Ένα βήμα πίσω κάνει η Τουρκία στο Αιγαίο: Παγώνουν οι έρευνες του Oruc Reis στην ανατολική Μεσόγειο ανακοίνωσε η Άγκυρα

Ένα βήμα πίσω κάνει η Τουρκία στο Αιγαίο: Παγώνουν οι έρευνες του Oruc Reis στην ανατολική Μεσόγειο ανακοίνωσε η Άγκυρα

Την αναβολή των ερευνών στην ανατολική Μεσόγειο ανακοίνωσε νωρίς σήμερα το μεσημέρι ο εκπρόσωπος του προέδρου της Τουρκίας, Ιμπραήμ Καλίν.

Μάλιστα, σύμφωνα με την Daily Sabah, ο Καλίν δήλωσε πως θα μπορούσε να διακόψει τις ερευνητικές επιχειρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο εν αναμονή συνομιλιών με την Ελλάδα λέγοντας ακόμη πως: «Ας ακολουθήσουμε μια εποικοδομητική προσέγγιση και ας τις βάλουμε σε αναμονή για λίγο».

Αναλυτικότερα, σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε από το CNN Turk, ο Ιμπραΐμ Καλίν δήλωσε ότι ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε την διακοπή των επιχειρήσεων ως εποικοδομητική προσέγγιση των διαπραγματεύσεων. Ερωτηθείς ο κ. Καλίν για την κρίση λόγω της Navtex και για τις έρευνες με το Ορούτς Ρέις απάντησε ότι "Η κ. Μέρκελ είχε έναν εποικοδομητικό ρόλο, αλλά όπως ισχυρίστηκε και ο γερμανικός Τύπος, δεν ίσχυε ότι ήμασταν στο χείλος του πολέμου. Η Ελλάδα είναι ο σημαντικός μας γείτονας. Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε όλα αυτά τα θέματα με την Ελλάδα. Όλοι πρέπει να συνεχίσουν να εργάζονται στη δική τους υφαλοκρηπίδα, και θα πραγματοποιηθούν κοινές μελέτες σε αμφισβητούμενες περιοχές. "Ας είμαστε εποικοδομητικοί, θα περιμένουμε λίγο", είπε ο Πρόεδρος μας".

"Ας λύσουμε τα κοινά μας θέματα διμερώς. Δεν θα μπορέσει η Ελλάδα να λάβει αποτελέσματα χρησιμοποιώντας την ένταξη στην ΕΕ ως μοχλό πίεσης" τόνισε.

Στο λιμάνι της Αττάλειας το Oruc Reis

Νωρίτερα έγινε γνωστό πως χθες το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis έφυγε από το σημείο που ήταν αγκυροβολημένο και εισήλθε στο λιμάνι της Αττάλειας γεγονός που αποδεικνύεται και από τη σελίδα Marine traffic.
Δεν μπορεί να γίνει διάλογος με υπό καθεστώς προκλήσεων

Υπενθυμίζεται πως η ελληνική πλευρά έχει ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους ότι δεν μπορεί να γίνει διάλογος με υπό καθεστώς προκλήσεων.

Η πάγια θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι η επιδίωξη του διαλόγου στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και των κανόνων καλής γειτονίας. Μάλιστα χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας επανέλαβε πως η ελληνική πλευρά επιθυμεί να επιλύσει μία χρόνια διαφορά και τόνισε πως η μόνη διαφορά που έχει η Ελλάδα με τη γειτονική χώρα είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.

Σε αυτό το πλαίσιο κυβερνητικές πηγές τονίζουν πως οτιδήποτε σέβεται τους κανόνες καλής γειτονίας και το Διεθνές Δίκαιο είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Ωστόσο ξεκαθαρίζουν πως άλλο πλέγμα συζητήσεων δεν υπάρχει, παρά μόνο η διευθέτηση της μίας διαφοράς που έχουμε.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS