Ενεργειακή κρίση - Bild: Σε έκτακτα μέτρα συμφώνησαν οι υπουργοί της ΕΕ

Ενεργειακή κρίση - Bild: Σε έκτακτα μέτρα συμφώνησαν οι υπουργοί της ΕΕ

Η ΕΕ έχει χωριστεί σε δύο στρατόπεδα με τους 15 να υποστηρίζουν την ενιαία εφαρμογή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου

Λόγω των υψηλών τιμών της ενέργειας, οι χώρες της ΕΕ συμφώνησαν στη λήψη μέτρων έκτακτης ανάγκης για την εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας και την ανακούφιση των νοικοκυριών.

Η εφημερίδα «Bild» γράφει ότι οι αρμόδιοι υπουργοί συμφώνησαν πως οι ενεργειακές εταιρείες θα πρέπει στο μέλλον να δίνουν μέρος των κερδών τους στο κράτος κατά τη διάρκεια της κρίσης, όπως ανακοίνωσε η τσεχική προεδρία.

Αυτά τα χρήματα προορίζονται για την ανακούφιση των καταναλωτών. Η συμφωνία δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί επίσημα, επισημαίνει το γερμανικό δημοσίευμα.

Τα μέτρα θα επηρεάσουν όχι μόνο τους παραγωγούς φθηνής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες και άλλες πηγές, αλλά και τις εταιρείες και τα διυλιστήρια πετρελαίου, άνθρακα και φυσικού αερίου.

Επιπλέον, οι εταιρείες θα κληθούν να καταβάλουν εισφορά αλληλεγγύης τουλάχιστον 33% στα υπερκέρδη τους. Τα χρήματα αυτά θα πρέπει επίσης να χρησιμοποιηθούν για την οικονομική ενίσχυση πολιτών και εταιρειών.

Οι υπουργοί ενέκριναν, επίσης, υποχρεωτικό στόχο εξοικονόμησης ηλεκτρικής ενέργειας 5% σε περιόδους υψηλής ζήτησης. Συνολικά, οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να μειώσουν οικειοθελώς την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας κατά 10%.

Οι υπουργοί ήθελαν επίσης να συζητήσουν ένα ανώτατο όριο τιμής φυσικού αερίου σε ολόκληρη την ΕΕ, όπως ζητούν περισσότερες από τις μισές χώρες της ΕΕ.

Ωστόσο, δεν αναμένεται να υπάρξει σήμερα σχετική απόφαση.

Η ΕΕ έχει χωριστεί σε δύο στρατόπεδα με τους 15 να υποστηρίζουν την ενιαία εφαρμογή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου και τους υπόλοιπους, με πρώτη τη Γερμανία, να ζητούν περισσότερη ευελιξία, προειδοποιώντας πως η ιδέα των 15 αν εφαρμοστεί θα θέσει σε κίνδυνο τις προμήθειες ενέργειας.
Η επιστολή των 15 οποία συντάχθηκε με πρωτοβουλία της Ελλάδας, της Ιταλίας, του Βελγίου και της Πολωνίας ζητούσε από την Κομισιόν να παρουσιάσει πρόταση για πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου με παραλήπτη την επίτροπο Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον.

Η απάντηση της Ευρωπαίας Επιτρόπου ήρθε χθες και επικεντρώθηκε στο πλαφόν στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου που εξάγεται προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Πιστεύω πως χρειαζόμαστε ένα πλαφόν στις εισαγωγές του ρωσικού φυσικού αερίου, σε ένα επίπεδο που θα παραμείνει ελκυστικό για αυτούς να το εξάγουν στην Ευρώπη» αναφέρει η απάντηση της Σίμσον.

Η ίδια πρόσθεσε πως η ΕΕ θα πρέπει να διαπραγματευτεί τις τιμές του φυσικού αερίου με τους αξιόπιστους προμηθευτές της και αν αυτό αποτύχει, τότε το ενδεχόμενο ενός γενικού πλαφόν σε όλο το φυσικό αέριο που εισάγεται στην Ευρώπη θα μπορούσε να είναι πιθανό.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ