Λανθασμένη η είδηση για υποτιθέμενη επίθεση στην αυτοκινητοπομπή του ηγέτη της Παλαιστίνης Μαχμούντ Αμπάς και του σχετικού βίντεο

Λανθασμένη η είδηση για υποτιθέμενη επίθεση στην αυτοκινητοπομπή του ηγέτη της Παλαιστίνης Μαχμούντ Αμπάς και του σχετικού βίντεο

Το ysterografonews.gr ανήρτησε στις 7 Νοεμβρίου το συγεκριμένο άρθρο με τίτλο: «Επίθεση με πυροβολισμούς στο κομβόι που μετέφερε τον ΜΑχμούντ Αμπάς - Τραυματίστηκε ένας σωμετοφύλακάς του» και μέσα στο άρθρο είχαμε σχετικό βίντεο που δείχνει τη στιγμή της υποτιθέμενης επίθεσης στο κομβόι που συνόδευε τον Μαχμούντ Αμπάς.

YN 2023 11 11 17.41.06

Παραθέτουμε στιγμιότυπα από το συγκεκριμένο βίντεο

 

Η ενημέρωση αυτή ήταν λανθασμένη διότι το βίντεο δείχνει την ένοπλη σύγκρουση των Υπηρεσιών Ασφαλείας της Παλαιστινιακής Αρχής με συμμορία εμπόρων ναρκωτικών, που έλαβε χώρα στις 7/11 στον καταυλισμό Jalazone, βόρεια της Ραμάλα, συμβάν που επιβεβαιώνεται από τοπικά μέσα ενημέρωσης, αλλά και τον Εκπρόσωπο της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Παλαιστινιακής Αρχής.

Επίσης στο άρθρο αναφέραμε ότι την ευθύνη για την επίθεση έχει αναλάβει η οργάνωση «Παιδιά του Abu Jandal». Στην πραγματικότητα η νεοφανής οργάνωση «Παιδιά του Abu Jandal» ουδέποτε ανέλαβε την ευθύνη για την υποτιθέμενη επίθεση στην αυτοκινητοπομπή του Μαχμούντ Αμπάς. Στην πραγματικότητα, εξέδωσε στις 5/11 τελεσίγραφο διάρκειας 24 ωρών προς τον Παλαιστίνιο ηγέτη καλώντας τον να πάρει ξεκάθαρη θέση και να δηλώσει την πλήρη αντιπαράθεση με το Ισραήλ. Εάν αυτό δεν συνέβαινε τότε τα μέλη της οργάνωσης, τα οποία ανήκουν κατά δήλωση στις δυνάμεις της Παλαιστιανικής Αρχής και της Φατάχ, δεν θα συνεχίσουν να υπακούν στις εντολές της ηγεσίας. Μάλιστα, σε νέα ανακοίνωση στις 7/11, η οργάνωση διαχώρισε τη θέση της από την ένοπλη συμπλοκή στον καταυλισμό Jalazone.

Επίσης λανθασμένη ήταν η είδηση ότι τα Τουρκικά ΜΜΕ μετέδωσαν την “είδηση” της επίθεσης στην αυτοκινητοπομπή του Παλαιστίνιου ηγέτη Μαχμούντ Αμπάς, μέσα από ένα βίντεο που υποτίθεται πως δείχνει τη στιγμή της επίθεσης, ισχυριζόμενα πως την ευθύνη ανέλαβε η οργάνωση “Παιδιά του Αμπού Τζαντάλ”. 

Πως παραπλανηθήκαμε 

Το απόγευμα της Τρίτης 7/11 κυκλοφόρησε η “είδηση” ότι σημειώθηκε επίθεση κατά της αυτοκινητοπομπής που μετέφερε τον Παλαιστίνιο ηγέτη Μαχμούντ Αμπάς, ενώ πολλές πηγές έκαναν λόγο για “απόπειρα δολοφονίας” εναντίον του, σημειώνοντας πως τραυματίστηκε ένας από τους σωματοφύλακές του, με την ευθύνη για την επίθεση να αναλαμβάνει η οργάνωση “Παιδιά του Αμπού Τζαντάλ”.

Η “είδηση” διαδόθηκε αρχικά από τουρκικά ΜΜΕ, όπως το CNN Turk (το άρθρο στη συνέχεια κατέβηκε) και EHA MEDYA, καθώς και τις εφημερίδες Cumhuriyet και Hürriyet και αναπαράχθηκε από πολλά ελληνικά sites.

Τι ισχύει

Ο δημοσιογράφος του BBC Verify, Shayan Sardarizadeh, ήταν από τους πρώτους που επισήμανε ότι το διακινούμενο βίντεο καταγράφει κάτι εντελώς διαφορετικό από την απόπειρα δολοφονίας του Παλαιστίνιου ηγέτη, με ανάρτηση στον λογαριασμό του στο X/Twitter.

Συγκεκριμένα, παρέπεμψε σε βίντεο του παλαιστινιακού μέσου ενημέρωσης Khabar24, σημειώνοντας πως “οι τοπικές αναφορές επιβεβαιώνουν ότι επρόκειτο για αστυνομική επιχείρηση εναντίον μιας εγκληματικής συμμορίας βόρεια της Ραμάλα”.

YN 2023 11 11 17.32.45

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ