Διπλό μήνυμα από Στέιτ Ντιπάρτμεντ και Πεντάγωνο στον Ερντογάν για τα F-16 - «Η Τουρκία πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψιν το Κογκρέσο»

Διπλό μήνυμα από Στέιτ Ντιπάρτμεντ και Πεντάγωνο στον Ερντογάν για τα F-16 - «Η Τουρκία πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψιν το Κογκρέσο»

«Η Τουρκία θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψιν ότι το Κογκρέσο θα διαδραματίσει κομβικό ρόλο στην πώληση των F-16» διαβεβάιωσαν οι ΗΠΑ.

Το διπλό μήνυμα των ΗΠΑ αναφορικά με τα F-16, εστάλη έπειτα από μία ακρόαση στην γερουσία και στην επιτροπή Διεθνών Σχέσεων, με θέμα την Ρωσία.

Η γερουσιαστής Τζιν Σαχίν ρώτησε για το θέμα της Τουρκίας και το «μπλόκο» που έχει βάλει η Τουρκία στην Σουηδία και στην Φινλανδία για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ, και τόνισε πως πάρα πολλοί γερουσιαστές δεν αισθάνονται έτοιμοι να δώσουν τα «κλειδιά» για τα F-16 ή τουλάχιστον, να υπάρξει κάποια συμφωνία γι’ αυτό το θέμα.

Από την πλευρά της η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών Βικτόρια Νούλαν, διαβεβαίωσε ότι το Κογκρέσο έχει να παίξει έναν ρόλο σε αυτή τη διαδικασία,και τόνισε ότι η Τουρκία πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψιν το Κογκρέσο.

Πομπέο: «Πήγα να σπάσω την πόρτα του Ερντογάν»

Ο πρώην ΥΠΕΞ επί Ντόναλντ Τραμπ, και πρώην διοικητής της CIA, Μάικ Πομπέο, έγραψε ένα βιβλίο για την θητεία του στο υπουργείο και ένα από τα στοιχεία που αναδείχθηκαν από την «βιογραφία» του ήταν οι κακές σχέσεις του με την Τουρκία.

Μάλιστα στις πρόσφατες ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ, είχε μιλήσει πολύ ξεκάθαρα εναντίον του Τούρκου υποψήφιου στην Πενσυλβάνια, του Dr. Oz – ο οποίος έχασε την θέση του στην γερουσία – λέγοντας ότι είναι ένα όργανο του Ερντογάν, και ότι ο Τούρκος πρόεδρος θα έχει ένα όργανο στη γερουσία που δεν θα λειτουργεί για τα συμφέροντα της Αμερικής.

Ο Πομπέο ήταν σε μία επίσημη επίσκεψη στην Άγκυρα, μαζί με τον αντιπρόεδρο Μαικ Πενς, και οι Τούρκοι πήραν τον Πενς, ο οποίος είναι από την Ιντιάνα και δεν έχει τόσο βαθιά σχέση με τον τομέα της εξωτερικής πολιτικής όσο ό Πομπέο,  να μιλήσει με τον Ερντογάν και έκλεισαν την πόρτα στον Πομπέο, κρατώντας τον απ΄έξω.

Ο ίδιος ο Πομπέο περιγράφει πολύ γλαφυρά την σκηνή, λέγοντας πως εάν δεν τον αφήσουν να περάσει, θα… έσπαγε την πόρτα και θα ερχόταν σε ρήξη με την ασφάλεια του Ερντογάν.

Το γεγονός αυτό αποδεικνύει τις «κακές» σχέσεις που είχαν οι ΗΠΑ με την Τουρκία εκείνη την περίοδο της διακυβέρνησης Τραμπ, ενώ μίλησε και για το φερόμενο πραξικόπημα, πράγμα που ενοχλεί ιδιαίτερα την Τουρκία.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

 
 

 

logo m

 

 


©2022 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2023 YSTEROGRAFO NEWS