Ενέργεια: Η Ρωσία κλείνει τη στρόφιγγα σε όσες χώρες επιβάλλουν πλαφόν - Οι κινήσιες της ΕΕ

Ενέργεια: Η Ρωσία κλείνει τη στρόφιγγα σε όσες χώρες επιβάλλουν πλαφόν - Οι κινήσιες της ΕΕ

«Τέλος το πετρέλαιο σε όποιες χώρες επιβάλλουν πλαφόν στην τιμή του», λέει η Μόσχα

Σχέδιο για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης καταρτίζει η Κομισιόν εξετάζοντας μεταξύ άλλων την επιβολή πλαφόν στις τιμές του ρωσικού πετρελαίου και του φυσικού αερίου αλλά και την αποσύνδεση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος από την τιμή του φυσικού αερίου, μια θέση που προωθεί και η Ελλάδα

Την ίδια ώρα κλειστή παραμένει για δεύτερη μέρα η στρόφιγγα της GAZPROM, με την Ευρώπη να ετοιμάζεται ολοταχώς για το ενδεχόμενο πλέον ενός οριστικού ενεργειακού στραγγαλισμού.

Την ώρα που το Κρεμλίνο μειώνει τις παραδόσεις του φυσικού αερίου και η GAZPROM έχει κλείσει τη στρόφιγγα, η Ευρώπη δεν έχει άλλη επιλογή παρά να περιορίσει τη ζήτηση.

Άμεση ήταν η αντίδραση της Ρωσίας που απειλεί με παύση πώλησης φυσικού αερίου και πετρελαίου σε όσες χώρες βάλουν πλαφόν. Όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός, Αλεξάντερ Νόβακ, η Ρωσία θα σταματήσει να προμηθεύει πετρέλαιο τις χώρες που θα επιβάλουν περιορισμούς στην τιμή του πετρελαίου, ανακοίνωσε σήμερα ο αναπληρωτής πρωθυπουργός, Αλεξάντερ Νόβακ.

«Κατά τη γνώμη μου, αυτό είναι πλήρης παραλογισμός» υποστήριξε ο Νόβακ, σχολιάζοντας τις πληροφορίες του Bloomberg ότι οι υπουργοί Οικονομικών του G7 θα συζητήσουν στην αυριανή τους συνεδρίαση την επιβολή ανώτατου ορίου τιμής στο ρωσικό πετρέλαιο, με στόχο τον περιορισμό των εσόδων της Μόσχας.

«Τέλος το πετρέλαιο σε όποιες χώρες επιβάλλουν πλαφόν στην τιμή του», λέει η Μόσχα

Σύμφωνα με τον Νόβακ, οι προσπάθειες παρέμβασης στους μηχανισμούς της αγοράς σε μια τόσο σημαντική βιομηχανία ,θα οδηγήσουν στην αποσταθεροποίησή της και θα απειλήσουν ολόκληρη την αγορά πετρελαίου, η οποία, με τη σειρά της, θα μπορούσε να οδηγήσει σε καταστροφή στον τομέα της ενεργειακής ασφάλειας σε όλο τον κόσμο. «Αυτό θα το πληρώσουν πρώτα απ' όλα οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί καταναλωτές, οι οποίοι ήδη καταβάλλουν υψηλές τιμές σήμερα, λόγω των κυρώσεων», είπε ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης.

Ο Νόβακ πρόσθεσε επίσης ότι Ρώσοι πετρελαϊκοί κολοσσοί ετοιμάζονται για την επιβολή εμπάργκο πετρελαίου από τις χώρες της Ε.Ε. «Οι εταιρείες μας ξέρουν για τον Δεκέμβριο, προετοιμάζονται γι' αυτό», τόνισε ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης.

Ο Ρώσος αξιωματούχος πρόσθεσε ότι η χώρα παράγει ακριβώς όσο πετρέλαιο μπορεί να εξαχθεί και να πωληθεί. Σημείωσε ότι οι ποσότητες αυξάνονται σταδιακά και εάν οι ρωσικές εταιρείες μπορέσουν να βρουν νέες αγορές, αυτή η τάση θα συνεχιστεί.

Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα παρουσιάσει τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επιβολή πλαφόν στις τιμές της ενέργειας σε ομιλία της στις 14 Σεπτεμβρίου, δήλωσε ανώτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος.

“Η φον ντερ Λάιεν, η πρόεδρός μας, θα το παρουσιάσει με περισσότερες λεπτομέρειες στις 14 Σεπτεμβρίου”, δήλωσε ο Μέχτιλντ Βέρσντέρφερ, αναπληρωτής γενικός διευθυντής της υπηρεσίας ενέργειας της Κομισιόν στη διάρκεια της συνεδρίασης της επιτροπής Ενέργειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Θα προηγηθεί το έκτακτο Συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας της Ένωσης στις 9 Σεπτεμβρίου, και στη συχέχια η πρόεδρος της Κομισιόν θα αναφερθεί στην ομιλία της για την Κατάσταση της Ένωσης στις σχετικές προτάσεις της Επιτροπής που εκτός από τα πλαφόν αναμένεται, σύμφωνα με προσχέδιο που επικαλείται το πρακτορείο Ρόιτερς, να περιλαμβάνουν και κίνητρα για τη μείωση της κατανάλωσης όπως και προτάσεις για μια γενικότερη μακροπρόθεσμη μεταρρύθμιση του ενεργειακού τομέα.

Η επιβολή στην τιμή πλαφόν του ρωσικού φυσικού αερίου θα συζητηθεί, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, και στην επικείμενη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της G7.

Μέτρα εξικονόμησης ενέργειας από τις ευρωπαϊκές χώρες

Εν τω μεταξύ οι ευρωπαϊκές χώρες προχωρούν ήδη σε μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας εν όψει του χειμώνα. Η Γερμανία έθεσε σε ισχύ τον περιορισμό της θέρμανσης και φωταγώγηση σε δημόσιους χώρους με τη μέγιστη θερμοκρασία στα δημόσια κτίρια στους 19 βαθμούς Κελσίου. Όμως σε ένα νέο πλήγμα για τους καταναλωτές, έληξαν έπειτα από τρεις μήνες οι μειωμένες τιμές στις δημόσιες συγκοινωνίες και στην τιμή της βενζίνης.

Σε μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης στους δημόσιους χώρους προχωρά και το Βέλγιο που δρομολογεί και τη φορολόγηση των υπερκερδών των παρόχων ενέργειας.

Μέτρα ανακούφισης των καταναλωτών υιοθετεί και η Ισπανία με ένα πρόγραμμα εκπτώσεων στα μέσα μεταφοράς αλλά και μείωση του ΦΠΑ στην τιμή του φυσικού αερίου από το 21% στο 5%.

«Η μείωση θα ισχύσει από τον Οκτώβριο μέχρι την 31η Δεκεμβρίου αλλά είμαστε ανοιχτοί στην επέκταση του μέτρου σε ολόκληρο το ερχόμενο έτος, όσο διαρκεί αυτή η δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζουμε», ανέφερε ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ.

Όσο για τη Βρετανία όπου το εισόδημα των νοικοκυριών αναμένεται να μειωθεί κατά 10%, ο πρωθυπουργός Τζόνσον προανήγγειλε ενίσχυση του τομέα της πυρηνικής ενέργειας με επενδύσεις 700 εκατομμυρίων στερλίνων στην κατασκευή νέου πυρηνικού σταθμού.

Σε αγώνα δρόμου επιδίδονται οι Ευρωπαίοι προκειμένου να βρουν κοινή λύση και κοινή γραμμή στην αντιμετώπιση των τιμών στην ενέργεια με το πλαφόν να βρίσκεται στο τραπέζι στο επικείμενο συμβούλιο των υπουργών ενέργειας.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS