Ελληνοτουρκικά - Ακάρ: Έχει πάθος με τους εξοπλισμούς η Ελλάδα

Ελληνοτουρκικά - Ακάρ: Έχει πάθος με τους εξοπλισμούς η Ελλάδα

Στις δηλώσεις που έκανε την Παρασκευή ο Νίκος Παναγιωτόπουλος για την Τουρκία, απάντησε με προκλητικό τρόπο ο Χουλουσί Ακάρ, τονίζοντας πως «δεν συμβαδίζουν με τις πρόσφατες εποικοδομητικές συζητήσεις ανάμεσα στον Ερντογάν και Μητσοτάκη και τις προσπάθειες να περιοριστούν οι εντάσεις μέσα στο καλοκαίρι».

«Καλώ τον αξιότιμο Έλληνα ομόλογό μου να μείνει μακριά από εγωισμούς και συναισθηματισμούς και να είναι λογικός, δίκαιος και αντικειμενικός. Τον καλώ να μιλήσει σύμφωνα με τις συνθήκες μεταξύ των χωρών μας, το διεθνές δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας» είπε αρχικά ο Ακάρ.

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας πρόσθεσε πως «παρά τη θετική και εποικοδομητική στάση που τηρεί η Τουρκία, η Ελλάδα συνεχίζει την προβοκατόρικη, ανένδοτη στάση της που αυξάνει την ένταση σε Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο. Επιπλέον, με διάφορες δικαιολογίες αντιτίθεται στο κοινό εκπαιδευτικό κέντρο το οποίο προσφέρουμε στο ΝΑΤΟ, το οποίο στηρίζουν και οι σύμμαχοι».

Ο Ακάρ μίλησε ξανά για τα ελληνικά νησιά λέγοντας πως «η Ελλάδα κάνει διάφορες ασκήσεις, παραβιάζει τις συνθήκες και στρατιωτικοποιεί τα νησιά που πρέπει να είναι αποστρατιωτικοποιημένα, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο έχει απαιτήσεις που δεν έχουν καμία λογική ούτε νομική βάση και έτσι αυξάνει την ένταση. Οι όροι των Συνθηκών της Λωζάνης του 1923 και του 1947 των Παρισίων είναι ξεκάθαροι. Εναντίον ποιού εξοπλίζονται τα νησιά με αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς. Η Ελλάδα με παράνομες και απάνθρωπες ενέργειες συνεχίζει να σπρώχνει πίσω τα γυναικόπαιδα στο Αιγαίο».

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας κατηγόρησε τη χώρα μας και για τις επαναπροωθήσεις μεταναστών στο Αιγαίο λέγοντας πως «η Ελλάδα συνεχίζει να επαναπροωθεί τους μετανάστες, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών και των παιδιών, στο Αιγαίο Πέλαγος, με απάνθρωπες πρακτικές που είναι αντίθετες με το διεθνές δίκαιο».

Παράλληλα αναφέρθηκε και στα νέα εξοπλιστικά προγράμματα της Ελλάδας: «Έχει πάθος με τους εξοπλισμούς. Όμως αυτή η προσπάθεια είναι μάταια, δεν έχει σχέση με την μαθηματική λογική και τη μεγαλύτερη ζημιά θα την πάθει ο ελληνικός λαός. Επίσης, οι τρίτες χώρες δεν είναι αυτές που θα λύσουν τα προβλήματα μας με την Ελλάδα. Η Ελλάδα δεν πρέπει να κάνει τα προβλήματα της με την Τουρκία Ευρωτουρκικά και Αμερικανοτουρκικά».

Και κατέληξε: «Η θετική ατζέντα δεν μπορεί να είναι μονόπλευρη. Πιστεύουμε με ειλικρίνεια πως τα προβλήματά μας στο Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Κύπρο πρέπει να λυθούν με διάλογο και προσπαθούμε γι᾽ αυτό. Γνωρίζουμε πως έχουμε δίκιο από νομική και ιστορική άποψη. Η ισχύς μας προκύπτει από αυτό το δίκαιο. Οι Έλληνες γείτονες μας πρέπει να τερματίσουν την επεκτατική λογική. Ξεκαθαρίζουμε πως εμείς δεν έχουμε βλέψεις στα εδάφη και στα δικαιώματα κανενός. Όμως είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στη Γαλάζια Πατρίδα μας που περιλαμβάνει και την Κύπρο. Δεν θα επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο».

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS