Ενίσχυση από Δύση και ΗΠΑ στον Ζελένσκι - Η χορήγηση βοήθειας από Μπάιντεν και Μακρόν για την αντιμετώπιση της εισβολής

Ενίσχυση από Δύση και ΗΠΑ στον Ζελένσκι - Η χορήγηση βοήθειας από Μπάιντεν και Μακρόν για την αντιμετώπιση της εισβολής

Η Δύση και οι ΗΠΑ ενισχύουν τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι με σκοπό να αντιμετωπιστεί η εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία που έχει συγκλονίσει την υφήλιο.

Ο Ουκρανός πρόεδρος είχε εκφράσει τα παράπονά του προς τους ευρωπαίους ηγέτες για την μη παροχή άμεσης βοήθειας, κάτι που τώρα αλλάζει.

Η επικοινωνία με Μπάιντεν και η χορήγηση του κονδυλίου

Ο προέδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν έδωσε οδηγίες στο Στέιτ Ντιπάρτμεντπροκειμένου να αποδεσμεύσει κονδύλι ύψους 350 εκατ. δολαρίων ως στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία καθώς η χώρα προσπαθεί να αποκρούσει μια ρωσική εισβολή. 

Σε σημείωμα προς τον υπουργό Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκειν, ο Μπάιντεν δίνει οδηγίες για τη διάθεση 350 εκατ. δολαρίων μέσω του Νόμου για τη Διεθνή Βοήθεια για την άμυνα της Ουκρανίας.

Τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν - Ζελένσκι το βράδυ της Παρασκευής

«Βράζουν» οι ρωσικές πολεμικές μηχανές στην Ουκρανία και ο απολογισμός των νεκρών αυξάνεται. Έτσι,τηλεφωνική επικοινωνία 40 λεπτών είχαν Βολοντίμιρ Ζελένσκι και Τζο Μπάιντεν.

Όπως μετέδωσαν τα ξένα μέσα ενημέρωσης, οι ηγέτες Ουκρανίας και ΗΠΑ συνομίλησαν για τη γραμμή άμυνας που θα ακολουθήσουν. Συζήτησαν, ακόμη, για τις κυρώσεις σε βάρος του Κρεμλίνου αλλά και για τον αμερικανικό στρατιωτικό εξοπλισμό υπέρ της Ουκρανίας.

Μετά τη συνομιλία, ο Ζελένσκι έγραψε στο Twitter ότι τέθηκε επί τάπητος η ενίσχυση των κυρώσεων και η άμυνα.

Η πρόταση για να φυγαδευτεί

Στον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι έκαναν πρόταση οι ΗΠΑ προκειμένου να τον φυγαδέψουν από το Κίεβο, αλλά εκείνος την απέρριψε, σύμφωνα με αναφορά του Associated Press. 

«Ο πόλεμος είναι εδώ. Χρειάζομαι πολεμοφόδια, όχι μεταφορικό μέσο», απάντησε ο Ζελένσκι σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, με γνώση της συνομιλίας». Η ίδια πηγή περιέγραψε τον Ζελέσκι ως αισιόδοξο. 

Ο ρωσικός στρατός έφτασε στην ουκρανική πρωτεύουσα, την οποία και περικύκλωσαν ενώ παράλληλα εξαπολύουν αεροπορικές επιδρομές σε πόλεις και σε στρατιωτικές βάσεις σει διάφορα μέρη της χώρας. 

Νωρίτερα, ο Ζελένσκι μαζί με υψηλόβαθμους Ουκρανούς αξιωματούχους, δήλωσε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα ότι δεν έχουν εγκαταλείψει το Κίεβο. Έκανε λόγο για δύσκολη νύχτα, καθώς εκτίμησε ότι οι Ρώσοι θα προσπαθήσουν να καταλάβουν το Κίεβο μέσα στις επόμενες ώρες.

Νωρίτερα ο εκπρόσωπος του, Αλεξέι Αρεστόβιτς, είχε αναφέρει ότι το Κίεβο είναι έτοιμο να συζητήσει για εκεχειρία, τονίζοντας ότι σήμερα το πρωί θα ξεκαθαρίσει πότε και που θα γίνουν οι διαπραγματεύσεις. 

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι παραμένει ακόμη ασαφές, το εάν ο Ισραηλινός πρωθυπουργός θα συμφωνήσει να γίνει διαμεσολαβητής.

Η βοήθεια του Μακρόν

«Μια νέα ημέρα στο διπλωματικό μέτωπο ξεκίνησε με μια συζήτηση με τον Εμανουέλ Μακρόν. Όπλα και εξοπλισμός από τους συμμάχους μας καταφθάνουν στην Ουκρανία. Η αντιπολεμική συμμαχία λειτουργεί», έγραψε ο Ουκρανός πρόεδρος στον λογαριασμό του.  

Νέο βίντεο από Ζελένσκι

 

Νέο βίντεο από τους δρόμους του Κιέβου «ανέβασε» νωρίς το πρωί του Σαββάτου ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι, ξεκαθαρίζοντας πως ο ουκρανικός στρατός συνεχίζει να μάχεται και δεν σκοπεύει να παραδώσει τα όπλα. 

«Υπάρχουν πολλές πλαστές πληροφορίες στο διαδίκτυο ότι καλώ τον στρατό μας να καταθέσει τα όπλα και ότι υπάρχει εκκένωση», είπε. 

Και συνέχισε: «Είμαι εδώ. Δεν θα καταθέσουμε τα όπλα. Θα υπερασπιστούμε το κράτος μας».

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS