Ελληνοτουρκικά: Η αντίδραση της Τουρκίας στη συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου που ακυρώνει τουρκολιβυκό μνημόνιο και «Γαλάζια Πατρίδα»

Ελληνοτουρκικά: Η αντίδραση της Τουρκίας στη συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου που ακυρώνει τουρκολιβυκό μνημόνιο και «Γαλάζια Πατρίδα»

Μπορεί ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να αναθέρμανε τις σχέσεις της χώρας του με την Αίγυπτο, η Ελλάδα όμως έκανε ένα βήμα πιο μπροστά, καθώς Αθήνα και Κάιρο υπέγραψαν διακρατική συμφωνία με στόχο την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Η εν λόγω υπογραφή για κοινές επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης (SAR) θωρακίζει περαιτέρω τα σύνορα της Ελλάδας και έρχεται σε συνέχεια σειράς διπλωματικών συμφωνιών, με σημαντικότερη αυτήν του 2020, που αφορούσε την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με την Αίγυπτο.

Η νέα συμφωνία προβλέπει: Καθορισμό ορίων Έρευνας και Διάσωσης (SAR). Ταύτιση FIR, δηλαδή τον χώρο όπου οι δύο χώρες ελέγχουν τις πτήσεις, και SAR. Κοινές επιχειρήσεις SAR, κοινές επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.

Απάντηση στην αυθαίρετη επέκταση της Τουρκίας

Η νέα συμφωνία με την Αίγυπτο δεν ακυρώνει -εκ νέου- το παράνομο τουρκολυβικό μνημόνιο, δεν αποτελεί σημαντικό πλήγμα στο αφήγημα της «Γαλάζιας Πατρίδας», όμως δίνει απάντηση στη μονομερή και αυθαίρετη επέκταση της Τουρκίας, πριν από έναν χρόνο, της δικής της περιοχής έρευνας και διάσωσης, έως τον 26ο παράλληλο, καταλαμβάνοντας σημαντικό τμήμα του ελληνικού FIR τόσο στο Αιγαίο όσο και στη Μεσόγειο, αναφέρει ο ιστότοπος protothema.gr.

«Οι πράξεις μας βασίζονται στους διεθνείς κανόνες. Ποτέ και με κανέναν τρόπο δεν προσπαθούμε να καταπατήσουμε την κυριαρχία ή τα κυριαρχικά δικαιώματα άλλων κρατών, σε αντίθεση με άλλους στην περιοχή», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μετά τη συνάντηση που είχε την Τρίτη στο Κάιρο με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι. Ο ίδιος επεσήμανε πως στόχος Ελλάδας και Αιγύπτου με αυτή τη συμφωνία είναι η δημιουργία ενός πλαισίου συνεργασίας που θα συμβάλει στη διάσωση πολύτιμων ανθρώπινων ζωών.

Αξίζει να αναφερθεί ότι παρόμοιες συμφωνίες SAR έχει υπογράψει η χώρα μας με την Ιταλία (2000), τη Μάλτα (2008) και την Κύπρο (2014).

Αντιδράσεις από Ακάρ

Αντιδρώντας στην υπογραφή της νέας συμφωνίας, χωρίς ωστόσο να κατονομάσει Ελλάδα και Αίγυπτο, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, διεμήνυσε πως η Τουρκία δεν θα επιτρέψει τετελεσμένα στην Κύπρο, το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, ο Τούρκος αξιωματούχος υποστήριξε, παράλληλα, ότι η Άγκυρα είναι «ανοιχτή στον διάλογο».

Τουρκικά ΜΜΕ

Τα τουρκικά φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ συνεχίζουν να προβάλλουν τη χθεσινή υπουργική αποστολή στο Κάιρο, αποτελούμενη από τους υπουργούς Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας, Νίκο Δένδια και Νίκο Παναγιωτόπουλο, αντίστοιχα, καθώς και τον αναπληρωτή ΥΠ.ΕΞ., Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, ως αντίδραση της Αθήνας στην πρόσφατη χειραψία Ερντογάν - Σίσι στην Ντόχα του Κατάρ, ύστερα από «παρότρυνση» του εμίρη του Κατάρ, Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι. Τα δημοσιεύματα κάνουν λόγο για «λιώσιμο» των πάγων ανάμεσα σε Τουρκία και Αίγυπτο, αν και έως πρότινος ο Ερντογάν αποκαλούσε τον Σίσι «δολοφόνο» και «δικτάτορα».

«Μεγάλος πανικός στην Αθήνα. Έβαλαν γρήγορα τους υπουργούς σε δράση», γράφει η εφημερία «Milliyet», σχολιάζοντας πως η χειραψία Ερντογάν - Σίσι αποτελεί «νέα αρχή στις διμερείς σχέσεις». «Κάτι που προκάλεσε πανικό στην Ελλάδα, το κακομαθημένο παιδί της Ευρώπης», όπως γράφει χαρακτηριστικά, οδηγώντας στη «βιαστική» επίσκεψη -αν και ήταν προγραμματισμένη εδώ και καιρό- Ελλήνων αξιωματούχων στο Κάιρο.

«Για μάταιη προσπάθεια της Ελλάδας να σβήσει τα επιτεύγματα της Τουρκίας» κάνει λόγο η εφημερίδα «Sabah», αναφέροντας πως η ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες έχει αυξηθεί -και μετά την υπογραφή νέων συμφωνιών της Άγκυρας με την έκπτωτη κυβέρνηση της Λιβύης-, με την Αθήνα να στοχεύει στην ακύρωσή τους. Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με το δημοσίευμα, εντάσσεται και η χθεσινή επίσκεψη Ελλήνων αξιωματούχων στην Αίγυπτο.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS