Ενεργειακή κρίση: Το βλέμμα στραμμένο στο ρωσικό πετρέλαιο - Η εφαρμογή του πλαφόν, το εμπάργκο της Δύσης

Ενεργειακή κρίση: Το βλέμμα στραμμένο στο ρωσικό πετρέλαιο - Η εφαρμογή του πλαφόν, το εμπάργκο της Δύσης

Ήδη έχει αρχίσει να σημειώνεται πτωτική τάση στις τιμές του πετρελαίου - Ανοίγει ο δρόμος για τον «εξορθολογισμό»


Ύστερα από μία πολύμηνη περίοδο με μεγάλους πονοκεφάλους που σχετίζονταν με τον «μαύρο χρυσό», σήμερα, δεύτερη ημέρα εφαρμογής του ανώτατου ορίου τιμών (60 δολάρια ανά βαρέλι) στο ρωσικό πετρέλαιο από τους G7 και την Αυστραλία, αλλά και του εμπάργκο της ΕΕ στις θαλάσσιες εισαγωγές του προς την ΕΕ, έχουν σχηματιστεί χαμόγελα σε πλήθος πολιτών τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο όμως και στις ΗΠΑ, καθώς έχει ήδη αρχίσει να σημειώνεται αποκλιμάκωση στις τιμές του πετρελαίου.

Αξίζει να αναφερθεί πως το αμερικανικό πετρέλαιο υποχώρησε χθες στο χαμηλότερο επίπεδο του έτους, δηλαδή κάτω από τα 75 δολάρια το βαρέλι, αν και ο πληθωρισμός διατηρείται σε υψηλά επίπεδα. Κάτι τέτοιο γεννά σειρά προσδοκιών πως θα ανοίξει σύντομα ο δρόμος για τον «εξορθολογισμό» των τιμών παγκοσμίως, ιδίως μετά την εποχή της πανδημίας αλλά και του πολέμου στην Ουκρανία που είχαν -και έχουν- τεράστιες επιπτώσεις σε όλα τα επίπεδα της οικονομίας.

Την ίδια ώρα, πτωτικά κινήθηκε και το αργό πετρέλαιο μπρεντ, το οποίο συνιστά παγκόσμιο σημείο αναφοράς, αφού υποχώρησε κατά 4%, φτάνοντας δηλαδή περίπου τα 79,50 δολάρια το βαρέλι.

Όλα τα προαναφερθέντα αποτελούν ένα ηχηρό χαστούκι στη «δυναμική» της Ρωσίας και στον προέδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, αν και ο ίδιος έχει ήδη στρέψει τα οικονομικά νώτα της χώρας του και πιο συγκεκριμένα τα διαθέσιμα αποθέματα προς Κίνα και Ινδία και μάλιστα με… γενναίες εκπτώσεις.

Η αντίδραση της Ρωσίας

Παρότι η Ρωσία έχει ανακατευθύνει τα αποθέματά της προς την Ασία, εντούτοις το εμπάργκο της Δύσης ως προς τη διάθεση του πετρελαίου ενεργοποίησε σενάρια, σύμφωνα με τα οποία η Μόσχα εξετάζει το ενδεχόμενο να ορίσει κατώτατη τιμή για τις διεθνείς πωλήσεις ρωσικού πετρελαίου, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Bloomberg. Ειδικότερα, η Μόσχα σκέπτεται είτε να επιβάλει μια σταθερή τιμή για τα βαρέλια ρωσικού πετρελαίου, είτε να ορίσει μέγιστες εκπτώσεις σε διεθνή σημεία αναφοράς, όπου και θα μπορεί να πωλείται, κατά το Bloomberg, το πετρέλαιο.

Φρακαρισμένα δεξαμενόπλοια

Η επιβολή ανώτατου ορίου στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου είχε ως αποτέλεσμα 22 δεξαμενόπλοια να έχουν φρακάρει στα τουρκικά στενά, όπως επισημαίνουν οι New York Times. Εκτός από την επιβολή κατώτατης τιμής, η Μόσχα έχει απειλήσει με πλήρη διακοπή στις πωλήσεις πετρελαίου σε όσες χώρες υιοθετήσουν το πλαφόν, αν και αρκετοί αναλυτές εκλαμβάνουν την παραπάνω δήλωση ως μπλόφα.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS