτή. Γνωρίζω ότι οι γυναίκες θα αντιμετωπίσουν δυσκολίες. Είμαι στο πλάι σας», τόνισε στο κλείσιμο της ομιλίας του ο Τζο Μπάιντεν.

Τόνισε, ότι «αυτοί οι συντηρητικοί δικαστές, που δεν έχουν καμία επαφή με αυτά που ζητάνε οι πολίτες, μετέτρεψαν τις ΗΠΑ σε μια ακραία χώρα μεταξύ των αναπτυσσόμενων χωρών της Δύσης. Αυτή, δεν πρέπει να είναι η τελευταία μας λέξη».

 

Οι ΗΠΑ γυρίζουν... μισό αιώνα πίσω

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ανέτρεψε την παλαιότερη ετυμηγορία του, την απόφαση Roe v Wade από το 1973, η οποία επέτρεπε τις αμβλώσεις, δίνοντας μια σημαντική νίκη στους Ρεπουμπλικάνους και στους συντηρητικούς θρησκευόμενους που θέλουν να περιορίσουν ή να απαγορεύσουν τη διαδικασία.

Με ψήφους 6-3 της συντηρητικής πλειοψηφίας το δικαστήριο επικύρωσε τον υποστηριζόμενο από τους Ρεπουμπλικάνους νόμο του Μισισίπι που απαγορεύει την άμβλωση μετά τη 15η εβδομάδα κύησης. Οι δικαστές απεφάνθησαν πως η απόφαση στην υπόθεση Ρόου κατά Γουέιντ που επέτρεπε τις αμβλώσεις προτού το έμβρυο γίνει βιώσιμο εκτός μήτρας -ανάμεσα στην 24η και 28η εβδομάδα της κύησης- ήταν λάθος επειδή το Σύνταγμα των ΗΠΑ δεν κάνει καμία ειδική αναφορά στα δικαιώματα άμβλωσης.

Πλέον, περίπου 36 εκατομμύρια γυναίκες χάνουν το αυτονόητο, για τις περισσότερες δυτικές χώρες, δικαίωμα. Το Ανώτατο Δικαστήριο κατάργησε έτσι μια απόφαση του 1973, η οποία θέσπιζε το συγκεκριμένο δικαίωμα.

Στο εξής, το δικαίωμα στις αμβλώσεις θα καθορίζεται από την εκάστοτε Πολιτεία, εκτός εάν το Κογκρέσο αποφασίσει διαφορετικά. Έτσι, η κάθε Πολιτεία των ΗΠΑ θα μπορεί με βάση αυτή την απόφαση να θεσπίσει τα δικά της μέτρα, ωστόσο αναμένεται ότι τουλάχιστον οι μισές θα επιβάλουν περιορισμούς ή ολική απαγόρευση.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS