Έκτακτα μέτρα στην Ε.Ε. αν κλείσουν οι στρόφιγγες ρωσικού αερίου

Έκτακτα μέτρα στην Ε.Ε. αν κλείσουν οι στρόφιγγες ρωσικού αερίου

Bruegel: Θα χρειαστούν νέες εισαγωγές LNG και περιορισμός της ζήτησης

Ενδεχόμενη διακοπή των εισαγωγών ρωσικού αερίου θα είχε σοβαρές οικονομικές συνέπειες στη Γηραιά Ηπειρο και θα απαιτούσε έκτακτα μέτρα για τον περιορισμό της ζήτησης, σύμφωνα με ανάλυση της δεξαμενής σκέψη Bruegel. Η κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Δύσης και Ρωσίας για την Ουκρανία έχει εγείρει ανησυχίες για τις ροές ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, ωθώντας την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις Ηνωμένες Πολιτείες να διερευνήσουν εναλλακτικές προμήθειες. Σε μια ανάλυση που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη, το Bruegel σημειώνει πως, εάν η Ρωσία διακόψει συνολικά την προμήθεια σε φυσικό αέριο, η Ε.Ε. θα χρειαστεί τόσο να αυξήσει τις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) όσο και να επιβάλει έκτακτα μέτρα για τη μείωση της ζήτησης, όπως το κλείσιμο εργοστασίων, ώστε να αποφευχθούν σοβαρές ελλείψεις. «Ενα τέτοιο σενάριο πολέμου θα συνεπαγόταν δύσκολες και δαπανηρές αποφάσεις για την Ευρώπη για να διαχειριστεί συντεταγμένα την κατάσταση», είπε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς η Σιμόνε Ταλιαπέτρα, επιστημονική συνεργάτις του Bruegel. Το γεγονός ότι συνεχώς αυξάνονται οι τιμές του φυσικού αερίου τους τελευταίους μήνες, εξαιτίας των μικρότερων αποθεμάτων και των χαμηλότερων ροών από τη Ρωσία, έχει ήδη επιβαρύνει τους λογαριασμούς των νοικοκυριών των Ευρωπαίων και υποχρέωσε ορισμένες βιομηχανίες, που εξαρτώνται από το φυσικό αέριο, να περιορίσουν την παραγωγή τους.

 
Μεγάλη προμηθεύτρια

Η Ρωσία προμηθεύει περίπου το 40% του φυσικού αερίου που καταναλώνεται στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά ο βαθμός εξάρτησης ποικίλλει από χώρα σε χώρα. Τα κράτη της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, με αγωγούς που έχουν σχεδιαστεί για την εισαγωγή φυσικού αερίου από την Ανατολή και όχι από τη Δυτική Ευρώπη, θα μπορούσαν να βρεθούν ενώπιον σοβαρών ελλείψεων εάν η Μόσχα διακόψει τις προμήθειες, υπογραμμίζει το Bruegel στην ανάλυσή του. Επίσης, σε αυτή υπογραμμίζει πως η πλεονάζουσα χωρητικότητα των υποδομών επιτρέπει την εισαγωγή επιπλέον 17 τεραβατωρών φυσικού αερίου εβδομαδιαίως από τη Νορβηγία και τη Βόρεια Αφρική, ποσότητα που αντικαθιστά σε μεγάλο βαθμό τις ποσότητες του ρωσικού αερίου που έφτασαν στην Ευρώπη τις τελευταίες εβδομάδες. Ωστόσο, αυτές οι χώρες ενδέχεται να μην είναι σε θέση να αυξήσουν τις παραδόσεις σε αυτά τα επίπεδα, με αποτέλεσμα να χρειαστούν και πρόσθετα μέτρα για τον περιορισμό της ζήτησης. Σε ένα σενάριο με δριμύ ψύχος και χωρίς φυσικό αέριο από τη Ρωσία, αρχής γενομένης από τον Φεβρουάριο, τα αποθέματα φυσικού αερίου της Ε.Ε. θα μπορούσαν να εξαντληθούν μέχρι τα τέλη Μαρτίου, εκτιμά η δεξαμενή σκέψης Bruegel. Τα πράγματα θα ήταν ακόμη πιο δύσκολα σε περίπτωση διακοπής της παροχής ρωσικού φυσικού αερίου από τον επόμενο χειμώνα και μετά. Η Ευρώπη τότε θα εξαναγκαζόταν να περιορίσει περαιτέρω τη χρήση φυσικού αερίου, έχοντας ως εναλλακτικές την αύξηση της παραγωγής ενέργειας με τη χρήση γαιάνθρακα με συνεπαγόμενη αύξηση των ρύπων ή το να καθυστερήσει το κλείσιμο των πυρηνικών σταθμών στη Γερμανία, μια πολιτικώς ευαίσθητη απόφαση.

Σε ένα σενάριο με δριμύ ψύχος και χωρίς φυσικό αέριο από τη Ρωσία, από τον Φεβρουάριο, τα αποθέματα της Ε.Ε. θα μπορούσαν να εξαντληθούν μέχρι τα τέλη Μαρτίου.


Ενα άλμα στη ζήτηση υγροποιημένου φυσικού αερίου, επίσης, θα μπορούσε να οδηγήσει τις τιμές στα ύψη, πλήττοντας την οικονομία της Ε.Ε. και τις φτωχότερες χώρες, που θα υποχρεωθούν να αγοράσουν το καύσιμο. Οι ευρωπαϊκοί τερματικοί σταθμοί αεριοποίησης και η αχρησιμοποίητη χωρητικότητα αγωγών θα μπορούσαν τεχνικά να καλύψουν τις 1.700 τεραβατώρες φυσικού αερίου που λαμβάνει η Ευρώπη από τη Ρωσία, με βάση τα δεδομένα του 2021. Στην πράξη, όπως ανέφερε στην ανάλυσή του το Bruegel, ίσως αυτό να είναι απλώς μια άσκηση επί χάρτου, δεδομένων της περιορισμένης παγκόσμιας ικανότητας υγροποίησης και των υφιστάμενων συμβάσεων των προμηθευτών για αποστολή φορτίων υγροποιημένου φυσικού αερίου στη νοτιοανατολική Ασία.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς και όπως δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι προ ημερών, η κυβέρνηση των ΗΠΑ διεξήγαγε συνομιλίες με διεθνείς εταιρείες ενέργειας για την παροχή περισσότερου φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Ωστόσο, πηγές του κλάδου είπαν ότι οι εταιρείες επισήμαναν πόσο ανελαστική είναι η συγκεκριμένη αγορά. Αμερικανικές εταιρείες ενέργειας, οι οποίες βασίζονται στη δαπανηρή τεχνολογία υδρορωγμάτωσης, έχουν μετατρέψει τις ΗΠΑ σε σημαντικό εξαγωγέα ενέργειας. Εντούτοις, είχαν πληγεί δραστικότερα από τους περισσότερους παραγωγούς σε παγκόσμια κλίμακα εξαιτίας της πτώσης των τιμών το 2020 λόγω πανδημίας. Εργα υποδομών ανεστάλησαν και μόνο μία εγκατάσταση υγροποιημένου φυσικού αερίου, η οποία τελεί υπό κατασκευή, θα μπορούσε φέτος να προσθέσει επιπλέον χωρητικότητα.

Τέλος, η εκτροπή φορτίων φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μπορεί να αποδειχθεί ακόμη μεγαλύτερος πονοκέφαλος. Το φυσικό αέριο πωλείται συνήθως μέσω μακροπρόθεσμων συμβάσεων και συνεπώς η ανακατεύθυνσή του προς την Ευρώπη καθίσταται δυσκολότερη. Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, το Κατάρ, σύμμαχος των ΗΠΑ στον Κόλπο και σημαντικός εξαγωγέας υγροποιημένου φυσικού αερίου, ανέφερε πως μπορεί να αναδρομολογήσει φορτία, όμως τόνισε ότι θα χρειαζόταν τη βοήθεια των Αμερικανών για να πείσει άλλους αγοραστές να αποδεχθούν μια τέτοια κίνηση.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ