Ένταλμα σύλληψης κατά του Βλαντίμιρ Πούτιν από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

Ένταλμα σύλληψης κατά του Βλαντίμιρ Πούτιν από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) εξέδωσε σήμερα ένταλμα σύλληψης για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν αναφορικά με τη βάρβαρη εισβολή του στην Ουκρανία

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης κατηγόρησε τον Πούτιν ότι είναι υπεύθυνος για τα εγκλήματα πολέμου που έχουν διαπράξει τα στρατεύματά του στην Ουκρανία.

Η Μόσχα έχει επανειλημμένα αρνηθεί τις κατηγορίες για τις φρικαλεότητες κατά τη διάρκεια της εισβολής της στη γείτονά της.

Ύποπτος για παράνομη απέλαση παιδιών από την Ουκρανία ο Πούτιν

Το ΔΠΔ εξέδωσε το ένταλμα σύλληψης για τον Ρώσο πρόεδρο, καθώς τον θεωρεί ύποπτο για παράνομη απέλαση παιδιών και παράνομη μεταφορά ανθρώπων από το έδαφος της Ουκρανίας προς τη Ρωσική Ομοσπονδία.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα το Reuters είχε αναφέρει ότι το δικαστήριο αναμένεται να εκδώσει τα πρώτα εντάλματα, στην έρευνά του για τη σύγκρουση στην Ουκρανία.

Ξεχωριστά, το δικαστήριο εξέδωσε εντάλματα για την Maria Alekseyevna Lvova-Belova, Επίτροπο της Ρωσίας για τα Δικαιώματα των Παιδιών, με τις ίδιες κατηγορίες.

ΟΗΕ: Έγκλημα πολέμου η μεταφορά παιδιών από την Ουκρανία στη Ρωσία

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε την Πέμπτη ο επικεφαλής της Ειδικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Ουκρανία, Έρικ Μόσε, η μεταφορά από τη Ρωσία παιδιών σε περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχό της στην Ουκρανία και στη ρωσική επικράτεια, συνιστά έγκλημα πολέμου.

Συγκεκριμένα, στην πρώτη έκθεσή της από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022, η Ερευνητική Επιτροπή του ΟΗΕ καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «οι καταστάσεις που εξέτασε σχετικά με τη μεταφορά και εκτοπισμό παιδιών, εντός της Ουκρανίας και στη Ρωσική Ομοσπονδία αντίστοιχα, παραβιάζουν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και συνιστούν έγκλημα πολέμου».

Σύμφωνα με την Επιτροπή, μάλιστα, Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν λάβει νομικά και πολιτικά μέτρα σχετικά με τη μεταφορά παιδιών από την Ουκρανία, καθώς ο Πούτιν υπέγραψε διάταγμα τον Μάιο του 2022 με το οποίο διευκολύνει τη χορήγηση ρωσικής υπηκοότητας σε ορισμένα παιδιά.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ